Module F week 7

Samenwerken met andere beroepsgroepen
1 / 24
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 24 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

Éléments de cette leçon

Samenwerken met andere beroepsgroepen

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Ga naar Lessonup.app

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Planning
- Authentieke situatie met E-learning (45 min.)
- Presentatie samenwerken met andere beroepsgroepen (45 min.)
- Opstarten opdracht in subgroepen (10 min.)
- Zelfstandig (asynchroon) aan de slag met de opdracht 

Bronnen:
Zorgpad -Beroepsgerichte basis-Professioneel handelen in de zorg- leerpad; Samenwerken met andere beroepsgroepen, Hoofdstuk 1 - 1.1 t/m 1.6



Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat weten jullie al over
'Transmurale zorg?

Slide 4 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Transmurale zorg
Letterlijk betekent transmuraal “door de muren heen”. Het gaat dus om zorg die zich niet tot één zorgactor beperkt. Transmurale zorg wordt ook wel ketenzorg genoemd.

Slide 5 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 6 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Vragen
1. Wat is volgens jou het voordeel van deze brug?
2. Is dit binnen elke branche in te zetten?
3. Wat zijn volgens jou randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat dit ingezet kan worden?


Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Hoe werkt de transmurale zorg? Doorloop de 
e-learning. Upload het certificaat op IL. 
https://www.beteroud.nl/transmurale-zorg/e-learning-transmurale-zorgbrug

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat betekenen de woorden coördinatie en continuïteit van zorg?

Slide 9 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Samenwerken met andere beroepsgroepen

'Als verpleegkundige geef je zorg aan de zorgvrager. Dit doe je niet alleen maar dat doe je samen met andere professionals, organisaties, mantelzorgers en vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen deskundigheid en verantwoordelijkheid'.

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Met welke andere disciplines
werken jullie samen?

Slide 11 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Integrale samenwerking
'Een integrale benadering van de zorgvraag is een gezamenlijke aanpak van alle beroepsbeoefenaren die bij de zorg betrokken zijn, waarbij de verschillende inzichten en werkwijzen elkaar niet overlappen of doorkruisen. De zorgvrager krijgt daardoor de zorg die afgesproken is, op een manier die de zorgvrager prettig vind. Alle disciplines leveren daaraan een geïntegreerde bijdrage'.

Slide 12 - Diapositive

Bij een zorgvrager zijn verschillende zorgverleners betrokken. Iedereen heeft zijn eigen inbreng: de arts, de fysiotherapeut en de verpleegkundige. Hoe meer beperkingen en handicaps een zorgvrager heeft, hoe meer speciale zorgbehoeften hij heeft en hoe meer disciplines er betrokken zijn bij de zorgverlening.
Het is van groot belang dat de hele zorgverlening één geheel vormt en dat zorgverleners uit verschillende disciplines niet langs elkaar heen werken. Jij moet als verpleegkundige bijvoorbeeld weten welke medicijnen de arts heeft voorgeschreven, zodat je die aan de zorgvrager kunt geven en de werking ervan kunt observeren en rapporteren. Ook moet je weten hoe vaak per week iemand therapie krijgt, zodat je dat kunt inplannen in de agenda.
De zorgvrager verwacht dat alle beroepsbeoefenaren waar hij mee te maken krijgt elkaar informeren en dat ze goed samenwerken.

Door de variatie in zorgvormen en zorgverleners wordt coördinatie van zorg steeds complexer. Ook voor de zorgvrager kan het moeilijk zijn om overzicht te houden. Hij kan als het ware verdwalen in de ‘zorg-supermarkt’ en niet weten met welke klachten hij naar welke zorgverlener toe moet. Als verpleegkundige ben je doorgaans het centrale aanspreekpunt voor de zorgvrager. Het is daarom belangrijk dat jij het overzicht over de zorgverlening bewaart.
Daarbij neem je steeds de situatie van de zorgvrager als uitgangspunt. Dit betekent dat de wensen en de behoeften van de zorgvrager het vertrekpunt van de zorg moeten vormen. De zorgvrager zelf moet daarom een grote rol spelen in het maken van de keuze voor vormen van zorg die het beste bij hem passen.

Slide 13 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 14 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Zorgen voor continuïteit

Slide 15 - Diapositive

Veel zorgvragers hebben te maken met verschillende zorgverleners en organisaties die zorg bieden. Als verpleegkundige probeer je een goed beeld te krijgen van alle zorg en ondersteuning rondom de zorgvrager. Een van de taken van de verpleegkundige is het afstemmen van alle behandelaars en betrokkenen bij de zorgvrager. Je kijkt of de zorgverleners samenwerken, geen tegenstrijdige dingen afspreken en of er nog andere hulpverleners moeten worden ingeschakeld. Je zorgt als verpleegkundige voor een goede overdracht en rapportage. De afspraken rondom de zorgvrager zijn op die manier terug te vinden. Zorgvragers die bijvoorbeeld ontslagen worden uit een psychiatrisch ziekenhuis krijgen een overdracht mee voor de ambulante zorg. Je zorgt ervoor dat er afspraken zijn gemaakt met de psychiater voor de vervolgbehandeling. Je vertelt de zorgvrager waar hij terechtkan met vragen als hij weer thuis is. Je zorgt ervoor dat de zorg doorgaat, je zorgt voor continuïteit.
Multidisciplinair samenwerken

Slide 16 - Diapositive

Binnen organisaties in de gezondheidszorg werken naast verpleegkundigen veel andere disciplines. Denk bijvoorbeeld aan specialisten, therapeuten, laboranten, diëtisten en logopedisten. Als verpleegkundige heb je overzicht wie er betrokken is bij de zorgvrager. Je weet wanneer de artsen visite lopen, wanneer de fysiotherapeut komt en welke oefeningen hij met de zorgvrager gaat doen. Je kijkt of alle afspraken rondom de zorgvrager worden nagekomen. Het hoort bij je taak als verpleegkundige om de verschillende disciplines op elkaar af te stemmen. Het kan zijn dat je signaleert dat een zorgvrager meer zorg of andere zorg nodig heeft. Een zorgvrager die bijvoorbeeld moeite heeft met slikken kan de hulp van de logopediste nodig hebben. Wanneer er een logopediste bij dezelfde organisatie werkt, is het makkelijk om die te benaderen. Binnen je eigen organisatie is duidelijk welke disciplines er zijn en hoe je die kunt bereiken. Het is belangrijk dat je weet wat een andere discipline doet, zodat je de juiste zorgverlener kunt inschakelen.

Het kan ook voorkomen dat de zorgvrager een deskundige nodig heeft die niet werkzaam is binnen je eigen organisatie. Zorgvragers kunnen dan zorg krijgen van professionals buiten de organisatie. In een ziekenhuis of psychiatrisch ziekenhuis zijn alle specialisten en therapeuten aanwezig, maar bij de thuiszorg of GGD niet.
Organisaties buiten je eigen organisatie die betrokken zijn bij de zorg noemen we samenwerkingspartners. Samenwerkingspartners kunnen bijvoorbeeld zijn: de woningbouwvereniging, de zorgverzekeraar, de gemeente voor Wmo, politie, kinderdagverblijven, kerken en moskeeën, de huisarts en de apotheek, of een hospice. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin, maatschappelijk werk, uitvaartmaatschappij, tolkencentrum zijn voorbeelden van samenwerkingspartners buiten je organisatie.
Wat deze organisaties doen is heel verschillend. Hoeveel contact je hebt met deze organisaties hangt af van de situatie en de zorgvraag van de zorgvrager. De apotheek en huisarts spreek je waarschijnlijk vaker dan de woningbouwvereniging.

De sociale kaart
'Je bent als verpleegkundige het aanspreekpunt voor de zorgvrager. Zorgvragers kunnen vragen hebben over waar ze zorg kunnen krijgen of hoe ze zorg kunnen regelen. Je moet dan een goed beeld hebben van alle verschillende organisaties rond zorg, wonen en welzijn'. 

Slide 17 - Diapositive

Zorgvragers willen graag de beste zorg die ze kunnen krijgen, soms ook de zorg die het dichtste bij is. Sommige zorgvragers hebben niet alleen zorg nodig, maar hebben soms ook praktische ondersteuning nodig. Hierbij kun je denken aan aanpassingen in huis, ondersteuning bij het verwerken van verliezen, veiligheid of dagbesteding. Je bent als verpleegkundige het aanspreekpunt voor de zorgvrager. Zorgvragers kunnen vragen hebben over waar ze zorg kunnen krijgen of hoe ze zorg kunnen regelen. Je moet dan een goed beeld hebben van alle verschillende organisaties rond zorg, wonen en welzijn. Waar kun je terecht voor aanpassingen? Bij de zorgverzekeraar, de woningbouwvereniging? Je kunt niet overal een antwoord op hebben, maar je moet wel weten hoe je de informatie kunt vinden.
Een overzicht van deze organisaties heet de sociale kaart. Op internet kun je de sociale kaart van verschillende plaatsen en provincies vinden. Dit kan je helpen de goede instantie te vinden en de zorgvrager te ondersteunen bij zijn zorgvraag. Het kan ook zijn dat de zorginstelling waar je werkt zelf een sociale kaart heeft gemaakt. Voordelen daarvan zijn dat organisaties en deskundigen van de sociale kaart:
• in de buurt te bereiken zijn;
• bekend zijn met de procedures van aanvraag en het bieden van zorg;
• bekend zijn om de kwaliteit die zij bieden.

Kijk eens rond op de digitale sociale kaart
Teksthttps://www.digitale-sociale-kaart.nl/

Slide 18 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Samenwerken gaat niet altijd vanzelf

Slide 19 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Belangrijke aandachtspunten

Slide 20 - Diapositive

Intensieve samenwerking met de zorgvrager
De zorgvrager en/of diens vertegenwoordiger wordt intensief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het zorg- of behandelplan. De eigen verantwoordelijkheid van de zorgvrager wordt zo veel mogelijk gestimuleerd. Elke zorgverlener bespreekt met de zorgvrager wat zijn ervaringen zijn met het samenwerkingsverband.
Afspraken over wie wat doet
Zorgverleners die deelnemen aan een samenwerkingsverband maken duidelijke afspraken over wie wat doet in de zorgverlening. De afspraken over taken en verantwoordelijkheden worden schriftelijk vastgelegd. Er worden controlemomenten ingebouwd (overleg en evaluatie). Wanneer eventueel taken of verantwoordelijkheden worden overgedragen, vindt dit expliciet plaats. In de overdracht houdt men rekening met veelvoorkomende risico’s.
Doorwijzing vindt adequaat plaats
Zorgverleners die deelnemen aan een samenwerkingsverband zijn zich bewust van de grenzen van hun eigen mogelijkheden en deskundigheid en verwijzen zo nodig tijdig door naar andere zorgverleners. Zij weten welke kerncompetenties andere betrokken zorgverleners hebben.
Er zijn afspraken over omgaan met incidenten
Incidenten worden gemeld bij een centraal afgesproken punt binnen het samenwerkingsverband. Voldoet een van de zorgverleners volgens de samenwerkingspartners niet aan de normen voor verantwoorde zorg, dan wordt deze daarop aangesproken. De samenwerkingspartners zijn ook naar de zorgvrager open over incidenten

Vaardigheden verpleegkundige
- Communicatieve vaardigheden naar medewerkers en zorgvragers, zodat de verwachtingen duidelijk zijn

- Relevante informatie gestructureerd, correct en zorgvuldig overbrengen naar collega’s, andere disciplines en betrokkenen

- Juiste personen inschakelen

- Afspraken nakomen

Slide 21 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions


- Vorm groepjes van 3-4 pers
- Breng alle betrokkenen in beeld vanuit jouw branche. Zoek informatie op over de desbetreffende discipline of organisatie als je onvoldoende op de hoogte bent van hun werk;
- Stem in de klas onderling af wie welke discipline uitwerkt
- Bij disciplines buiten de organisatie kan je denken aan samenwerkingspartners. (apotheek, hospice, tolkencentra)
- Neem een interview af met de discipline

Maak een factsheet over een andere discipline en verwerk daarin:
 - Rol en taak van de discipline;
- Communicatie tussen disciplines en verpleegkundige
-  Communicatie tussen verpleegkundige cliënt/naast betrokkene m.b.t. andere disciplines
- Welke begeleiding is van belang naar de zorgvrager toe
- Lever in op IL. 
- Volgende week presentatie over je factsheet/interview

Opdracht

Slide 22 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Vraag
Wie van jullie kent een (andere) discipline dan vpk, die bij ons een gastles zou willen verzorgen?
Daarin komt hij/zij dan e.e.a. vertellen over zijn/haar beroep.
Als je iemand weet, dan graag mailen aan a.kiljan@curio.nl.
Bedankt!

Slide 23 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Huiswerk
Voor volgende week (week 8):

- Neem een interview af bij een andere discipline. Maak voor deze discipline een factsheet, hang deze in IL en presenteer deze aan de klas.

- Volgende week weer intervisie, denken jullie aan een casus?

- Volgende week deadline Oefenopdracht F


Slide 24 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions