`CAO Particuliere Beveiliging les 2

CAO Particuliere Beveiliging les 2
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
BeveiligingMBOStudiejaar 3

Cette leçon contient 17 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 90 min

Éléments de cette leçon

CAO Particuliere Beveiliging les 2

Slide 1 - Diapositive

Opbouw
Terugblik
Theorie
Opdracht
Afsluiting

Slide 2 - Diapositive

Terugblik

Slide 3 - Diapositive

Theorie
Artikel 21 het rooster, hoe en wanneer
Aantal regels:
- de medewerker moet uiterlijk iedere donderdag het rooster voor de komende 28 dagen ontvangen. Verdeeld in tijdsvlakken of in arbeidstijd.
- Tijdsvlak is de periode waarin de medewerker ingepland kan worden. Het mag niet gorter zijn dan 10 uur en moet op het hele uur beginnen. Als een medewerker een dagdienst heeft vervalt het tijdsvlak. De medewerker kan alleen op vrijwillige basis langer dan 10:00 uur werken.
- In het vierwekenrooster moet ten minste 8 vrije dagen zijn opgenomen. Van die 8 dagen moeten ten minste twee blokken van 2 aaneengesloten vrije dagen zitten, waarvan één blok in het weekend moet vallen. 

Slide 4 - Diapositive

Theorie
Artikel 21 het rooster, hoe en wanneer
- als de medewerker een voorkeur heeft voor vrije dagen moet hij dit schriftelijk ten minste 35 dagen voor aanvang van het rooster aanvragen. De werkgever moet dan bij de eerstkomende donderdag aangeven of dit mogelijk is of niet. 
- werkgever moet zijn best doen om medewerkers niet op alle feestdagen in te zetten. Eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag na 16:00 uur en nieuwjaarsdag
- je kunt je werkgever vragen het rooster aan te passen vanwege privé problemen, je werkgever gaat hiermee akkoord mits het organisatorisch niet kan.

Slide 5 - Diapositive

Theorie
Artikel 26: het maximum aantal uren dat je mag werken
De basisafspraak is maximaal 10 uur per dag en maximaal 60 per week. Voor (gedeeltelijk) nachtdiensten geldt een maximum van 10 uur en gemiddeld 38 uur over 13 weken. De maximale aantal uren mag niet elke week worden behaald. Men mag over 4 weken maximaal 55 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag dit gemiddelde niet hoger dan 48 uur per week liggen. Als iemand plots ontslag neemt heeft de werkgever ruimte:
- max 10 uur per dag. Bij incident 12 uur
- bij calamiteit max 12 uur per dag, 60 uur per week of gemiddeld 48 uur over 13 weken

Slide 6 - Diapositive

Theorie
Artikel 27: op hoeveel rusttijd en vrije zondagen heb je recht
Een medewerker heeft recht op 11 uur aaneengesloten rust gemeten over 24 uur. Per week heb je ten minste 36 uur aaneengesloten rusttijd. Als dit niet lukt heb je recht op 72 uur aaneengesloten rusttijd gemeten over een periode van 14 dagen. De 72 uur mag opgesplitst worden in perioden van minimaal 32 uur.  
In een loonperiode moet je minstens 1 vrije zondag hebben, als onderdeel van het weekend. Per jaar recht op 16 vrije zondagen. 

Slide 7 - Diapositive

Theorie
Artikel 28: Regels rond de nachtdienst
  1. Tijdens een nachtdienst mag je maximaal 9 uur werken.
  2. 16 nachtdiensten in een periode van 16 aaneengesloten weken werk je 38 uur per week
  3. Voor elke periode van 13 weken ma je maximaal 32 nachtdiensten werken of maximaal 52 nachtdiensten als je dienst stop vóór of om 02:00 uur of maximaal 20 uur werken tussen 00.00 en 06.00 uur in 2 aaneengesloten weken
  4. bestaat voornamelijk uit mobiele surveillance dan periode 13 weken max. 35 nachtdiensten of max. 38 uur werken tussen 00.00 en 06.oo uur in twee weken
  5. rusttijd na een nachtdienst. Stopt je dienst vóór 02:00 uur dan minimaal 11 uur. Stopt je dienst ná 02.00 uur dan minimaal 14 uur

Slide 8 - Diapositive

Theorie
Artikel 28: Regels rond de nachtdienst
5. Werk je minimaal 3 en maximaal 7 nachtdiensten dan minimaal 48 uur. Je werkgever mag maximaal 7 nachtdiensten aaneengesloten inroosteren. Let op: zijn er na een nachtdienst 2 vrije dagen ingeroosterd? Dan mag je na 48 uur weer werken. Deze vrije tijd is pas 1 dag.
6. Voor nachtdiensten in bijzondere omstandigheden geldt het volgende: 10 uur per nachtdienst en gemiddeld 38 uur per week in elke periode van 13 weken achtereenvolgend. 
Artikel 29: Regels rond de pauzes
Pauzetijd is geen arbeidstijd en niet wordt betaald. Bij een dienst langer dan 8 uur is er recht op 45 minuten pauze. Duurt de dienst langer dan 10 uur dan 60 minuten pauze, waarbij één pauze ten minste 30 minuten moeten duren. Mag niet in de eerste of laatste uren vallen.

Slide 9 - Diapositive

Theorie
Artikel 55: Verplichte opleidingen
Het volgen van een verplichte opleiding wordt gezien als arbeidstijd. De kosten van een verplichte opleiding worden door de werkgever betaald, dus ook de reiskosten. 
Artikel 63: Buitengewoon verlof
Tijdens buitengewoon verlof word je salaris doorbetaald. 
Overlijden familieleden: in overleg kun je vrij krijgen, maar dan kan het vakantie-uren kosten.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap: Ondertrouw op werkdag is buitengewoon verlof, voor de trouwdag of geregistreerd partnerschap 2 dagen. De medewerker krijgt 1 dag voor kinderen, pleeg-, stief-, kleinkinderen, broers, zussen, (schoon)ouders, zwagers en schoonzussen. Huwelijksjubileum: 25, 40, 50, 60 of 70 jaar 

Slide 10 - Diapositive

Theorie
Andere bijzondere omstandigheden
Als je naar de dokter of een specialist moet, moet dit in eigen tijd gebeuren. Als dit onmogelijk is dan worden de uren vergoed.
Wettelijke verplichtingen
Beveiligers die lid zijn van een vakbond mogen onder omstandigheden congressen, algemene groeps- en bestuursvergaderingen van een van de vakbonden bijwonen.
Zorg en bijzondere situaties
soms ontstaan er specifieke situaties die voor persoonlijke problemen zorgen. Als er kortdurend zorgverlof nodig is kan dat uit de Wet arbeid en zorg. In de Wet arbeid en zorg zijn alle wettelijke verlofvormen opgenomen. 

Slide 11 - Diapositive

Theorie
Artikel 74: Zaken rond veilig werken
De werkgever is verplicht de medewerkers te voorzien van goed werkende communicatiemiddelen waarmee snel verbinding met een meldpunt gemaakt kan worden. Hiermee kan men vaste meldingen doen, maar ook assistentie vragen, onregelmatigheden melden of een noodsignaal geven. 
Artikel 75: Persoonlijke beschermingsmiddelen
De werkgever is volgens de Arbowet verplicht ervoor te zorgen dat de medewerker veilig kan werken. Hij moet zorgen voor passende PBM's. 

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Diapositive

HRM
De afdeling Human Resource Management
is een stafafdeling van het bedrijf. Stafafdelingen ondersteunen de afdelingen die het primaire proces moeten doen. Ze voeren strategisch beleid voor personeel uit dat de directie heeft gemaakt en ontwikkelen procedures voor in de lijn zodat zij het op hun personeel kunnen toepassen. Afdeling geeft mederichting aan organisatieontwikkeling, talentontwikkelen en de hr-beleidsthema's, 

Slide 14 - Diapositive

HRM
Als je als leidinggevende vragen krijgt moet je weten
waar je terecht kan met vragen. Als leidinggevende moet je ook kennsen waar medewerkers heen moeten met vragen over salaris. Veel regels omtrent stagiairs zijn opgenomen in de cao. Anders kun je terecht bij HRM.

Slide 15 - Diapositive

Opdracht HRM en Arbo
Inleveren op itslearning

Met welke verschillende zaken houdt HRM zich mee
bezig? Welke taken doen de leidinggevende of medewerker uitvoeren? Op welke gebieden ondersteunt HRM? Wat is een vertrouwenspersoon?
Wat is de arbodienst? Beschrijf de verschillende taken.

Slide 16 - Diapositive

Afsluiting
Volgende week: Situationeel leiderschap

Vragen? 

Huiswerk: opdracht HRM en Arbo.

Slide 17 - Diapositive