Fase 2a Lesvoorbereiding lesdag 3

Fase 2a lesdag 3
Onderwijsdeskundigheid
Lesvoorbereiding
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
VerkeersopleidingenBeroepsopleiding

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 420 min

Éléments de cette leçon

Fase 2a lesdag 3
Onderwijsdeskundigheid
Lesvoorbereiding

Slide 1 - Diapositive

Organiseren
Inleiding organiseren

Voorbereiding leeromgeving / leersituatie

Les- en leertijd

Regels en afspraken


Slide 2 - Diapositive

Inleiding Organiseren
Een goede voorbereiding maakt het leven van de instructeur / rijcoach gemakkelijker.
Je gaat nu leren:
• Hoe je een leersituatie voorbereidt. 
• Hoe je omgaat met les en leertijd. 
• Welke regels en afspraken je met een leerling kunt maken. 

Voorbereiding leersituatie
Hier leert hoe je: 
• Anticipeert op mogelijk gevaar en problemen, zodat de route gereden kan worden zonder onnodige risico's.
• Ervoor zorgt dat het lesvoertuig technisch in orde is en er verzorgd uitziet. Verder ga je na of de te gebruiken hulpmiddelen beschikbaar zijn en werken.
 



Slide 3 - Diapositive

Les - en leertijd
Vervolgens leer je hoe je: 
• Activiteiten zodanig voorbereid dat er weinig effectieve tijd verloren gaat.
• Onderbrekingen van de rijles opvangt, zodat deze zo min mogelijk tijdverlies voor de leerling opleveren.
• Het grootste deel van de rijles aan oefenen van geplande rijtaken besteedt en hoe je tijdbesteding van eigen werkzaamheden tijdens de les mijdt.
Regels en afspraken
Hier wordt je duidelijk hoe je:
• Heldere vervolgafspraken met de leerling maakt wat betreft begintijd, nieuw lesonderwerp en voor te bereiden activiteiten.
• Concrete en functionele afspraken maakt met de leerling over de uitvoering van lessen, nakomen van afspraken, procedure rond afzeggen, betalingen en afwijkingen van de leergang.
• Op een consequente manier regels hanteert en hoe je bij ongewenst en storend gedrag de leerling aanspreekt.
 

Slide 4 - Diapositive

Voorbereiding leeromgeving
Organiseren
 
Les- en leertijd
De lestijd die je met de leerling doorbrengt, wil je zo optimaal mogelijk benutten. Daar heeft de leerling recht op en geeft de rijschool een goede naam. Hieronder vind je enkele tips hoe je dit zou kunnen doen.

Lesvoorbereiding
Niet in de auto pas nadenken over wat je wilt gaan doen, want dan gaat dit ten koste van de effectieve leertijd maar ook ten koste van de motivatie van de leerling. Maak dus van te voren een plan wat je in de les wilt gaan doen.

Slide 5 - Diapositive

Voorbereiding onderwijsruimte
Opstelling leslokaal
Als je theorieles geeft, zorg je dat het klaslokaal in orde is. De inrichting van het klaslokaal hangt samen met het leerdoel van de les.

Rijen:
Hierbij zijn de tafels opgesteld in een linie gericht naar de docent. Deze opstelling gebruik je bij doceren.

U- vorm of open carré:
Hierbij zijn de tafels in een grote U gezet. De leerlingen kunnen jou als docent goed zien en elkaar. Deze vorm gebruik je voor een onderwijsleergesprek.

Carré vorm of cirkel:
Hierbij staan alle tafels opgesteld in een vierkant of cirkel. Alle leerlingen kunnen elkaar zo goed zien en horen. Deze opstelling wordt gebruikt bijvoorbeeld een vergadering of een groepsdiscussie.

Subgroepjes:
Hierbij worden de tafels in groepjes van 3 of 4 leerlingen gezet. Op deze manier kun je leerlingen een discussie in een klein groepje laten voeren of een opdracht samen laten maken.
Verder is het gemakkelijk dat je een beamer en een laptop in je klaslokaal hebt zodat je je verhaal kan ondersteunen met afbeeldingen of een PowerPointpresentatie. Natuurlijk zorg je ervoor dat je van te voren hebt gecheckt of alles werkt.







Slide 6 - Diapositive

Mogelijk gevaar en problemen
Zorg dat je tevoren weet hoe de omstandigheden op de weg zullen zijn. Je kijkt hierbij ook naar het niveau van de leerling:

• Weerssituatie: Wil ik deze leerling met sneeuw of harde regen laten rijden?

• Lestijdstip: Wil ik deze leerling met schemer of duisternis laten rijden?

• Wordt de effectieve leertijd op bepaalde routes niet ernstig gehinderd wegens opstoppingen vanwege wegwerkzaamheden, spitsuur en moeten die routes niet vermeden worden?

• Is het rijden in situaties met opstoppingen, bij wegwerkzaamheden e.d., juist gewenst vanwege de doelstelling van de les? En op welke manier kunnen we deze opstoppingen ook weer indien gewenst verlaten?

Slide 7 - Diapositive

Lesvoertuig

Spiegels
Lesauto’s zijn voorzien van de wettelijk voorgeschreven binnenspiegel en linker buitenspiegel en ook van een, niet wettelijk verplichte, rechter buitenspiegel. Op de rechter buitenspiegel moet een voor de examinator of de instructeur bestemde opzetspiegel worden aangebracht die afzonderlijk van de bestuurdersspiegel kan worden ingesteld. Sinds juli 2010 is het tevens verplicht om tijdens een toets of examen bij het CBR een linker opzetspiegel te plaatsen.

Inrichting en onderhoud van het lesvoertuig
Het voertuig is goed onderhouden en de technische staat is goed. Van binnen en buiten is het voertuig schoon. Plan onderhoud, schoonmaken en tanken van het voertuig buiten de lessen, zodat er geen kostbare lestijd verloren gaat. Bovendien maak je met een schone auto een professionele indruk wat de naam van de rijschool alleen maar ten goede kan komen.

Dubbele bediening
Voor wat betreft de dubbele bediening geldt dat rem en koppeling verplicht zijn en dat een extra gaspedaal optioneel is. Veel lesauto’s hebben een dubbel gaspedaal, maar voor het examen moet dat worden losgekoppeld.


Slide 8 - Diapositive

Staat van het lesvoertuig
Zorg voor de rijles dat het voertuig technisch in orde en schoon is. Hierdoor worden risico’s en tijdsverlies tot een minimum beperkt. Zorg er tevens voor dat de dubbele bediening en de instructeursspiegels bij aanvang van de les al goed zijn ingesteld.
Tevens zijn de leermiddelen zoals instructievorderingenkaart, situatieschetsen, bordenfolder, pen en papier, tablet, modelautootje met draaibare voorwielen enz. in in de lesauto aanwezig.

Effectieve lestijd 
Opvangen van onderbrekingen van de les
Tijdens de les vang je onderbrekingen van de les efficiënt op zodat er zo min mogelijk tijdverlies optreedt. Denk hierbij aan binnenkomende telefoongesprekken. Je houdt deze zeer kort door bijvoorbeeld te beantwoorden: je kunt me “van zo laat tot zo laat'' bellen. Het liefst neem je de telefoon helemaal niet op tijdens de rijlessen van een leerling. 

Eigen werkzaamheden tijdens de les 
De volgende werkzaamheden, die ten koste van de leertijd gaan, verricht je buiten de lestijd:
1. Het op orde brengen van administratie en instructievorderingenkaarten.
2. Tanken of de auto door de wasstraat (laten) rijden.
3. "Vlug" even een boodschapje doen.
4. Telefoongesprekken ongeacht of het privé of zakelijk is.
    

Slide 9 - Diapositive

Regels en afspraken
Het is verstandig om tijdens het intakegesprek meteen al een paar belangrijke afspraken en regels met de leerling af te spreken. Stel een afsprakenlijstje samen waar leerlingen zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld als het gaat over huiswerkopdrachten, vervolgafspraken, het op tijd aanwezig zijn aan het begin van de les of op afgesproken tijd op het huisadres. Motiveer dat het in hun eigen belang is, zodat beide partijen zich aan de regels houden.

Verzetten van lessen
Een goede voortgang is gediend met stiptheid van de kant van beide partijen. Het kan heel storend zijn als leerlingen om de haverklap een les willen verzetten. Spreek een duidelijke procedure af voor het verzetten van lessen. Moet er in uitzonderlijke gevallen lessen worden verzet, stel de leerling dan ruim van te voren op de hoogte. Als je de leerling niet tijdig informeert, dan wordt dat niet erg gewaardeerd. Als het vaker voorkomt, dan verliest men snel zijn vertrouwen in de instructeur en de rijschool.
Betalingen vormen een ander heikel punt en kan aanleiding zijn tot spanning en irritatie. Ook hier geldt dat duidelijke afspraken onmisbaar zijn. Het is verstandig om afspraken over betaling en het afzeggen of verzetten van de les schriftelijk aan de leerling te bevestigen.



Slide 10 - Diapositive

Vervolgafspraken
Maak na afloop van de les vervolgafspraken met de leerling over:
• begintijd
• nieuw lesonderwerp
• huiswerk
• betalingen
• afzeggingen
Het kunnen terugvallen op duidelijke afspraken voorkomt misverstanden, teleurstellingen, irritatie en ergernis.
Wees consequent en houd jezelf ook aan de regels en afspraken. Zo niet, dan verlies je geloofwaardigheid. 
Waarom zou een leerling zich aan regels houden als jij dit ook niet doet?

Handhaven van regels
Spreek leerlingen vanaf het eerste moment aan op onacceptabel en verstorend gedrag. Geef meteen je grenzen aan wat je wel en niet accepteert. Als je als instructeur teveel accepteert dan is het vrijwel onmogelijk er later nog iets aan te doen. Als het leerklimaat bedorven is, kun je het beste de leerling aanraden een andere instructeur te nemen.  

Aan de andere kant moet je jezelf ook tegenover de leerling kunnen verantwoorden als daar reden voor is. Denk bijvoorbeeld aan het afwijken van de leergang. Stel, je hebt de leerling als huiswerkopdracht meegegeven om de les "rijden op bijzondere weggedeelten" voor te bereiden en als gevolg van lesuitval moet je noodzakelijke aanpassingen maken en je kunt het geschikte oefengebied niet halen. Leg uit en motiveer in zo’n geval waarom de les gewijzigd is.

Slide 11 - Diapositive

Verwerkingsvragen "organiseren"

Slide 12 - Diapositive

Inhoud middag: kern van het lesplan  

Slide 13 - Diapositive