Les 3 eerste indruk

Wat weet je nog van de vorige les?
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
Pedagogisch werkMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 120 min

Éléments de cette leçon

Wat weet je nog van de vorige les?

Slide 1 - Diapositive

Wat gaan we vandaag doen?
Vooroordelen 
Eerste indruk
Instinct 
survival
Game
Opdracht



Slide 2 - Diapositive

Waar of niet waar?

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Vidéo

Wat haal je uit deze video
van Nissrine Aissati?

Slide 5 - Question ouverte

Wat is instinct?
''Een aangeboren gevoel dat je iets wil of moet doen''

Slide 6 - Diapositive

Waarom?
Leven, Overleven

Fight, Flight or Freeze

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

Sociaal experiment hier in de klas
Ik heb jullie nog niet eerder gezien, dus we kunnen dit testen;
vertel 3 stories, over jezelf
2 zijn waar, 1 niet. Welke is niet waar? 
Camera's aan is nodig  
Let's do it

Slide 9 - Diapositive

Gebeuren vooroordelen en instinctief handelen ook tijdens je werk?  


Wat doe jij dan? 
Weet wie je bent en waar je voor staat

Slide 10 - Diapositive

Opdracht 3
Vandaag ging de les over vooroordelen, instinctief handelen en overleven. 

Schrijfopdracht voor in je portfolio;
1. Kies een gebeurtenis uit je eigen leven. Wanneer iemand een vooroordeel had over jou of jij over iemand anders, of wanneer je instinctief moest handelen. Beschrijf de situatie.
2.Hoe reageerde je en wat voelde je toen? Slecht, goed, kon beter? Slecht? Spijt? Kwam er een gesprek?
3. Wat zou je een volgende keer anders doen en waarom?
4. Als je nu terug kijkt naar die situatie, wat zou je dan tegen jezelf zeggen?

Slide 11 - Diapositive

…WAT DE WETENSCHAP DAAROVER TE ZEGGEN HEEFT: ONDERZOEKEN EN IJSBERGEN
Nalini Ambady uit India, geeft les in de Psychologie aan Stanford University in Amerika en onderzocht het fenomeen van 'de eerste indruk'. Zij liet een groep studenten drie 10 seconden durende geluidloze video's zien van een college van een professor. Vervolgens vroeg ze de studenten om de professor te beoordelen.
Het oordeel van deze groep, die de professor maar 3 keer 10 seconden had gezien, kwam grotendeels overeen met het oordeel dat een andere groep studenten velden nadat ze een compleet semester met de professor te maken hadden gehad. In een volgende testronde verkortte Ambady de video’s zelfs tot 2 seconden in plaats van 10. Het leverde dezelfde, opvallende resultaten op.

Niet meer dan 2 seconden zijn er dus nodig om een (correct) oordeel over iemand te vellen in een eerste indruk. Wetenschappelijk bewezen.

Hoe dat kan?

Een oordeel dat zo snel geveld is, heeft maar weinig te maken met vooroordelen, stereotypen, verwachtingen en culturele normen en waarden die volgen na die tijd. In die ‘thin-slicing’-seconden spelen die factoren nog niet mee en oordeel je dus niet op basis van je ratio (je denken, je hoofd), maar je intuïtie.

Gladwell legt dat zo uit: je kunt je brein vergelijken met een ijsberg, het bovenste gedeelte is wat je ziet – het bewuste deel, dat werkt op ratio – alles onder water is wat je niet ziet en wat de basis van je brein vormt – het onderbewuste deel, dat werkt op intuïtie.

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Diapositive

WAT JIJ AAN DIE WETENSCHAP HEBT, ALS BEOORDELAAR ÓF ALS BEOORDEELDE 
“Mooi verhaal”, zul je zeggen. “Goed onderbouwd”, misschien ook. “Wat heb IK daar aan? Hoe kan IK deze wetenschap over de kracht van de eerste indruk in MIJN voordeel gebruiken, in de dagelijkse praktijk?”

1. Vertrouw op je eerste indruk. Laat je oordeel niet bezoedelen door je vooroordelen, culturele overtuigingen en stereotypen – maar laat je intuïtie op de vrije loop. Alleen dan vel je zeker het juiste oordeel of maak je de juiste beslissing.
Maar wat als jij degene bent die beoordeeld wordt? Wat moet je doen om zelf een goede eerste indruk achter te laten? Hier is antwoord nummer twee ...

2. Wees expressief. Studies hebben laten zien dat mensen die op een expressieve en geanimeerde manier communiceren, eerder gewaardeerd worden dan mensen die lastig zijn om te peilen. Psychologen noemen dit de ‘Expressivity Halo’ – het idee dat we ons meer op ons gemak voelen vanuit onze intuïtie bij mensen die gemakkelijk te peilen zijn. Het is bijvoorbeeld een verklaring voor een ervaring waarbij je ‘iemand totaal niet mocht, totdat je hem beter leerde kennen.’ Om in goede aarde te vallen bij anderen, meteen bij de eerste indruk, helpt een expressieve houding dus. Laat zien hoe je je voelt, laat horen wat je denkt en probeer je altijd op je gemak te voelen – jezelf te zijn.

3. Heb ‘het juiste’ gezicht. Oké, dit is er één waar je zelf maar weinig invloed op hebt: je gezicht. Ons brein oordeelt onbewust op basis van piepkleine verhoudingen in je gezicht. Volgens dit onderzoek van de Universiteit van New York is er een bepaald soort gezicht dat onbewust het eerste oordeel ‘benaderbaar’, ‘jeugdig/aantrekkelijk’ of ‘dominant’ krijgt:

Slide 14 - Diapositive

Benaderbaar


Jong/aantrek-kelijk


Dominant

Slide 15 - Diapositive

 ‘Bovenste rij gezichten (Benaderbaar) – Is deze persoon een bedreiging of zal hij me helpen? 
Midden: Jonge Aantrekkingkracht – Is deze persoon een potentiële romantische partner (of liefdesrivaal)? Onder: Dominantie – Gaat deze persoon zijn intenties waarmaken?’

Heb je net het gezicht dat past bij een dominant persoon, dan ben je de pineut – als het op de eerste indruk aankomt tenminste. Toch heb je nog wel wat in eigen hand, als het op je gezicht aankomt.

Richard Vernon uit het onderzoeksteam: “Het feit dat willekeurige gezichtskenmerken de indruk die andere mensen van je hebben kunnen beïnvloeden, suggereert dat de keuze voor een bepaalde foto van jezelf de eerste indruk van jou kan maken of breken.”

Oké, daar heb je dus toch wel wat aan. Als je een sollicitatiebrief stuurt bijvoorbeeld, let dan goed op de foto die je mee zendt – het kan het verschil maken. En een brede lach tijdens het eerste gesprek helpt altijd om de ander in de richting van het oordeel ‘benaderbaar’ te sturen.

Kun je daar wat mee? Ik hoop het. Want hoe bizar of opvallend de uitkomsten van dit eerste-indruk-fenomeen ook zijn, ze zijn ook enorm belangrijk. Omdat die eerste indruk nu eenmaal zo belangrijk is, bepalend zelfs. Een fractie van een moment waarop je het verschil kunt maken – en een fractie van een moment waar je feilloos op kunt vertrouwen. Maakt dat het leven niet een stuk makkelijker?

©Universiteit New York. (2021). Bron: https://assertief.nl/eerste-indruk/ 

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Diapositive

Waar of niet waar?

Slide 18 - Diapositive

Wat hebben we gedaan?
Vooroordelen 
Eerste indruk
Instinct 
survival
Game
Opdracht
Lezen 
Ijsberg
Tot volgende les! Wat vond je ervan?
2x Feedback?

Slide 19 - Diapositive