Cette leçon contient 33 diapositives, avec quiz interactifs, diapositive de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 50 min
Éléments de cette leçon
Repetitie H3 water NOVA vwo2
Slide 1 - Diapositive
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) vloeibare tin in een vormpje afkoelt tot vast tin?
Slide 2 - Question ouverte
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) je bril beslaat als je een mondkapje op hebt?
Slide 3 - Question ouverte
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) een ijsklontje een tijdje in een glas frisdrank drijft en steeds kleiner wordt?
Slide 4 - Question ouverte
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) je ijs aan de wanden in de vrieskist steeds dikker ziet worden?
Slide 5 - Question ouverte
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) een plas regenwater op straat verdwijnt?
Slide 6 - Question ouverte
Met welke fase-overgang heb je te maken als: (noem de naam van de fase-overgang) je in een winkel de geur van verschillende stukken zeep vergelijkt?
Slide 7 - Question ouverte
Leg uit wat het verschil is tussen koken en verdampen. Noem TWEE verschillen.
Slide 8 - Question ouverte
Verdampen kan je versnellen. Noem drie verschillende manieren hoe je dit kan doen.
Slide 9 - Question ouverte
Omschrijf de beweging van de moleculen in de drie fasen.
Slide 10 - Question ouverte
Uit welke drie onderdelen bestaat een vloeistof thermometer? (afbeelding is te zoomen)
Slide 11 - Question ouverte
In de afbeelding (zoombaar) zie je vijf dezelfde thermometers door verschillende leerlingen geijkt. Geef de letter(s) aan die niet juist geijkt zijn.
Slide 12 - Question ouverte
Wat betekent ‘ijken van een thermometer’?
Slide 13 - Question ouverte
Welke twee ijkpunten gebruik je bij het ijken van een thermometer?
Slide 14 - Question ouverte
Demi en Luuk laten hun geijkte thermometer een weekje liggen in het practicumlokaal op school. Leg uit welke temperatuur hun thermometer dan aan geeft.
Slide 15 - Question ouverte
Waarom is het niet nodig om het bereik van een koortsthermometer gelijk te hebben aan de een thermometer die van 0°C tot 100°C gaat?
Slide 16 - Question ouverte
Rijpen is het proces waarbij waterdamp overgaat in vloeibare vorm.
A
Juist
B
Onjuist
Slide 17 - Quiz
De aantrekkingskracht tussen moleculen is in de vloeibare fase kleiner dan in de gasfase.
A
Juist
B
Onjuist
Slide 18 - Quiz
Kijk eens naar de grafiek in het fasediagram van water. Je ziet een deel ‘ijs + water’ en een deel ‘water’. Beschrijf in elk deel wat er met de moleculen gebeurt.
Slide 19 - Question ouverte
Condenseren
Verdampen
Smelten
Stollen
Slide 20 - Question de remorquage
Gebruik in je antwoord ‘cohesie’ en ‘adhesie’. Leg uit hoe het komt dat kwik op een glasplaat een mooi rond bolletje vormt.
Slide 21 - Question ouverte
Slide 22 - Vidéo
01:02
Gebruik in je antwoord de woorden ‘cohesie’ en/of ‘adhesie’. Leg uit bij deze proef hoe het komt dat het water in het andere glas terecht komt?
Slide 23 - Question ouverte
Welke stof(fen) is/zijn vloeibaar bij 250°C? (Tabel is zoombaar)
Slide 24 - Question ouverte
Welke stof(fen) is/zijn gasvormig te vinden bij -180°C? (tabel is zoombaar)
Slide 25 - Question ouverte
Klaartje wil in een oven een aluminium blokje laten smelten, maar een gouden staaf mag niet smelten. Leg uit welke temperaturen de oven allemaal mag hebben. (tabel is zoombaar)
Slide 26 - Question ouverte
Er zijn thermometers met als vloeistof alcohol of kwik. In Alaska kan de buitentemperatuur soms wel –50 °C worden. Kan je beide thermometers daar gebruiken? Leg duidelijk uit waarom wel/niet.
Slide 27 - Question ouverte
In de winter wordt de ruitensproeier van een auto met een andere vloeistof gevuld dan in de zomer. Is het smeltpunt van de wintervloeistof lager of hoger dan dat van de zomervloeistof? Verklaar je antwoord.
Slide 28 - Question ouverte
Door het gebruik van ruitensproeier vloeistof ontstaat er op de autoruit een mengsel van ijs en ruitensproeiervloeistof, waardoor het ijs smelt. Is het smeltpunt van het mengsel ijs/ruitensproeiervloeistof lager of hoger dan 0 °C? Verklaar je antwoord.
Slide 29 - Question ouverte
Mel doet een experiment waarbij ze de temperatuur meet als ze een vaste stof verwarmt. Zie een tabel. Wat voor soort diagram wordt dit? (tabel is zoombaar)
Slide 30 - Question ouverte
Mel doet een experiment waarbij ze de temperatuur meet als ze een vaste stof verwarmt. Zie een tabel. Bij welke temperatuur vindt een fase-overgang plaats? Leg uit. (tabel zoombaar)
Slide 31 - Question ouverte
Mel doet een experiment waarbij ze de temperatuur meet als ze een vaste stof verwarmt. Zie een tabel. Bij welke fase(n) zijn er aanwezig bij 5,5 minuut? (tabel is zoombaar)
Slide 32 - Question ouverte
Mel doet een experiment waarbij ze de temperatuur meet als ze een vaste stof verwarmt. Zie de tabel. Ze verwarmt door en na 17 minuten blijft weer de temp. constant. Leg uit wat er dan gebeurt.