..

communicatie vaardigheden
Tess, Emmy, Fem
1 / 23
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 23 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

communicatie vaardigheden
Tess, Emmy, Fem

Slide 1 - Diapositive

Doelen:
Aan het einde van de les:
  • weet je wat communicatie vaardigheden zijn
  • verschillende communicatie vaardigheden

Slide 2 - Diapositive

Begrippen
communiceren, effectief, verbaal, non-verbaal, vaardigheden, empathie, ontwikkeling.

Slide 3 - Diapositive

Wat weet je al?

Slide 4 - Question ouverte

Wat zijn communicatie
vaardigheden?

Communicatieve vaardigheden zijn de vaardigheden die je gebruikt om te communiceren en interactie aan te gaan met anderen. Ze spelen een cruciale rol in zowel je persoonlijke als professionele leven. 

Slide 5 - Diapositive

Communicatieve vaardigheden zijn essentieel in zowel je persoonlijke leven als je professionele carrière. Ze omvatten verschillende vaardigheden die je helpen effectief te communiceren met anderen. Hier zijn enkele voorbeelden van communicatieve vaardigheden:

Slide 6 - Diapositive

De communicatie vaardigheden
  • Verbaal communiceren: Dit is het spreken en luisteren. Goede verbale communicatie helpt je duidelijk je boodschap over te brengen en actief te luisteren naar anderen.
  • Schriftelijk communiceren: Denk aan e-mails, brieven en rapporten. Het is belangrijk om helder te schrijven.
  • Non-verbale communicatie: Dit omvat lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Het speelt een grote rol bij hoe anderen je interpreteren.
  • Assertiviteit: Op een respectvolle manier je mening uiten en grenzen stellen.
  • Inlevingsvermogen: Je kunnen verplaatsen in de gevoelens en behoeften van anderen.
  • Feedback geven en ontvangen: feedback kunnen geven en openstaan voor feedback van anderen.

Slide 7 - Diapositive

spel casus
Sophie is een onderwijsassistent op een basisschool. Ze merkt dat een van haar leerlingen, David, de laatste tijd erg teruggetrokken lijkt en regelmatig alleen speelt tijdens de pauzes. Sophie heeft ook opgemerkt dat David regelmatig blauwe plekken heeft en vaak angstig lijkt.
gebruik 2 communicatie vaardigheden. 

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

spel tekenen
Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van twee en laat ze rug tegen rug zitten. Geef één persoon een pen en een stuk papier en laat de andere persoon een afbeelding zien van iets dat vrij eenvoudig te tekenen is (b.v. een auto, een bloem, een huis). Deze persoon moet nu het plaatje aan zijn teamgenoot beschrijven zonder eigenlijk te zeggen wat het voorwerp is, zodat die het kan tekenen. Hij mag vormen, maten en texturen beschrijven, maar niet zeggen: "Teken een lelie." Als de tekeningen klaar zijn, vergelijkt u ze met andere tekeningen en kijkt u of ze ook maar een beetje op het origineel lijken.

Waarom dit een goede oefening is: Deze activiteit is een leuke manier om uw communicatievaardigheden bij te schaven, vooral uw luistervaardigheid. Het geeft uw team ook de kans om creatief en vernieuwend te worden door out-of-the-box te denken om de afbeelding aan hun teamgenoot te beschrijven

Slide 10 - Diapositive

belang van effectieve communicatie
door duidelijk en open te communiceren, kun je een positieve leeromgeving creëren en effectief samenwerken met leerlingen, ouders en collega's. ook helpt het bij het begrijpen van de behoeften en emoties van anderen, waardoor je beter kunt inspelen op hun individuele behoeften. effectieve communicatie draagt bij aan een succesvolle samenwerking en bevordert het leren en de ontwikkeling van de leerlingen. 

Slide 11 - Diapositive

verbale en non verbale communicatie vaardigheden
Het interpreteren en gebruiken van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en oogcontact om emoties en intenties over te brengen.

Slide 12 - Diapositive

omgaan met moeilijke situaties en conflicten
het omgaan met moeilijke situaties en conflicten is een belangrijk aspect van communicatie vaardigheden voor de onderwijsassistent. het kan vaak uitdagend zijn om met verschillende persoonlijkheden en meningen om te gaan, maar door effectieve communicatie kun je conflictsituaties beter begrijpen en oplossen. het is belangrijk om kalm te blijven, naar alle betrokkenen te luisteren en samen te werken aan een oplossing die voor iedereen acceptabel is. 

Slide 13 - Diapositive

spel gesprek
Doel: Deze opdracht is ontworpen om je creativiteit te stimuleren en tegelijkertijd je vermogen te verbeteren om je gedachten en ideeën op een boeiende manier over te brengen.

Hoe het werkt: Kies een willekeurig onderwerp, zoals "reizen", "avontuur", "fantasie" of "wetenschap". Dit zal dienen als het thema voor je verhaal. Begin met vertellen: Begin met het vertellen van een verhaal dat past bij het gekozen onderwerp. Het kan  een echte ervaring zijn of een fictief verhaal. Introduceer de twist: Na een paar minuten vertellen, voeg je een onverwachte wending toe aan het verhaal. Dit kan iets grappigs, raadselachtig of absurds. Ga door met vertellen: Ga verder met het verhaal en ontwikkel het verder op basis van de toegevoegde twist. Probeer de plotlijn samen te brengen en een bevredigende conclusie te bereiken. Reflectie en feedback: Nadat je het verhaal hebt verteld, neem een paar minuten de tijd om te reflecteren op de ervaring. Wat vond je leuk aan het vertellen van dit verhaal? Wat vond je uitdagend? Vraag eventueel feedback aan je luisteraars over wat ze leuk vonden aan de twist en hoe je je verhaal nog boeiender kunt maken.
Deze opdracht is niet alleen leuk en speels, maar het helpt je ook om je improvisatievaardigheden te ontwikkelen, je verhaalstructuur te verbeteren en je vermogen te vergroten om creatieve wendingen toe te voegen aan je communicatie. Veel plezier met vertellen!







Slide 14 - Diapositive

effectieve communicatie is alleen belangrijk in een professionele omgeving
A
waar
B
niet waar

Slide 15 - Quiz

bij non verbale communicatie hoort alleen lichaamstaal
A
waar
B
niet waar

Slide 16 - Quiz

emphatie tonen is belangrijk en effectief
A
waar
B
niet waar

Slide 17 - Quiz

hoe verbeter je de communicatie vaardigheden niet in de rol van OA.
A
door middel van oefenen
B
feedback ontvangen
C
bewust van eigen communicatie stijl
D
door middel van kijken

Slide 18 - Quiz

welke non verbale signalen kunnen helpen bij het overbrengen van een boodschap

Slide 19 - Question ouverte

welke non-verbale signalen kunnen helpen bij het begrijpen van iemands emoties?

Slide 20 - Question ouverte

Slide 21 - Vidéo

spel nieuw woord
Selecteer nieuwe woorden: Kies een aantal nieuwe woorden uit een woordenboek, thesaurus, of online bron. Je kunt woorden selecteren die je interessant vindt, die je regelmatig tegenkomt maar niet volledig begrijpt, of woorden die je wilt kunnen gebruiken in je dagelijkse communicatie.

Betekenis begrijpen: Neem de tijd om de betekenis van de geselecteerde woorden volledig te begrijpen. Zoek indien nodig de definitie op en probeer voorbeelden te vinden van hoe ze in zinnen worden gebruikt.
Gebruik in zinnen: Zodra je vertrouwd bent met de betekenis van de woorden, probeer ze dan actief te gebruiken in zinnen. Stel zinnen samen waarin je de nieuwe woorden op een natuurlijke manier integreert.
Doe samen met je partner een gesprek maken met de 5 nieuwe woorden erin


Slide 22 - Diapositive

tips en tops voor ons

Slide 23 - Question ouverte