Leerdoelen:
- Leerlingen maken kennis met verschillende soorten films en filmmakers.
- Leerlingen ervaren gevoelens, gedachten en fantasieën bij het kijken van een film en verwoorden ze.
- Leerlingen beschrijven in eenvoudige taal wat hij ziet en hoort.
- Leerlingen vertellen iets over personages en gebeurtenissen in een film.
- Leerlingen omschrijven op informele wijze filmische technieken en middelen.
Slide 1: Een overzicht van afbeeldingen uit de verschillende films die leerlingen gaan kijken
Slide 2: Uitleg over de iconen die voorbij kunnen komen in de les.
Slide 3: Opnieuw een overzicht van de afbeeldingen uit de films. Leerlingen kijken er goed naar en omschrijven wat ze zien (overeenkomsten, verschillen, etc.). Vervolgens wordt aan de leerlingen gevraagd waar ze denken dat de films over gaan
Slide 4: Er wordt een fragment uit de film Marmotten bekeken.
Slide 5: Verdiepende vragen over het zojuist bekeken fragment. Vraag 1: Wat vond je van het filmpje? Grappig, verdrietig, eng? Waarom? Vervolgens wordt er middels de informatie-knop uitleg gegeven over wat een personage is. Tot slot wordt gevraagd of de leerlingen het ontbrekende personage op de afbeelding kunnen benoemen.
Slide 6: Leerlingen kijken naar een fragment uit de film Paraplu’s.
Slide 7: Vraag 1: wat gebeurde er in het filmpje? Vraag 2: Hoe denk jij dat het meisje in de film zich voelde? Vraag 3: Waaraan kon je dat zien of horen? Er werd namelijk bijna niet gepraat! Vervolgens kan er een kleine opdracht worden uitgevoerd waarbij leerlingen verschillende emoties uitbeelden zonder daarbij te praten. De overige leerlingen kunnen raden welke emotie er wordt uitgebeeld.
Slide 8: Leerlingen kijken naar een fragment uit de film Een lekker modderbad.
Slide 9: Vraag 1: Wat vond je van het filmpje? Waarom? Vraag 2: Zag deze film er anders uit dan de vorige film? Welk verschil zie je? Leg vervolgens aan de hand van de informatie-knop uit wat stop-motion is. Op de volgende pagina wordt er een fragment getoond van de making of van stop-motion.
Slide 10: een video over hoe stop-motion gemaakt wordt.
Slide 11: Leerlingen kijken naar een fragment uit de film De grote overstroming.
Slide 12: Vraag 1: Wat vond je van de verschillende personages in de film? Vraag 2: Welke personages zorgden goed voor de natuur en welke niet? Vraag 3: Wat doe jij om de natuur te beschermen?
Slide 13: Dit was het einde van het voorbereidende lesmateriaal. Jullie kunnen nu de volledige compilatie gaan kijken. De pagina hierna kan behandeld worden na afloop van de films.
Slide 14: De leerlingen bespreken in tweetallen waar de films ook alweer over gingen. Vervolgens wordt er een overkoepelende samenvatting gegeven en mogen de leerlingen tot slot hun eigen verhaal bedenken over een dier in een Wonderlijke Wereld.
Slide 15: Dit was het einde van de les. Klik op de link voor meer informatie over het educatieprogramma van Cinekid.