Kies de beste werkvorm om leerlingen te laten beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog

Kies de beste werkvorm om leerlingen te laten beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog
1 / 13
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Kies de beste werkvorm om leerlingen te laten beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van de les kan de student een keuze maken uit drie werkvormen om leerlingen het beste aan de slag te zetten met het lesdoel 'leerlingen kunnen beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog'.

Slide 2 - Slide

Leg het leerdoel uit aan de studenten en bespreek hoe dit leerdoel hen zal helpen bij hun verdere studie.
Wat weet jij al over werkvormen om leerlingen te laten beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Waarom werkvormen gebruiken?
Werkvormen zorgen voor actieve betrokkenheid van leerlingen en ondersteunen hun leerproces door hen te helpen bij het begrijpen en onthouden van de lesstof. Daarom is het belangrijk om de juiste werkvorm te kiezen.

Slide 4 - Slide

Vraag de studenten om voorbeelden te geven van werkvormen die ze al hebben gebruikt en vraag hen om hun ervaringen te delen.
Werkvorm 1: Debat
Leerlingen worden verdeeld in groepen en krijgen verschillende standpunten toegewezen. Ze moeten argumenten bedenken om hun standpunt te onderbouwen en deze in een debat presenteren.

Slide 5 - Slide

Beschrijf hoe het debat kan worden georganiseerd en geef voorbeelden van stellingen die kunnen worden gebruikt.
Werkvorm 2: Rollenspel
Leerlingen krijgen de opdracht om in de huid van historische personages te kruipen en hun standpunt over de oorzaak van de Eerste Wereldoorlog te verdedigen. Dit kan individueel of in groepen.

Slide 6 - Slide

Leg uit hoe de leerlingen zich kunnen voorbereiden op het rollenspel en geef voorbeelden van historische personages die kunnen worden gebruikt.
Werkvorm 3: Mindmap
Leerlingen maken een mindmap waarin ze de verschillende oorzaken van de Eerste Wereldoorlog visualiseren en onderlinge verbanden leggen.

Slide 7 - Slide

Leg uit hoe een mindmap kan worden gemaakt en geef voorbeelden van mogelijke oorzaken van de Eerste Wereldoorlog.
Hoe kies je de juiste werkvorm?
Bepaal eerst het doel van de les en de leerstof die moet worden behandeld. Kies vervolgens een werkvorm die hier het beste bij past en aansluit bij de leeftijd en het niveau van de leerlingen.

Slide 8 - Slide

Bespreek met de studenten hoe ze de juiste werkvorm kunnen kiezen en geef hen de kans om vragen te stellen.
Voordelen van werkvormen
Werkvormen zorgen voor een actieve betrokkenheid van leerlingen en maken de lesstof interessanter en uitdagender. Leerlingen leren bovendien samen te werken en hun mening te geven.

Slide 9 - Slide

Bespreek met de studenten de voordelen van werkvormen en vraag hen om hun eigen ervaringen te delen.
Afsluiting
Nu weet je hoe je de juiste werkvorm kunt kiezen om leerlingen het beste aan de slag te zetten met het lesdoel 'leerlingen kunnen beargumenteren wie er schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog'.

Slide 10 - Slide

Bespreek het leerdoel opnieuw en vraag de studenten om een werkvorm te kiezen die ze zelf zouden willen gebruiken om dit doel te bereiken.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.