voorbereidingsles bezoek kamp Westerbork

Een bezoek aan kamp Westerbork

Praktische voorbereidingsles
1 / 21
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 7,8Leerjaar 1-6

This lesson contains 21 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 40 min

Items in this lesson

Een bezoek aan kamp Westerbork

Praktische voorbereidingsles

Slide 1 - Slide

Binnenkort ga je met je klas naar kamp Westerbork. Wat weet je al over dit kamp?

Slide 2 - Mind map

Als je naar kamp Westerbork gaat, dan bezoek je twee plekken die drie kilometer uit elkaar liggen.

Hoe zit dat nu precies?
Herinneringscentrum
In het Herinneringscentrum vind je de tentoonstellingen, filmzalen en  een museumcafé. Het museum werd in 1983 geopend. Een bezoek met je klas start meestal hier.
Kampterrein
Het kampterrein is de plek waar kamp Westerbork heeft gestaan. Het ligt op 2,7 kilometer van het herinneringscentrum. Na het bezoek aan het museum wandel je door het bos naar het kampterrein. 
Storingsvrije zone?
Op het kampterrein wordt met radiotelescopen onderzoek gedaan in de ruimte. De omgeving van het kampterrein is daarom storingsvrij. Je mag er niet met je auto of bus naar toe. Om op het kampterrein te komen moet je daarom een wandeling maken. Ook mag je je telefoon niet gebruiken. 

Slide 3 - Slide

Je gaat de tentoonstelling over de geschiedenis van kamp Westerbork bekijken. 
In de filmzaal hoor je meer over de gevangenen van kamp Westerbork en kijk je een film.
Museum
Wist je dat?
Wist je dat het museum pas in 1983 is geopend. Dat was bijna 40 jaar na de oorlog. In de periode daarvoor was er weinig aandacht voor de oorlog. De meeste mensen hadden het zelf meegemaakt en wilden er niet aan herinnerd worden.
Wist je dat?
Wist je dat er in 1967 bij het kampterrein 14 telescopen van de Radiosterrenwacht zijn geplaatst. Daarmee wordt onderzoek gedaan in het heelal. Het museum kon daarom niet dichter bij het kampterrein worden gebouwd.

Slide 4 - Slide


In de tentoonstelling staan de mensen die in het kamp gevangen zaten centraal: hun persoonlijke verhalen.
Leo
Leo Meijer was 7 toen hij in kamp Westerbork terechtkwam. Omdat zijn vader er in het ziekenhuis werkte, kon Leo bijna 2 jaar in het kamp blijven. Toen hij 9 jaar was werd hij weggevoerd en vermoord in Auschwitz.
Eva
Eva Beem zat met haar broertje Bram twee jaar ondergedoken in Ermelo. Ze werden verraden. In kamp Westerbork woonde ze bijna een maand in het weeshuis. Daarna moest ze naar Auschwitz. Eva was 11 jaar toen ze werd vermoord.
Iwan
Iwan de Vries moest toen hij 7 was vluchten uit Duitsland. Hij woonde in een gastgezin in Groningen. Als elfjarige kwam hij in kamp Westerbork waar hij nog een brief schreef aan zijn  vriendje. Iwan moest op transport en werd drie dagen voor zijn dertiende verjaardag vermoord.
Renate
Renate Borchert was maar heel kort in kamp Westerbork. Ze werd er na aankomst ingeschreven en ging direct weer naar de trein. Op 15 juli 1942 vertrok ze met het eerste transport uit kamp Westerbork naar Auschwitz. Kort na aankomst is ze daar vermoord. Ze was 17 jaar.
Lotte
Lotte Blein was nog maar drie toen ze in kamp Westerbork terechtkwam. Haar vader moest helpen bij de aanleg van de spoorlijn. In 1943 moest Lotte met haar ouders naar Sobibor. Daar werd ze direct na aankomst vermoord. Haar kinderserviesje wordt bewaard in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Slide 5 - Slide

Zijn er vanuit jouw woonplaats ook Joden weggevoerd tijdens de oorlog? Wat weet je daarover?
timer
0:45

Slide 6 - Open question

plattegrond
Tijdens de oorlog was kamp Westerbork een kamp met meer dan 100 gebouwen. Op de foto zie je hoe volgebouwd het kamp was. Klik ook op de plattegrond. Gemiddeld waren er ongeveer 8.000 mensen in het kamp en soms wel 15.000. 


Dat daar nu maar weinig van over is, zie je in de beelden op de volgende slide.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

In de beelden zie je dat er maar weinig gebouwen zijn op het kampterrein. Wel zijn er nu verschillende monumenten te zien. Het bekendste monument op het kampterrein is het Nationaal Monument Westerbork.

Het monument is ontworpen door Ralph Prins. Als jongen van 17 was hij zelf opgesloten in Westerbork. Hij overleefde de oorlog. Veel van zijn familieleden niet.
Ralph Prins
"Van het monument voor Westerbork heb ik geprobeerd een portret te maken. In dat portret zouden de mensen de verbijstering moeten zien, dat zoiets wat in Westerbork is gebeurd, mogelijk is geweest in een wereld als de onze, die zoveel prachtigs in zich heeft. Waarin mensen moeten proberen als mensen met elkaar om te gaan.
En dat er dan hele volkeren worden uitgemoord!  De verbijstering dat dat heeft kunnen plaatsvinden, dat heb ik geprobeerd in het monument te leggen."

onthulling in 1970
originele rails?
Veel mensen denken dat het monument een stuk spoorlijn is dat overgebleven is van het oude spoor. Dat is niet zo. Het spoor waarover de trein in de oorlog tot in het kamp kon rijden is kort na de oorlog al weggehaald. Het monument van Ralph Prins ligt wel op de plek waar toen de spoorlijn eindigde. Achter de muur van het monument ligt nog het originele stootblok (zie foto). 

Slide 9 - Slide

Ralph Prins wilde dat zijn monument een portret
zou zijn. Waarom laat dit monument volgens jou
goed zien wat kamp Westerbork was?
timer
0:45

Slide 10 - Open question

Tussen de vele gebouwen op het kampterrein was een open plek: de appèlplaats. Hier werden de gevangenen geteld, maar soms werd er ook gevoetbald. 

Nu vind je op deze plaats de 102.000 stenen. In de vorm van de kaart van Nederland staan 102.000 stenen voor alle mensen die werden gedeporteerd en niet terugkwamen.

Slide 11 - Slide

In 1992 zijn De 102.000 stenen onthuld. Initiatiefnemer was oud-gevangene Louis de Wijze. Met andere overlevenden startte hij een actie. Hiernaast zie je de oproep.

Bekijk de oproep en het filmfragment op de volgende slide en beantwoord dan de vraag. 

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

In Auschwitz wist Louis dat zijn familie en de meeste
anderen de oorlog niet zouden overleven. Waarom
zouden voor hem als overlevende de 102.000 stenen
zo belangrijk zijn geweest?
timer
0:45

Slide 14 - Open question

Wat kun je nog meer zien op het kampterrein?
Verhogingen en prikkeldraad
In 1992 is het kampterrein opnieuw ingericht. Op 17 plekken waar barakken waren is een verhoging gemaakt die net zo groot is als de barak toen. Let op: toen waren er meer dan 100 barakken!
Ook is op een aantal plekken het prikkeldraad weer aangebracht, de kampgracht uitgegraven en is er een nagemaakte wachttoren geplaatst.
treinwagons
Sinds 2015 staan er op het kampterrein twee goederenwagons. Ze zijn van hetzelfde type als destijds gebruikt werd voor de transporten. Vanuit de wagons hoor je nu De Gesproken Namen. Per transport worden alle namen en leeftijden van de mensen die werden weggevoerd opgenoemd.
barak 56
Barak 56 is net als de andere barakken na de oorlog weggehaald. Sinds 2014 staat er weer een stuk van deze bewaard gebleven barak op het kampterrein. Zo kunnen bezoekers zien hoe de barakken er ongeveer uitzagen.
videoschermen
In 1944 is er in opdracht van de kampcommandant gefilmd in kamp Westerbork. Sinds 2021 zijn fragmenten van deze film te zien op het kampterrein. De videoschermen staan precies op de plek vanwaar toen is gefilmd.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

Rabbijn Vorst uit het filmfragment dat je net zag is zelf een overlevende. Voor hem is het kampterrein van Westerbork een bijzondere plek; een plek waar hij stilstaat en denkt aan alles wat er is gebeurd. Niet alleen voor de overlevenden, maar ook voor de andere bezoekers is kamp Westerbork een 'beladen plek'. 

Bedenk wat er bedoeld wordt met een beladen plek.


Slide 17 - Slide

Bedenk waar je rekening
mee moet houden als je met
een groep een beladen plek
bezoekt.

Slide 18 - Mind map

Praktische dingen om rekening mee te houden!
Trek stevige schoenen aan. 
Het kampterrein dat je gaat bezoeken ligt 2,7 kilometer van het Herinneringscentrum. Je loopt inclusief rondleiding dus al gauw 6 kilometer. Dat is op stevige schoenen gemakkelijker dan op slippers. 
Zorg voor passende kleding.
De wandeling en de rondleiding zijn buiten, dus zorg dat je kleding is afgestemd op het weerbericht. Ook bij warm weer of regen gaat een rondleiding namelijk gewoon door.  
Zet je telefoon buiten het museum op vliegtuigstand.
Zodra je aan de wandeling begint, kom je terecht in het gebied van de radiosterrenwacht.  Je telefoon moet in dit gebied (wandeling en rondleiding) op vliegtuigstand of uit.
Neem je pinpas mee.
Toch zin in iets lekkers of wil je iets kopen in onze museumwinkel? Neem dan je pinpas mee, want je kunt bij ons niet met contant geld betalen.

Neem je eigen eten en drinken mee.
Er is een museumcafé, maar daar hebben we een beperkt assortiment. Neem daarom van huis genoeg te eten en drinken mee. 
Voorjaar/zomer? Neem dan muggenspray mee.
In de zomer zijn op en rond het kampterrein vaak muggen en andere kleine beestjes te vinden. Om die van je af te houden, kun je muggenspray meenemen.

Slide 19 - Slide

Bedenk alvast een vraag die je
zou willen stellen tijdens de
rondleiding.

Slide 20 - Mind map

Tot binnenkort. Alvast een goed bezoek gewenst. 

Slide 21 - Slide