Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
Digitale burgerschap: ben jij er al klaar voor?
Slide 1 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat digitaal burgerschap inhoudt en hoe je een goede digitale burger kunt zijn.
Slide 2 - Diapositive
Introduceer het leerdoel van de les en leg uit dat studenten aan het einde van de les moeten kunnen uitleggen wat digitale burgerschap is en hoe je een goede digitale burger kunt zijn.
Wat weet jij al over digitale burgerschap?
Slide 3 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
Wat is digitale burgerschap?
Digitale burgerschap gaat over het veilig, verantwoordelijk en respectvol gebruik van digitale technologieën en internet.
Slide 4 - Diapositive
Leg uit wat digitale burgerschap is en leg uit dat het gaat om het veilig, verantwoordelijk en respectvol gebruik van digitale technologieën en internet.
Waarom is digitale burgerschap belangrijk?
Digitale burgerschap is belangrijk omdat het ons helpt om veilig en verantwoordelijk gebruik van digitale technologieën te maken en om respectvol te communiceren online.
Slide 5 - Diapositive
Leg uit waarom digitale burgerschap belangrijk is en bespreek de voordelen van veilig en verantwoordelijk gebruik van digitale technologieën en respectvolle communicatie online.
Hoe kun je een goede digitale burger zijn?
Je kunt een goede digitale burger zijn door veilig en verantwoordelijk om te gaan met digitale technologieën, respectvol te communiceren online en anderen te helpen om goede digitale burgers te worden.
Slide 6 - Diapositive
Beschrijf hoe je een goede digitale burger kunt zijn en leg uit dat het gaat om veilig en verantwoordelijk omgaan met digitale technologieën, respectvolle communicatie online en anderen helpen om goede digitale burgers te worden.
Wat zijn de risico's van slecht digitaal burgerschap?
Slecht digitaal burgerschap kan leiden tot cyberpesten, identiteitsdiefstal, verspreiding van nepnieuws en andere problemen.
Slide 7 - Diapositive
Beschrijf de risico's van slecht digitaal burgerschap en leg uit dat het kan leiden tot cyberpesten, identiteitsdiefstal, verspreiding van nepnieuws en andere problemen.
Hoe kun je veilig omgaan met digitale technologieën?
Je kunt veilig omgaan met digitale technologieën door sterke wachtwoorden te gebruiken, voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie en het vermijden van verdachte links en bijlagen.
Slide 8 - Diapositive
Beschrijf hoe je veilig kunt omgaan met digitale technologieën en leg uit dat het gaat om het gebruik van sterke wachtwoorden, voorzichtig zijn met het delen van persoonlijke informatie en het vermijden van verdachte links en bijlagen.
Hoe kun je respectvol communiceren online?
Je kunt respectvol communiceren online door anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, geen haatdragende taal te gebruiken en te vermijden om anderen te kwetsen.
Slide 9 - Diapositive
Leg uit hoe je respectvol kunt communiceren online en beschrijf dat het gaat om anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, geen haatdragende taal te gebruiken en te vermijden om anderen te kwetsen.
Digitale burgerschap in de praktijk
Laat de studenten in groepen van 3-4 werken en geef ze een scenario waarin ze moeten beslissen hoe ze veilig en verantwoordelijk kunnen handelen en respectvol kunnen communiceren. Laat elke groep hun beslissingen presenteren en bespreek de verschillende oplossingen.
Slide 10 - Diapositive
Geef de studenten de kans om hun kennis in praktijk te brengen door ze in groepen te laten werken en hen een scenario te geven waarin ze moeten beslissen hoe ze veilig en verantwoordelijk kunnen handelen en respectvol kunnen communiceren. Bespreek na afloop de verschillende oplossingen.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 11 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 12 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 13 - Question ouverte
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.