Menu engineering

Menu enginering
1 / 44
suivant
Slide 1: Diapositive
VoedingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 44 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Menu enginering

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

We gaan het volgende behandelen:

  • Menu enginering
  • Kostenbeheersing
  • Hoe bereken je de kostprijs?
  • Hoe bereken je de verkoopprijs?
  • Hoe werk je met menu enginering?

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Doelen bij menu engineering:

  • Hoe meet je hoe dranken en gerechten   presteren? 
  • Hoe kun je dranken en gerechten beter laten presteren?

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

1. Foodtrends
Iedereen kookt met groenten. Het liefst halen we ze uit eigen tuin, zodat we kunnen zien wat er mee gebeurt. In de afgelopen jaren zijn we om verschillende redenen anders gaan kijken naar eten. Zo nemen vis- en vleesproducten in prijs toe, maar wordt ook de kwaliteit van deze producten beter.


Wij gaan 6 food trends bespreken:
  • vegetarisch eten
  • aandacht voor gezondheid
  • het eten van beter vlees
  • internationale keuken
  • modern ambachtelijk koken
  • street food en storytelling.

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

De opkomst van de internationale keuken beïnvloedt onze kijk op eten.
A
juist
B
onjuist

Slide 5 - Quiz

De buitenlandse keuken is in Nederland enorm populair geworden en beïnvloedt onze kijk op eten. Dit komt doordat we veel reizen en er mensen van veel verschillende afkomsten in ons land wonen. Wat we zien en proeven in het buitenland, willen we herbeleven in ons eigen land.
Food trends
Bij food trends zien we al veel jaren hetzelfde patroon. Vaak beginnen ze aan de westkust in Amerika of in de oostkant in Zuidoost-Azië. Vanuit deze gebieden hebben food trends ongeveer drie tot vier jaar nodig om naar Europa over te waaien. Als ze eenmaal in Europa zijn aangekomen, maken ze vaak eerst een tussenstop in grote steden zoals Londen en Barcelona. Uiteindelijk bereiken deze trends ook Noord-Europa. Hoe de route van een trend loopt en of de trend aanhoudt, is afhankelijk van de grootte van de landen en de steden. Trends hebben een minimum aantal klanten of gebruikers nodig. In grote steden, zoals Londen, is het makkelijker om nieuwe trends te starten. In zulke steden bereik je een groot publiek die de trends populair kunnen maken. In kleine steden duurt dit langer.

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Duur van trends
Hoe de route van een trend loopt en of de trend aanhoudt, is afhankelijk van de grootte van de landen en de steden. Trends hebben een minimum aantal klanten of gebruikers nodig. In grote steden, zoals Londen, is het makkelijker om nieuwe trends te starten. In zulke steden bereik je een groot publiek die de trends populair kunnen maken. In kleine steden duurt dit langer.

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Trends, rages en hypes
Het is lastig om een heldere definitie van een trend te geven. Iedereen heeft namelijk een andere mening over een trend en bekijkt een trend vanuit zijn eigen belevingswereld. Niet elke ontwikkeling is gelijk een trend. Er kan ook sprake zijn van een rage of een hype. 

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Trends, rages en hypes
Een trend, rage en hype kun je niet met elkaar vergelijken, maar ze kunnen elkaar wel opvolgen. Een rage is van korte duur en een hype houdt iets langer aan. Uiteindelijk houdt een trend de langste periode aan, in vergelijking met een rage en een hype.


Een food trend begint met een hype. Dit is iets wat tijdelijk enorm populair is, zoals superfoods. Een trend is een ontwikkeling in een bepaalde richting, bijvoorbeeld op het gebied van horeca. Een rage is iets wat je een korte tijd doet of verzamelt. Denk aan de moestuintjes van de Albert Heijn.


Slide 9 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Soorten trends

Van nieuwe ontwikkelingen kun je nog niet zeggen of het een succes wordt. Trends zijn van lange duur en maken deel uit van je levensstijl.
MEGATRENDS


Kenmerken:
  • levensduur van tien tot vijftig jaar
  • invloed op de gehele samenleving
  • vaak groot en complex
  • geen invloed op uit te oefenen

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Soorten trends
Van nieuwe ontwikkelingen kun je nog niet zeggen of het een succes wordt. Trends zijn van lange duur en maken deel uit van je levensstijl.

