23. Spinnen

23. Spinnen
1 / 15
next
Slide 1: Slide
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

This lesson contains 15 slides, with text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

23. Spinnen

Slide 1 - Slide

Terugblik:
Spinachtigen

Slide 2 - Slide

Doel van de les:
Aan het eind van deze les weet jij:
- Wanneer je de bekende kruisspin het beste ziet
- Of hooiwagens giftig zijn
- Waarom een wolfspin spinklieren heeft

Slide 3 - Slide

Spinnen
Wie het over spinnen heeft, denkt meteen aan een spinnenweb. Maar niet alle spinnen vangen hun prooi met behulp van zo'n kunstig weefsel. Alleen de webspinnen hebben spintepels. Ze vormen echter het grootste deel van de spinnen. Er zijn meer dan 30.000 soorten webspinnen. De meeste daarvan spinnen een vangweb.

Slide 4 - Slide

De kruisspin
De kruisspin is de bekendste spinnensoort bij ons. 's Morgens vroeg als de dauwdruppels op het web glinsteren in de zon, kun je deze spin het beste zien. Hij zit in zijn radvormige web en wacht op zijn prooi. Soms loert hij ook vanuit een spleet in de muur in de buurt van zijn web. Dan maakt hij een signaaldraad aan zijn voorpoot vast, zoals een hengelaar een hengel heeft. Bij de minste beweging snelt de kruisspin toe. 

Slide 5 - Slide

Is er een vlieg in het kleverige web terechtgekomen, dan spint hij zijn prooi in als een pakketje. Dan zet hij zijn gifklauwen in het weerloze slachtoffer en doodt hij dit. Daarna spuugt hij verteringssap over de prooi.
Zodra de vlieg vergaan is, slurpt hij de verteerde inhoud van de vlieg op. Daarna wordt het web klaargemaakt voor de volgende prooi.

  

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Link

Krabspin
De krabspinnen vormen een groep van spinnen met zo'n 1600 soorten. Het opvallendst aan de krabspinnen zijn de lange poten. Hun naam danken aan het feit dat ze net als de krabben in zee zijwaarts lopen. Krabspinnen zijn, op een uitzondering na, slechts één centimeter groot. Ze spinnen ook geen web. Jonge krabben laten zich in de herfst aan een draad door de lucht zweven. Men noemt dit 'herfstdraden'.

Slide 8 - Slide

De spinachtige met lange poten- De hooiwagen
Hooiwagens komen overal op aarde voor. Het zijn zeldzame spinachtigen met hele lange poten. Bij sommige zijn de poten 20 maal langer dan het lijf. Het verschil met de echte spin is dat een hooiwagen geen spintepels heeft. En hij is niet giftig. Bovenal hebben hooiwagens maar twee puntogen, spinnen meestal acht. Hooiwagens zijn volkomen onschuldig. Ze lopen op zoek naar voedsel als op stelten en eten dode planten en dieren.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Wolfspin
Vroeger dacht men dat iemand die door de wolfsspin gebeten was, zou gaan dansen en tot slot dood om zou vallen. Dit is echter bijgeloof. Een beet van de wolfsspin is voor een mens niet gevaarlijk. De wolfsspin heeft spinklieren, maar bouwt toch geen web, dus is het een jachtspin. Alleen voor de eieren spint het vrouw een concon. Die draagt ze mee tot de jongen eruit kruipen.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Opdrachten maken
Eventueel een extra filmpje ->

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Evaluatie
Zijn de doelen behaald?
- Wanneer je de bekende kruisspin het beste ziet
- Of hooiwagens giftig zijn
- Waarom een wolfspin spinklieren heeft

Slide 15 - Slide