Goederen H6.8 en 7.1

Goederen H6.8 en H7.1/7.2
6.8 --> andere vormen van criminaliteit 
7.1 --> Risico's op de werkvloer

1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
goederenMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Goederen H6.8 en H7.1/7.2
6.8 --> andere vormen van criminaliteit 
7.1 --> Risico's op de werkvloer

Slide 1 - Diapositive

Examentermen H7 
Vandaag: 3.1.2

Slide 2 - Diapositive

6.8 

Slide 3 - Diapositive

Fraude
babbeltruc
bankrekeningfraude
identiteitsfraude
oplichting
witwassen

Slide 4 - Diapositive

Wat is zakkenrollen?

Slide 5 - Question ouverte

Skimming
Criminelen kopiëren de gegevens van
  iemands betaalpas en proberen om
  bijbehorende pincode te bemachtigen.
Maak klant erop attent niemand te laten
 meekijken bij het invoeren van de pincode.
Neem maatregelen waardoor makkelijker
  is voor klanten om pincode af te schermen
  (schermpjes naast pinautomaat, lijn op
  vloer waarachter volgende klant moet
  blijven staan).

Slide 6 - Diapositive

Cyber crime
Criminaliteit die gepleegd wordt met ICT-
  middelen.
Kun je mee te maken krijgen als je een
  webshop hebt (bijv. phishing, hacken).
Veilige webshops te herkennen aan het
  webshopkeurmerk.

Slide 7 - Diapositive

RI&E
Waar denk jij aan?

Slide 8 - Carte mentale

RI&E
Risico-inventarisatie en -evaluatie


Een goede werkomgeving ontstaat niet vanzelf. Om na te gaan welke risico’s medewerkers in jouw bedrijf lopen, voer je een risico-inventarisatie en -evaluatie uit. 

Vervolgens maak je een plan voor het verkleinen van de risico’s. Je kunt in een winkel ook te maken krijgen met calamiteiten. Denk bijvoorbeeld aan brand of een overval. Calamiteiten vormen een risico voor de medewerkers. Daarom zorg je er met elkaar voor dat je weet wat je moet doen in geval van een calamiteit en maak je een calamiteitenplan. Ook moet je ervoor zorgen dat er getrainde bedrijfshulpverleners aanwezig zijn om bij een calamiteit eerste hulp te verlenen

Slide 9 - Diapositive

Bij het verminderen van risico’s geldt een voorkeurvolgorde, die altijd meespeelt op de achtergrond, ook in de wetten en regels die gelden voor veilige arbeidssituaties.
Bronaanpak 
bv. Herrie van een machine: vervang de machine.
Technische of organisatorische maatregelen
  Bijv. afdekkap op de broodsnijmachine of alleen specifieke mensen mogen een machine gebruiken
Persoonlijke bescherming
PBM's 

Slide 10 - Diapositive

Wat is de arbowet?

Slide 11 - Question ouverte

Arbowet
De Arbowet geeft bedrijven de wettelijke taak om te zorgen voor regels en voorschriften die zijn gericht op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de medewerkers
 In de Arbowet staat beschreven dat werkgevers en werknemers moeten samenwerken om werk gezonder, veiliger en prettiger te maken. In de Arbowet staan niet alleen regels voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. De werkgever moet zorgen voor de juiste omstandigheden, hulpmiddelen, bedrijfsregels en voorlichting. De werknemer moet zich vervolgens aan deze richtlijnen en regels houden. Daarnaast is de werknemer verplicht om gevaarlijke situaties te melden.

Slide 12 - Diapositive

Wetgeving arbeidsomstandigheden is ingedeeld in 4 niveaus 

Slide 13 - Diapositive

Arbowet
De Arbowet vormt de basis voor de arbowetgeving. Het is een kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels in staan maar doelvoorschriften. Dat zijn algemene bepalingen en richtlijnen voor het arbobeleid in bedrijven die gelden voor alle plekken waar arbeid wordt verricht. Doel van de wet is het bevorderen van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de werknemers.

Slide 14 - Diapositive

Arbobesluit
Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet. Hierin staan besluiten die door de regering zijn genomen. Zoals regels voor werktijden, speciale doelgroe-pen zoals jeugdige en zwangere werknemers en regels voor de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Zowel de werkgever als de werknemer moeten zich houden aan het Arbobesluit.

Slide 15 - Diapositive

Arboregeling
De Arboregeling is weer een verdere uitwerking van het Arbobesluit. In de Arboregeling staan concrete voorschriften. Bijvoorbeeld de eisen waar arbeids-middelen aan moeten voldoen of hoe een arbodienst zijn wettelijke taken exact moet uitvoeren. Ook deze regels zijn verplicht voor werkgever en werknemer

Slide 16 - Diapositive

Arbocatalogus
In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan doelvoorschriften voor veilig en gezond werken. Bedrijven kunnen zelf een arbocatalogus opstellen of zich aansluiten bij de arbocatalogus van hun branche. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) toetst de arbocatalogi (meervoud van arbocatalogus) die voor een hele sector of branche zijn opgesteld. De Inspectie SZW stelt vast of de arbocatalogus voldoet aan de doelvoorschriften.

Slide 17 - Diapositive

Arbowet 

Slide 18 - Diapositive

3 soorten belasting van gezondheid, welzijn en veiligheid 

Slide 19 - Diapositive

Huisregels
Retailbedrijven stellen vaak in het kader van hun arbobeleid huisregels op voor hun medewerkers. De huisregels kunnen ook ondergebracht zijn in een ondernemingscode of bedrijfsreglement.
 De retail kent meestal huisregels over:
 werktijden, overwerk, pauzes, vakantie en vrije dagen, criminaliteitspreventie, diefstal door de werknemer, veiligheid/arbovoorschriften en gedragscodes

Slide 20 - Diapositive

Maken H7
Vraag 1 t/m 6

Slide 21 - Diapositive

Examentermen H7
Vandaag: 3.1.1

Slide 22 - Diapositive

RI&E
Elk bedrijf dat personeel in dienst heeft moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) doen. Dit is een onderzoek waarin het bedrijf bekijkt welke risico’s er zijn voor de gezondheid van de medewerkers als het om de werkomstandigheden gaat. Een risico-inventarisatie is het opschrijven van alle risico’s die er kunnen zijn. Om te zorgen dat medewerkers weten wat ze moeten doen in geval van nood stellen bedrijven een calamiteitenplan op.

Slide 23 - Diapositive

Calamiteitenplan

Inventarisatie en evaluatie
Het eerste deel is het in kaart brengen van de risico’s. Je maakt een lijst van alle risico’s die er zijn (inventarisatie) en bepaalt hoe groot en ernstig deze risico’s zijn (evaluatie)

Plan van aanpak
Het doel van dit plan is het terugdringen van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die medewerkers binnen het bedrijf lopen.De RI&E moet:de complete organisatie omvatten, betrouwbaar zijn, schriftelijk worden vastgelegd, actueel zijn, aandacht besteden aan bijzondere groepen werknemers zoals jeugd, gehandicapten, ouderen en flexwerkers

Slide 24 - Diapositive

Risico inventarisatie
Bij de inventarisatie van de risico’s stel je een lijst op van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor medewerkers binnen je winkel. Je kijkt hierbij naar de gevaren die er zijn en welke risicobeperkende maatregelen er zijn genomen. Voor het uitvoeren van een RI&E gebruik je een RI&E-instrument. Dit instrument laat je stap voor stap in kaart brengen welke gevaren er zijn en welke risico-beperkende maatregelen al worden genomen. Het is een soort handleiding waarmee je stap voor stap de RI&E kunt uitvoeren. 

branche organisaties ontwikkelen verschillende RI&E-instrumenten
Je vult de lijst via een website in en kunt dan een lijst printen met daarop de uitkomst van de inventarisatie

Slide 25 - Diapositive

Slide 26 - Diapositive