3.1 Het Romeinse Rijk

3.2: koningstijd, Republiek, Keizertijd
H3 Imperium Romanum
3.1 Het Romeinse Rijk 
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

3.2: koningstijd, Republiek, Keizertijd
H3 Imperium Romanum
3.1 Het Romeinse Rijk 

Slide 1 - Diapositive

Wat weet jij al van de Romeinen? Vul drie dingen in.

Slide 2 - Carte mentale

3.2: koningstijd, Republiek, Keizertijd


  • Je kan beschrijven hoe Rome uitgroeide van klein herdersdorpje naar een enorm groot rijk.
Leerdoelen

Slide 3 - Diapositive

Rome was in de achtste eeuw v.Chr. een van de vele nederzettingen in het midden van wat nu Midden-Italië is. De Romeinen maakten goed gebruik van de gunstige ligging van hun stad. Er was een oversteekplaats over de rivier de Tiber. Daar kwamen dus veel wegen samen, onder andere de handelswegen die Griekse kolonies in Zuid-Italië en Etrusken (een volk uit Noord-Italië zie kaart) met elkaar verbonden. Rome zelf had zout te bieden. Dat was toen zeldzaam en zo kostbaar dat soldaten en ambtenaren een zoutrantsoen meekregen. Ons woord salaris is afgeleid van het Latijnse woord voor zout (sal).
De Griekse kolonies waren rijk en veel verder ontwikkeld dan Rome. Van de Grieken leerden de Romeinen olijfolie en wijn kennen, de aanleg van havens, het gebruik van het schrift en van munten. Ook namen de Romeinen het Griekse godensysteem voor een groot deel over.
De invloed van de Etrusken was minstens zo groot. Vanaf ongeveer 620 v.Chr. had Rome koningen uit belangrijke Etruskische families. In Rome kwamen vanwegen de handel veel Etrusken wonen en werken.
Het Oudste Rome (+/- 700 v. Chr)
Bekijk de kaart door erop te drukken >>

Slide 4 - Diapositive


Het dorpje Rome kon uitgroeien tot een grote stad door de handel. Noem twee redenen uit de tekst waarom Rome een gunstige plek had om handel te drijven.

Slide 5 - Question ouverte

Rome wordt steeds machtiger en veroverd bijna heel Italië. Ook de Griekse kolonies in het zuiden van Italië worden veroverd. De Romeinen zijn onder de indruk van de Griekse cultuur, zoals de filosofie en de architectuur en nemen veel hiervan over.
De verovering Italie (272 v. Chr)
Bekijk de kaart door erop te drukken >>

Slide 6 - Diapositive

Toen de Romeinen heel Italië in hun macht hadden, stuitten ze op een gevaarlijke concurrent: Carthago. Deze Noord-Afrikaanse stadstaat was heer en meester in het westelijke Middellandse Zeegebied. In de derde eeuw v.Chr. voerden de Romeinen twee oorlogen tegen de Carthagers (door de Romeinen ‘Puniërs’ genoemd). Nadat Carthago met moeite was verslagen, begonnen de grote veroveringen pas goed.
Een gevaarlijke tegenstander! (264 v. Chr)
Bekijk de kaart door erop te drukken >>

Slide 7 - Diapositive

Sleep de steden naar de juiste plek
Rome
Carthago

Slide 8 - Question de remorquage

Nadat Carthago verslagen was  veroverde Rome bijna heel Spanje en Noord-Afrika. Nu was er echt sprake van een Imperium Romanum; een Romeins Rijk.
Nu de Romeinen niet meer in Italië vochten, maar in Griekenland, Turkije of Syrië, was het voor de soldaten te ver om elk jaar terug te gaan naar huis, naar hun boerderij. Tot aan de Tweede Punische Oorlog had het Romeinse leger alleen maar bestaan uit Romeinse burgers die zelf hun wapens betaalden. Vanaf de tweede eeuw werden geleidelijk ook soldaten toegelaten die geen geld hadden om hun wapens te betalen. Een steeds groter deel van het leger bestond uit arme vrijwilligers die hoopten rijk te worden door de oorlogsbuit.
De Grote veroveringen (vanaf 200 v. Chr)
Bekijk de kaart door erop te drukken >>

Slide 9 - Diapositive

Beantwoord nu het leerdoel:

Beschrijf hoe Rome uitgroeide van herders dorpje tot groot rijk.

Doe dit door de stukje die je net gelezen hebt samen te vatten in 1 of 2 zinnen. De kopjes op een rij: Het oudste Rome, verovering van Italië, gevaarlijke tegenstander en Grote veroveringen.

Slide 10 - Question ouverte

Heb je nog vragen over deze les?

Slide 11 - Question ouverte