Leerdoelen
- Leerlingen leren over verschillende filmkarakters
- Leerlingen leren hun fantasie te vertalen naar een tastbaar werk
- Leerlingen maken kennis met filmtechnieken
- Leerlingen actief laten kijken
- Leerlingen bewust maken van de verschillende werkzaamheden binnen een filmcrew
Slide 1: Deze les dient als voorbereiding op het kijken van de film ‘Kapitein Morten en de spinnenkoningin'. Leerlingen zien alvast kleine stukjes uit de film en krijgen gerichte kijkvragen mee met op het einde een leuke opdracht.
Slide 2: -
Slide 3: Uitleg over de iconen die voorbij kunnen komen in de les.
Slide 4: Informatie over de film.
Slide 5: Video fragment van de opening van de film.
Slide 6: Vragen met betrekking tot het filmfragment. Vraag 1: Wat heb je net gezien en gehoord. Vraag 2: Wie vond je tijdens het filmpje leuk en wie vond je minder leuk? Waarom? Op deze eerste twee vragen zijn geen goede of foute antwoorden. Zorg dat de leerlingen hun beleving in eigen woorden omschrijven. Vraag 3: Wat denk je dat het werk is van de vader van Morten? Waarom? Antwoord: De vader van Morten is kapitein. Morten schrijft namelijk in zijn brief: ‘ik ben een echt zeeschip aan het maken, net eentje zoals jij hebt!’ Daarnaast kijkt Morten door een verrekijker naar het water en vraagt zich af wanneer zijn vader weer naar huis komt. Vraag 4: Waarom denk je dat Morten graag kapitein wilt zijn van een schip? Antwoord: Eigen interpretatie. Bijvoorbeeld: hij mist zijn vader en zou graag samen met hem kapitein zijn op een schip.
Slide 7: Videofragment van de transformatie die de figuren hebben ondergaan van mens naar insect.
Slide 8: Vragen met betrekking tot het filmfragment. Vraag 1: Welke insecten kon jij herkennen? Antwoord: in het fragment kon je onder andere een mier, wesp, sprinkhaan, rups, lieveheersbeestje en spin zien. Vraag 2: Welk insect zou jij voor een dag willen zijn?
Slide 9: Een sleepopdracht waarbij de leerlingen moeten herkennen welk personage veranderde in welk insect. Leerlingen kunnen de juiste antwoorden om de beurt verslepen op een digibord of ze denken klassikaal mee terwijl de leerkracht de antwoorden versleept op de computer.
Slide 10: Aanvullende vragen aan de hand van de bekeken filmfragmenten: Vraag 1: Spelen er echte mensen en insecten mee in de film? Antwoord: nee, er spelen geen echte mensen of dieren in de film. De figuren zijn geknutseld. Vraag 2: Hoe denk jij dat de figuren zijn gemaakt? Antwoord: De figuren zijn met de hand gemaakt met een soort klei. Ook zijn er hele kleine kleren en pruiken gemaakt voor de poppetjes.
Slide 11: Een videofragment waarbij in het eerste deel wordt getoond hoe de figuren uit de film zijn gemaakt. De video stopt vanzelf op het juiste moment.
Slide 12: Vervolgvraag over het maken van de film: Hoe zou jij de poppetjes laten bewegen? Wat doe jij thuis bijvoorbeeld met speelgoedpoppetjes om ze te laten bewegen? Laat de leerlingen hierbij uitleggen hoe ze zelf een speelgoedpoppetje kunnen laten 'leven' of laat ze een pop gebruiken om het te laten zien aan de rest van de klas. Bijvoorbeeld door de armpjes en benen te bewegen of door de pop in de lucht te bewegen om ze zogenaamd te laten vliegen of springen. Leg vervolgens uit dat zoiets ook is gebeurd tijdens het maken van de film. In deze film is namelijk gebruik gemaakt van stop-motion. Er worden dan heel veel foto's van de poppetjes gemaakt die tussendoor steeds een beetje worden verplaatst of bewogen door mensen. Door al die foto's snel achter elkaar te laten zien, lijkt het alsof de figuren zelf bewegen.
Slide 13: Het vervolg van het videofragment waarin de stop-motion techniek wordt getoond. De video start automatisch op het juiste punt.
Slide 14: Op dit moment kan de film bekeken worden via de aangevraagde link. Daarna volgt er nog een afsluitende pagina in deze les.
Slide 15: Een creatieve opdracht waarbij leerlingen hun eigen insect kunnen maken. Afhankelijk van de beschikbare tijd kan ervoor gekozen worden om de figuren te tekenen of om ze te knutselen door gebruik te maken van verschillende materialen.
Slide 16: Een afsluitende slide met daarin een link naar meer informatie over het educatieprogramma van Cinekid.