Tijdvak 10 - Dekolonisatie

Tijdvak 10 - Dekolonisatie
1 / 23
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 23 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Tijdvak 10 - Dekolonisatie

Slide 1 - Diapositive

Evaluatie
Graag invullen in teams

Hoe was de toets?
- moeilijker?
- makkelijker?

Hopelijk morgen nakijken en volgende week nabespreken
Alleen Joy nog?

Slide 2 - Diapositive

Deze periode
  • Tijdvak 10
  • Toets: PO werkstuk over niet westerse geschiedenis, (Weging 1x + 10%SE)
  • Toets in  toetsweek 2: schriftelijke toets over Historische context 1 en TV -10. (weging 3 x, + 15% SE)

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

of
https://npo.nl/start/serie/dekolonisatie-indonesie-i-npo-kennis/seizoen-3/dekolonisatie-indonesie-2-hoe-werd-indonesie-onafhankelijk/afspelen
Als je feedback wil, vraag gerust!

Slide 13 - Diapositive

Bron 6 De hoofdredacteur van de voormalige verzetskrant Vrij Nederland schreef in 1947 over het Nederlandse optreden in Indonesië:
Ik spreek omdat ik Nederlander ben. Omdat ik Nederlander ben, zeg ik nee! tegen het geweld dat thans door ons in Indonesië gepleegd wordt. Ik zeg dit met in mijn oren de beschuldigingen door mijzelf en anderen geuit tot het Duitse volk, dat uit vaderlandsliefde en eenzelfde verkeerd begrepen nationaal belang meende te moeten zwijgen toen Hitler in zijn naam misdaden beging. Ik schakel daarmee het optreden van onze regering in Indonesië en de daden van Hitler niet gelijk. Ik zeg er alleen mee, dat wij in de beschuldiging aan het Duitse volk erkenden, dat er een hogere maatstaf is dan het nationaal belang en dat er klemmender redenen zijn om te spreken of te zwijgen dan het Nederlanderschap. De vraag naar de moraliteit van de staat is een moeilijke vraag en een andere dan die van de moraliteit van het individu. Maar ergens moet toch ook de natie haar bestaan bouwen op het recht en de menselijkheid en daarmee aan al zijn mondige leden het privilege geven dit recht naar eer en geweten te toetsen.
Van: www.nrc.nl (6 juli 2018).

Slide 14 - Diapositive

Bron 7 Affiche van de stichting ‘Indië in nood’ (1947) Toelichting: de rood-witte vlag is van de Republiek Indonesië.

Slide 15 - Diapositive

Leg met bronelementen uit of de bronnen representatief waren voor de Nederlandse bevolking.
Representativiteit in geschiedenis betekent dat je aantoont of een bepaalde bron kenmerkend is voor een bepaalde tijd, ideologie, ontwikkeling of groep mensen. Een bron die niet representatief is, kan toch heel bruikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze een extra perspectief binnenbrengt om een historische vraag te beantwoorden

Slide 16 - Diapositive

Antwoord
Bijvoorbeeld:
a - De affiche was representatief voor het standpunt van veel Nederlanders: Japan (draak) had de Republiek (rood-witte vlag) gesteund en deze zorgde nu voor terreur en armoede (man met zwaard, vrouw met kind), terwijl Nederland (rood-wit-blauwe vlag) gezorgd had en moest gaan zorgen voor orde en welvaart.
- De tekst was niet representatief voor veel Nederlanders, omdat hij het Nederlands geweld tegen Indonesië afkeurde.
b - In de affiche werd verwezen naar de Japanse onderdrukking tijdens de bezetting van Indonesië (draak).
- In de tekst wordt een vergelijking gemaakt met de door Hitler begane misdaden.
c De schrijver vond recht en menselijkheid belangrijker dan het nationaal belang.

Slide 17 - Diapositive

Opdracht 26
Leg uit over welk probleem de bron gaat.

Slide 18 - Diapositive

Bron 13 Sekou Touré, president van Guinee, zei in 1960 tot de algemene vergadering van de VN:
Het kolonialisme vertoont de neiging internationale vormen aan te nemen, waarbij nationale vlaggen en volksliederen worden geduld, maar waarin men niet toelaat, dat Afrika een vinger uitsteekt naar zijn eigen belangen. Politieke onafhankelijkheid maakt op zich de nationale bevrijding nog niet volledig. Het verkrijgen van die onafhankelijkheid is ongetwijfeld een belangrijke een beslissende stap. We moeten echter het feit onder ogen zien dat nationale onafhankelijkheid niet alleen politieke bevrijding maar bovenal economische vrijheid vooronderstelt. Sociale vooruitgang zonder die twee voorwaarden is onmogelijk. Wil Afrika economisch worden dan moet het niet langer worden gezien als grondstoffenreservoir. We moeten de huidige situatie van onderontwikkeldheid van het Afrikaanse werelddeel als geheel als direct gevolg van een Afrikaanse afhankelijkheid onderstrepen.
Uit: P. Geurts e.a., Bronnenboek, Amsterdam 1971.

Slide 19 - Diapositive

Antwoord
Afrikaanse koloniën die politiek onafhankelijk waren geworden, waren nog niet economisch onafhankelijk omdat ze het (door westerse landen) nog werd gebruikt als grondstoffenreservoir. Voor sociale vooruitgang (vermindering van onderontwikkeling) is ook economische onafhankelijkheid nodig.

Slide 20 - Diapositive

KA
Bijvoorbeeld:

Dit probleem past bij de moderne vorm van imperialisme die verband hield met de industrialisatie. In de tijd van burgers en stoommachines hadden Europese landen Afrika veroverd, onder meer om er grondstoffen voor de industrie te halen.

Slide 21 - Diapositive

Slide 22 - Vidéo

Slide 23 - Vidéo