MACROTRENDS

Kenmerken:
  • levensduur van vijf tot tien jaar
  • komen voort uit de behoeften en waarden van de   samenleving
  • worden ook wel consumententrends genoemd


Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Soorten trends
Van nieuwe ontwikkelingen kun je nog niet zeggen of het een succes wordt. Trends zijn van lange duur en maken deel uit van je levensstijl.

MICROTRENDS

Kenmerken:
  • levensduur van één tot vijf jaar
  • nieuwe producten en diensten
  • worden ook wel markttrends genoemd


Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is een voorbeeld van een macrotrend?
A
interactieve bestelmuur
B
food blogs
C
digitalisering
D

Slide 13 - Quiz

Een voorbeeld van een macrotrend zijn de foodblogs. Digitalisering is een voorbeeld van een megatrend en de interactieve bestelmuur is een microtrend.
Voorbeelden van trends

Een van de grootste trends van dit moment is digitalisering. Tegenwoordig kun je informatie over allerlei gerechten en producten op het internet vinden, delen we deze informatie massaal met elkaar en gaat niemand meer naar een restaurant zonder thuis de menukaart te bekijken. Foodblogs zijn een voorbeeld van een macrotrends. Deze blogs spelen in op de behoefte van mensen om gezonder te eten. Een ontwikkeling die we bestempelen als microtrend is de interactieve bestelmuur. Je kunt dan bij een restaurant met je smartphone bestellen, door je telefoon bij het juiste plaatje te houden.

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

2. Vegetarisch eten en gezondheid
Hoe gezonder, hoe beter. Door deze denkwijze zijn mensen zich bewuster van wat dierlijke eiwitten voor je lichaam en voor het milieu doen.

 

Mensen beseffen dat ze niet elke dag vlees of vis hoeven te eten. Daarom zoeken we vaker naar alternatieven voor deze voedingsmiddelen. Ook ervaren steeds meer mensen dat gerechten zonder vlees of vis ook smakelijk kunnen zijn. Hierdoor worden we aangemoedigd om zelf te gaan experimenteren met groentegerechten.

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

In melk zitten dierlijke eiwitten.
A
juist
B
onjuist

Slide 16 - Quiz

Dierlijke eiwitten zijn eiwitten die in vlees en vis zitten, maar ook in melk. Deze eiwitten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B, vitamine D en zink.
Milieu en dierenwelzijn

Door de aandacht voor het milieu overwegen mensen vaker om vlees en vis helemaal van de menukaart te schrappen. Voor het fokken van dieren heb je veel dierenvoeding nodig. Deze voeding kunnen we zelf consumeren, in plaats van aan de dieren te voeren en vervolgens het dier te eten. Ook stoten koeien veel broeikasgassen uit en verbruiken ze veel water.

Dierenwelzijn is tegenwoordig een belangrijk item. We willen graag weten hoe het dier heeft geleefd. Daarom wordt hier steeds duidelijker over gecommuniceerd. Zo staat er bijvoorbeeld meer informatie op de verpakking van het product.

Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Ze zijn nodig voor het herstel van je spieren en het aanmaken van cellen. Wanneer je geen dierlijke producten meer wilt eten, moet je je eiwitten ergens anders vandaan halen. Zo kun je dierlijke eiwitten vervangen voor plantaardige eiwitten.


Slide 18 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Soja
Soja is een voorbeeld van een plantaardige eiwitbron en is afkomstig van een sojaboon. Dit is een peulvrucht die groeit aan de sojaplant. Soja bevat 35% eiwitten en is daarom een goede vleesvervanger. Het is één van de hoofdingrediënten in veel vegetarische vleesproducten. Je kunt dit product verwerken in vegetarische burgers, balletjes en kroketten, maar ook in olie, dranken en tofu. Door de grote vraag naar dit product wordt er veel bosgrond opgeofferd om soja te kunnen verbouwen.

Slide 19 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

In welke producten zitten plantaardige eiwitten?

Slide 20 - Carte mentale

Plantaardige eiwitten kun je uit groenten halen, maar ook uit brood en andere graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. In kaas en eieren zitten dierlijke eiwitten.
Superfoods

Van superfoods wordt gezegd dat ze veel goede voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze zouden hart- of vaatziekten kunnen voorkomen, helpen met afvallen of verminderen depressies. Of superfoods echt goed zijn voor je gezondheid, is nooit wetenschappelijk bewezen. In Nederland zijn superfoods een rage geweest. Het is uiteindelijk geen trend geworden.

Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, chiazaad en cacaobonen, maar ook hennepzaad, tarwegras en noten vallen onder deze categorie.

Slide 21 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Insecten
In sommige gebieden, zoals Afrika en Azië, zijn ze dol op insecten en daar staan deze beestjes vaak op de menukaart. Bij insecten kun je denken aan meelwormen, krekels, sprinkhanen en larven. In Nederland is het een rage geweest, maar zullen insecten niet snel een vast onderdeel zijn van ons menu. In ons land worden insecten vooral als meel verwerkt in gerechten, zoals patés, salades, stoofschotels, soepen en toetjes. Insecten zijn een goed alternatief voor mensen die vaker vegetarisch willen eten. Ook is het een goede vervanger voor standaard dierlijke eiwitbronnen.

Slide 22 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

3. Beter vlees en internationaal eten

Een veelbesproken trend van dit moment is het eten van beter vlees. Er zijn een aantal schandalen rondom vlees geweest. Zo zijn er nog steeds discussies over rundvlees, varkensvlees en kippenvlees. Veel mensen vinden het preventief toedienen van antibiotica bijvoorbeeld onmenselijk. Ook de plofkip is een voorbeeld van een vleesschandaal. Plofkippen krijgen weinig vrijheid en worden vetgemest voordat ze worden geslacht.
Biologisch vlees wordt gezien als een beter alternatief, dat de kwaliteit van het vlees ten goede komt.





Slide 23 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions


Populariteit van vlees
Ondanks dat we minder vlees eten, blijft vlees toch enorm populair. Het vlees wordt steeds beter en mooier. Dit komt omdat vlees steeds vaker komt van dieren die veel vrijheid hebben gehad en langer hebben geleefd dan de gemiddelde slachtdieren. Een voorbeeld hiervan is de dubbeldoelkoe.

Biologisch vlees
Het weiland waar de dieren rondlopen, moet vrij zijn van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De dieren krijgen alleen biologisch voedsel. Ook krijgen ze alleen medicijnen als dat echt nodig is. Het vlees is dus relatief vrij van schadelijke stoffen, maar niet helemaal.




Slide 24 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Een dubbeldoelkoe wordt de eerste jaren van zijn leven als melkkoe gebruikt.
A
juist
B
onjuist

Slide 25 - Quiz

Een dubbeldoelkoe wordt de eerste jaren van zijn leven als melkkoe gebruikt en daarna gemest om goed vlees te kunnen leveren.
Wat is voor de consument een nadeel van beter vlees?
A
het beperkt aanbod
B
de stijgende prijzen
C
de afname in smaak
D

Slide 26 - Quiz

Het nadeel van de trend van beter vlees is de stijgende productprijs. Dit kan voor mensen een reden zijn om minder vlees te eten. We eten liever minder vaak vlees, maar dan wel vlees van goede kwaliteit. Biologisch vlees smaakt vaak beter dan vlees dat niet biologisch is.
Internationale keuken

We reizen tegenwoordig steeds vaker naar verre bestemmingen. Daardoor zien en eten we meer gerechten uit andere landen. We kijken dus verder dan alleen het vertrouwde Hollandse voedsel. Het aantal internationale keukens is daarom enorm gegroeid in Nederland.

Slide 27 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Welke internationale keuken heeft jouw voorkeur?

Slide 28 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

4. Modern ambachtelijk koken

In Nederland eten we veel convenience food. We kiezen vaker voor gemakkelijk eten omdat onze banen veel tijd in beslag nemen. De laatste jaren is er een omslag in deze manier van leven. Mensen zijn meer bezig met lekker en gezond eten en daarom wordt modern ambachtelijk koken steeds populairder.

Modern ambachtelijk koken
We passen steeds vaker de bereidingstechnieken fermenteren en sous-vide garen toe. Ook ambachtelijk bereide producten zoals worst, stijgen in populariteit vanwege de verfijnde smaak. De beleving bij een product wordt steeds belangrijker. Iedere kok weet bijvoorbeeld dat de lekkerste pizza’s uit een traditionele houtoven komen.



Slide 29 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is convenience food?

Slide 30 - Carte mentale

Convenience food is voedsel dat al is voorbewerkt. Voorbeelden hiervan zijn voorgewassen groenten en kant-en-klare maaltijden.
Wat is het effect van fermenteren?
A
de smaak wordt verminderd
B
de houdbaarheid wordt verlengd
C
de structuur wordt verbeterd
D

Slide 31 - Quiz

Fermenteren is een proces waarbij je bacteriën, schimmels en gisten kunt gebruiken om de houdbaarheid te verlengen. Ook kan de smaak van het product worden verbeterd. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn bier, zuurkool en yoghurt.
Sous-vide garen
Bij sous-vide garen bereid je gevacumeerd voedsel op een constante temperatuur in een warmwaterbad. Deze warmwaterbaden noem je ook wel de Roner en zijn tot op 0,1 °C nauwkeurig af te stellen. Het voordeel van sous-vide garen is dat vlees of vis geleidelijk tot de juiste temperatuur komt, zonder dat het zijn vocht verliest of de textuur wordt aangetast.

Slide 32 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Zelf fermenteren


Vroeger kookte je veel met je moeder. Op deze manier leerde je bijvoorbeeld hoe je bonen zelf kunt zouten. Tegenwoordig begint dit weer een trend te worden en fermenteren we steeds vaker zelf onze producten. Door de aandacht voor ambachtelijke bereidingen worden we geprikkeld om zelf te gaan fermenteren.

Slide 33 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Fermenteer jij wel eens zelf je producten?

Slide 34 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

5. Street food

Tegenwoordig eten we graag iets tussendoor en hebben we steeds meer eetmomenten. Street food wordt gezien als makkelijk, snel en betaalbaar. Daarom is dit voedsel enorm populair geworden en is deze ontwikkeling uitgegroeid tot een trend. Bij street food kun je denken aan loempia’s, ijs, roti, pasta’s, lamsvlees of een broodje pulled pork. 

Slide 35 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions


De trend is begonnen in Azië en in Amerika. In Azië koken en eten mensen op straat al vanaf dat ze zich dit kunnen herinneren. Ze eten vaker buitenshuis dan binnenshuis.In Amerika hebben de food trucks ervoor gezorgd dat street food een trend werd.  Deze trend is ongeveer tien tot twaalf jaar geleden begonnen en is nu ook enorm populair in Nederland.
 Bij street food is de kwaliteit enorm belangrijk. Zo steken we fast food tegenwoordig in een luxer jasje. Mensen willen graag weten waar friet vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.

Kwaliteit
Bij street food is de kwaliteit enorm belangrijk. Zo steken we fast food tegenwoordig in een luxer jasje, denk maar aan de designfriet. Mensen willen graag weten waar friet vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.


Slide 36 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Food festivals dragen bij aan een betere kwaliteit van street food.
A
juist
B
onjuist

Slide 37 - Quiz

Food festivals dragen bij aan een betere kwaliteit van street food. Het zijn namelijk evenementen waarbij je vooral ambachtelijke producten proeft en eet. Ook zorgen deze evenementen voor extra beleving, omdat mensen kunnen zien hoe het voedsel ter plekke vers wordt bereid.
6. Storytelling

Eén van de grootste trends van dit moment is storytelling. We willen het liefst alles weten van producten. Als medewerker van een restaurant moet jij hierop inspelen, door mensen bijvoorbeeld informatie te geven over de herkomst van een product.


Slide 38 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Welke producten kopen jullie lokaal?

Slide 39 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Vind jij het belangrijk om te weten waar een product vandaan komt?

Slide 40 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Slow food

Slow food is een beweging die tegen fast food en massaproductie is. Deze beweging is populair omdat ze goede en smaakvolle producten maken. Denk aan tomaten die voor de smaak zon nodig hebben en Parmezaanse kazen die in Italië worden behandeld als kinderen en dus niet een chemisch proces in een fabriek ondergaan. Je kunt bij slow food ook denken aan kazen die door boeren gemaakt worden of aan de worst van de slager om de hoek. Uiteindelijk draait het allemaal om het geloof in bepaalde producten en de beleving en ervaring die je hebt met een product. 



Slide 41 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat zijn kenmerken van slow food?

De groei van dieren en gewassen heeft tijd nodig en moet niet worden versneld met kunstmest of speciale verlichting. Gewassen kunnen niet te lang groeien omdat ze dan bederven. Dieren moeten niet in hokjes worden gehouden en producten moet je dichtbij huis produceren, bereiden en consumeren.

Slide 42 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Regelgeving
Door strenge regels van de overheid kunnen niet alle producten dichtbij huis worden gemaakt. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het product.

Slide 43 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Magazine Food trends
Praktijkopdracht 39 Wat weet jij over foodtrends?

Slide 44 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions