Introductie les

1 / 11
suivant
Slide 1: Vidéo
LOBMBOStudiejaar 1-4

Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Wat betekent veilig en gezond werken voor jou in de praktijk?

Slide 2 - Question ouverte

Arbeidsomstandighedenwet 
In de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.

De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven. De Arbowet stelt dat werkgever en werknemers samen moeten zorgen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk, maar ook de werknemer heeft de verplichting de eigen veiligheid en gezondheid in acht te nemen. Door bijvoorbeeld arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen op de juiste wijze te gebruiken.

Slide 3 - Diapositive

Arbobesluit 
Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet. Hierin staan de regels waar zowel werkgever als werknemer zich aan moeten houden om arbeidsrisico's tegen te gaan. Er staan ook specifieke regels in voor een aantal sectoren en categorieën werknemers. 

Slide 4 - Diapositive

Arboregeling
De Arboregeling is weer een verdere uitwerking van het Arbobesluit. Het gaat hierbij om gedetailleerde voorschriften. Bijvoorbeeld de eisen waar arbeidsmiddelen aan moeten voldoen of hoe een arbodienst zijn wettelijke taken exact moet uitvoeren. Ook deze regels zijn verplicht voor werkgever en werknemer.

Slide 5 - Diapositive

Arbocatalogus
Sinds 2007 hebben werkgevers en werknemers meer mogelijkheden gekregen om zelf te bepalen hoe ze de normen van de Arbowet (de zogenaamde ‘doelvoorschriften’) in hun ondernemen bereiken. Ook op brancheniveau maken werkgevers en werknemers hier afspraken over die ze vastleggen in een arbocatalogus.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Lien

Arbo catalogus
Niet verplicht, wel gewenst
De arbocatalogus wordt gezien als een erkend, breed gedragen en door de sociale partners zelf uitgeschreven recept voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Wie met een door de Nederlandse Arbeidsinspectie goedgekeurde arbocatalogus werkt, weet dat hij goed zit en voldoet aan de wettelijke normen en doelvoorschriften voor die onderdelen die in de arbocatalogus staan.

Slide 8 - Diapositive

Toetsing en geldigheid van de arbocatalogus
Nieuwe en gewijzigde arbocatalogi worden getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). 
Arbocatalogi die met positief resultaat door de NLA zijn getoetst, vormen met ingang van de datum van de toetsbrief het uitgangspunt voor het toezicht en de handhaving door de NLA.
Een arbocatalogus heeft een geldigheidstermijn van zes jaar.


Slide 9 - Diapositive

Opdracht
Ga op zoek en werk de volgende wetten uit in een infographic:
  • Wet vernieuwde Poortwachter
  • WIA (inkomen en arbeidsomstandigheden
  • Milieuwetgeving

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive