6 lessons Kunstzinnige oriëntatie basisschool groep 1
Looking for interactive lesson materials Kunstzinnige oriëntatie for basisschool groep 1? Browse ideas for online lesson plans Kunstzinnige oriëntatie from other educators.
Lesson plan with 2 Lessons
Tijdmachine
In dit lesblok reizen de leerlingen door de tijd. Ze ontdekken dat waar ze nu wonen, vroeger de Zuiderzee stroomde. Ze fantaseren over wat je onder water allemaal tegenkomt en maken eigen zeedieren en planten. De kunstenaar neemt een grote machine mee en samen bouwen ze aan verschillende wielen die aan het einde van de masterclass in beweging komt.Leerdoelen: Leerlingen leren dat de Zuiderzee is drooggelegd zodat o.a. Almere kon ontstaan.Leerlingen kunnen een kunstwerk maken, geïnspireerd op de drooglegging van de Zuiderzee.Disciplines:Beeldende kunst Erfgoed
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 1,2
voorbereidende les
In de voorbereidende les ontdekken de leerlingen dat waar zij nu wonen, vroeger nog water stroomde. Wat nu land is, was toen zee. Ze fantaseren over vroeger en leren bij de watertafel spelenderwijs hoe je van water, land kunt maken.Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door - Zet de watertafel klaar - Print de tekst ‘De mooiste vis van de zee’ - Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Een watertafel of een teil/emmer met water en zand of klei (door school)- Tekst ‘De mooiste vis van de zee’ (in de bijlage) - Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
De masterclass wordt gegeven door Chantal. In het speellokaal bouwt zij een installatie: een tijdmachine van verschillende draaiende wielen. Samen met de kunstenaar worden de verschillende wielen vormgegeven tot oude akkers, natuur en uiteindelijk de skyline en stad Almere. Tot slot wordt de tijdmachine in beweging gebracht en komt al het gemaakte werk, van vroeger tot nu, in beweging.Praktische informatie: Chantal de Wolde komt +- 1,5 uur voor de start van de eerste masterclass opbouwen in het speellokaal.Leerdoelen:Leerlingen leren wat er in het water leefde voordat Flevoland bestond en kunnen zelfstandig een eigen vis vorm geven. Leerlingen leren hoe het land is ontstaan nadat de dijken zijn gebouwd. Leerlingen kunnen door middel van blokjes en elastiek een eigen bouwwerk maken.
reflectie
In de verwerkingsles kijken de leerlingen terug: van de Zuiderzee naar de stad Almere met gebouwen en huizen, natuur, vogels en vissen. Ze kijken naar de tandwielen vol met kunstwerken die ze samen hebben gemaakt en verbinden deze samen met de leerkracht aan een grote stok zodat er 1 groot kunstwerk voor in de klas ontstaat. Leerdoelen: Leerlingen kunnen vertellen wat zij tijdens de voorgaande twee lessen hebben gedaan en hoe Flevoland is ontstaan.Leerlingen kunnen fantaseren wat voor dieren er hebben geleefd in het water voordat Almere bestond.Leerlingen kunnen aandachtig en reflectief naar het eigen werk en dat van anderen kijken.Leerlingen kunnen het verschil aangeven tussen vroeger en nu.
Lesson plan with 2 Lessons
Blote Schoenen
In dit lesblok ontdekken de leerlingen de natuur dichtbij op het schoolplein. Natuur is ook kunst. Met hun ogen dicht onderzoeken en voelen de leerlingen sporen en structuren en verzamelen wat ze mooi of interessant vinden. In de masterclass maken ze samen met de kunstenaar een voetpad waar ze aan het einde met blote schoenen overheen mogen lopen.Leerdoelen: Leerlingen leren dat er in hun omgeving zowel natuurlijke als menselijke sporen zijn waarvan de structuur kan verschillen.Leerlingen maken een voelpad met natuurlijke materialen uit hun omgeving.Disciplines:Beeldende kunst Landschapskunst
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 1,2
Voorbereidende les
Voelen met je ogen dicht! In de voorbereidende les onderzoeken de leerlingen materialen, sporen en structuren uit de natuur. Samen met de leerkracht gaan ze naar buiten, op zoek naar de natuur dichtbij. Ze ontdekken dat mensen en dieren sporen achterlaten in de natuur en verzamelen wat ze mooi vinden. De leerlingen gebruiken hun zintuigen om alle meegebrachte materialen te onderzoeken. Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door.- Verzamel een aantal doeken zoals een oude kussensloop of schone theedoek. Deze blijven heel en kun je daarna weer voor iets anders gebruiken.- Print één ouderbriefje per leerling.- Print de lesinstructie.Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- 1 doek per groepje van 4 kinderen (door school)- 1 ouderbriefje per leerling (door school)- Lesinstructie (in de bijlage)Let op: Voor de masterclass vragen wij de leerlingen om allemaal een doosje vol van datzelfde materiaal te verzamelen en mee te nemen naar school. Daar wordt samen met de kunstenaar een voelpad van gemaakt, zie ouderbriefje.
Masterclass
Tijdens de masterclass gaan de leerlingen samen met de kunstenaar een voelpad maken. Met de verzamelde materialen maken de leerlingen eerst een voetafdruk. Alle zelfgemaakte voetafdrukken worden bij elkaar gelegd en vormen een voelpad. Daar mogen de leerlingen aan het einde van de masterclass overheen lopen met blote schoenen (schoenen zonder zolen).Leerdoelen: Leerlingen kunnen een voetafdruk maken van materiaal dat zij zelf hebben verzameld.Leerlingen kunnen samen met medeleerlingen een voelpad maken van hun voetafdrukken.Leerlingen kunnen verschillende structuren ervaren door over het voelpad te lopen.
Reflectie
In de verwerkingsles blikken de leerlingen terug op de masterclass met de kunstenaar. Hoe was het om met blote schoenen het spoor te volgen? De leerlingen sluiten het lesblok af door de voetafdruk te maken van het fantasiedier dat het spoor heeft achtergelaten. Ten slotte denken ze na over de vraag welke sporen zijzelf achterlaten.Leerdoelen: Leerlingen kunnen vertellen wat zij tijdens de voorgaande twee lessen hebben gedaan en hoe zij de verschillende structuren hebben ervaren.Leerlingen kunnen fantaseren welk dier hun zelfgemaakte spoor heeft achtergelaten en deze verbeelden met potlood of krijt.Leerlingen kunnen aandachtig en reflectief naar het eigen werk en dat van anderen kijken.Leerlingen kunnen verschillende sporen en getekende dieren aan elkaar koppelen m.b.v. hun zintuigen.Leerlingen kunnen vertellen wat zij tijdens de les hebben geleerd en gedaan.
Lesson plan with 1 Lesson
Hans en Grietje - groep 1-2-3
DramaKunstzinnige oriëntatie+1BasisschoolGroep 1-3
Introductie
Wat leuk dat jij binnenkort met jouw leerlingen naar de voorstelling Hans en Grietje komt. Wij hebben deze voorstelling ontwikkeld in samenwerking met Het Wilminktheater en de Nederlandse Reisopera. In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om jullie theaterbezoek en lessen voor te bereiden.
Overzicht van het lespakket
Het lespakket bestaat uit drie lessen en een reflectieles. Zorg dat de leerlingen in ieder geval de twee liedjes uit de voorstelling kunnen zingen. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn ze beter in het verhaal kunnen opgaan, waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt. In verschillende opdrachten is een quiz-element verwerkt. Hiervoor kunnen leerlingen een device gebruiken. Hebben jouw leerlingen geen device? Dan kan je de vragen/opdrachten ook klassikaal behandelen. Les 1Kennismaking met het verhaal Het lied Ik ben een danseres uit de voorstellingHet begrip voorstelling wordt behandeldFilmpje ter introductie op de voorstellingLes 2Herhaling Ik ben een danseres + bewegingen bedenkenKennismaking met de instrumentenHet lied Stomme heks, het is voorbijTeken je fantasie-instrument (nodig: papier + tekenmateriaal)Les 3Herhaling van de liedjesLeerlingen bedenken een eigen einde van het verhaal - zie hieronder de uitlegRegels omtrent het concertbezoekReflectielesHet is aan te raden de reflectieles zo snel mogelijk in de klas te geven, omdat de ervaring voor jouw leerling dan nog het meest vers in het geheugen ligt.Gezamenlijk het verhaal terughalen mbv foto's en gerichte vragenInstrumentenquizEen tekening maken over de voorstellingDit lespakket sluit aan op de volgende kerndoelen volgens de SLO:54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Over het verhaal
Wie heeft er als kind niet gedroomd van een huis van snoep? Of nagels gebeten van spanning of Hans en Grietje de weg naar huis wel zouden vinden? Let op! Dit verhaal van Hans & Grietje gaat nog steeds over een broer en zus, maar in plaats van dat ze worden achtergelaten door hun ouders, kiezen ze er zelf voor om weg te lopen. Het verhaal is in een modern jasje gestoken. Als leerkracht kan jij zelf het beste bepalen of je dit aan je leerlingen vertelt. Tijdens het voorbereiden van de lessen zullen de overeenkomsten uit beide verhalen als uitgangspunt gebruikt worden voor de theaterale opdrachten.
Lesson plan with 1 Lesson
Hans en Grietje - lespakket groep 3-5
DramaKunstzinnige oriëntatie+1BasisschoolGroep 1-3
Introductie
Wat jammer dat jullie helaas niet naar onze voorstelling De Liefste Wens in het theater konden komen. Als alternatief biedt Phion jullie een registratie aan van onze nieuwste ensemblevoorstelling Hans en Grietje. Wij hebben deze voorstelling ontwikkeld in samenwerking met Het Wilminktheater en de Nederlandse Reisopera. Ook in deze voorstelling is er ruimte voor de leerlingen om mee te doen, maar dan in de klas! In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om de bijbehorende lessen voor te bereiden.
Overzicht van het lespakket
Het lespakket bestaat uit drie lessen en een reflectieles. Zorg dat de leerlingen in ieder geval de twee liedjes uit de voorstelling kunnen zingen. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn, ze beter in het verhaal kunnen opgaan waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt. In verschillende opdrachten is een quiz-element verwerkt. Hiervoor kunnen leerlingen een device gebruiken. Hebben jouw leerlingen geen device? Dan kan je de vragen/opdrachten ook klassikaal behandelen. Les 1Kennismaking met het verhaal Het lied Ik ben een danseres uit de voorstellingHet begrip voorstelling wordt behandeldFilmpje ter introductie op de voorstellingLes 2Herhaling Ik ben een danseres + bewegingen bedenkenKennismaking met de instrumentenHet lied Stomme heks, het is voorbijTeken je fantasie-instrument (nodig: papier + tekenmateriaal)Les 3Herhaling van de liedjesLeerlingen bedenken een eigen einde van het verhaal - zie hieronder de uitlegRegels omtrent het concertbezoekReflectielesHet is aan te raden de reflectieles zo snel mogelijk in de klas te geven, omdat de ervaring voor jouw leerling dan nog het meest vers in het geheugen ligt.Gezamenlijk het verhaal terughalen mbv foto's en gerichte vragenInstrumentenquizEen tekening maken over de voorstellingDit lespakket sluit aan op de volgende kerndoelen volgens de SLO:54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Over het verhaal
Wie heeft er als kind niet gedroomd van een huis van snoep? Of nagels gebeten van spanning of Hans en Grietje de weg naar huis wel zouden vinden? Let op! Dit verhaal van Hans & Grietje gaat nog steeds over een broer en zus, maar in plaats van dat ze worden achtergelaten door hun ouders, kiezen ze er zelf voor om weg te lopen. Het verhaal is in een modern jasje gestoken. Als leerkracht kan jij zelf het beste bepalen of je dit aan je leerlingen vertelt. Tijdens het voorbereiden van de lessen zullen de overeenkomsten uit beide verhalen als uitgangspunt gebruikt worden voor de theaterale opdrachten.
Lesson plan with 4 Lessons
2021 Mirror | Mirror >> Lesplan
Tijdens thematentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! wordt Kunsthal KAdE omgetoverd tot een spiegelwereld. Te zien tot en met 29.08.2021.
Kunstzinnige oriëntatieBasisschoolMiddelbare schoolmavo, havo, vwoGroep 1-8Leerjaar 1-6
Mirror | mirror. reflect yourself
Stap in een spiegelwereld bij Kunsthal KAdE. Sommige spiegels reflecteren pas als je naar ze lacht. Andere zet je zelf in beweging door je van je beste kant te laten zien op een hometrainer. Van holle en bolle spiegels tot vergezichten in het oneindige. Ook zijn experimenten te zien die door weten-schappers met spiegels zijn gedaan en slimme oplossingen van ontwerpers.
Wat is er te zien?
In de tentoonstelling laten ongeveer dertig kunstenaars je verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen: spiegeling. Kunstenaars reflecteren door middel van de spiegel op zichzelf, het idee van perfectie en de werkelijkheid. Een ieder met zijn of haar eigen medium: er zijn installaties te zien, films, fotografie, schilderijen en natuurlijk heel veel soorten en maten spiegels. Er hangt in de bovenzaal een enorme glazen kroonluchter en in de grote zaal staat een reuzachtige spiegel mobile. Kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers dagen je met hun werken uit om echt eens in de spiegel te kijken en na te denken over de vraag: wie ben ik? En waar ga ik heen?Snel naar meer info over de tentoonstelling op de website van KAdESnel naar meer info over bezoek met de klas op de website van KAdE
Je bezoek voorbereiden
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld voor zowel het PO als het VO. De lessen activeren de voorkennis van de leerlingen over spiegels en spiegelingen en introduceren een aantal thema's en kunstwerken die in de tentoonstelling aan de orde zullen komen.
Lesson plan with 2 Lessons
Pop en Spel
In het lesblok 'Pop en spel' spelen de leerlingen met elkaar en alles uit hun directe omgeving. Ze gebruiken hun fantasie om voorwerpen tot leven te laten komen. Ook komt er een poppenspeelster op bezoek. Samen met de leerlingen denkt ze na over het thema spelen.Leerdoelen:Leerlingen kunnen gezichten herkennen in alledaagse voorwerpen uit hun eigen omgeving.Leerlingen kunnen met behulp van hun fantasie en verbeelding alledaagse voorwerpen tot leven laten komen.Disciplines:Beeldende kunst Theater
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 1,2
Voorbereidende les
Een kunstwerk dat tegelijkertijd een speeltoestel is met een gezicht; dat is de inspiratiebron voor deze les. De leerlingen denken na over wat spelen eigenlijk is en waar je allemaal mee kunt spelen. Ze zoeken naar gezichten in hun eigen omgeving en laten alledaagse voorwerpen tot leven komen.Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door- Neem de achtergrondinformatie door- Print de LesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Alledaagse voorwerpen (uit het klaslokaal)- 2 plakogen per leerling (door KIDD)- Lesinstructie (in de bijlage)Let op: de zelfgemaakte poppen uit de voorbereidende les worden ook weer gebruikt in de masterclass. Zorg dat deze tot die tijd worden bewaard.
Masterclass
In de masterclass komt er een poppenspeelster met haar pop op bezoek. Na een interactieve openingsscène zal de poppenspeler met de klas het thema 'spelen' verder onderzoeken. Dit doen ze aan de hand van de voorwerpen uit de klas die de kinderen zelf van oogjes hebben voorzien in de voorbereidende les. Op welke manier kun je met deze voorwerpen spelen? Via een geleide improvisatie zullen de kinderen de basisbeginselen van poppenspel oefenen. Leerdoelen:Leerlingen leren via poppenspel hun verbeelding te gebruiken.
Reflectie
In de verwerkingsles laten de leerlingen hun voorwerp nog een keer tot leven komen. Ze spelen met elkaar en hun pop en halen samen met de leerkracht herinneringen op. Leerdoelen: Leerlingen kunnen vrij spelen met elkaar.Leerlingen kunnen met elkaar en hun zelfgemaakte pop spelen m.b.v. hun verbeelding.Leerlingen kunnen vertellen wat zij in de les hebben gemaakt en hoe zij dit hebben gedaan.