Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactifs, diapositive de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 40 min
Éléments de cette leçon
Evolutie en gedrag
Slide 1 - Diapositive
Freek Vonk: voorbeeld van evolutie en gedrag
Slide 2 - Carte mentale
De basisprincipes van evolutie zijn genetische variatie, erfelijkheid en selectie. Leg uit hoe dit met elkaar samenhangt.
Slide 3 - Question ouverte
Freek Vonk illustreert met een slang dat emoties als angst, en het handelen dat daarbij hoort, handig zijn. Leg dit uit.
Slide 4 - Question ouverte
De palmaris longus is een spier in de hand die sommige mensen nog hebben. Deze was in onze voorouders nodig voor lopen op vier poten. Leg uit hoe het kan dat sommige mensen deze spier nog hebben, zonder dat het nuttig is.
Slide 5 - Question ouverte
Prikken zijn voorbeelden van levende fossielen. Dit zijn organismen die bij de enige overlevende soort horen, van een verder uitgestorven groep. Leg uit hoe het kan dat levende fossielen nauwelijks zijn veranderd gedurende miljoenen jaren. Gebruik in je antwoord de term 'selectiedruk'.
Slide 6 - Question ouverte
De anomalocaris is één van de eerste roofdieren. Toen deze diersoort tevoorschijn kwam, samen met andere roofdieren, ontstonden in (relatieve) sneltreinvaart nieuwe soorten. Leg uit hoe de opkomst van roofdieren en het ontstaan van nieuwe soorten samenhangt.
Slide 7 - Question ouverte
Ijsberen zijn ontstaan toen een deel van de bruine beren afsplitsten van de populatie en ze terecht kwamen in de gebieden met sneeuw en ijs. Hun dieet veranderde: ze gingen zeedieren eten. Ook veranderde hun gedrag: ze moesten (beter) kunnen zwemmen. Argumenteer of jij denkt dat hun dieet eerst veranderde en toen hun gedrag, of dat hun gedrag en toen hun dieet.
Slide 8 - Question ouverte
Wat is het nut van seks? Gebruik in je antwoord 'genetische variatie'.
Slide 9 - Question ouverte
Slide 10 - Vidéo
02:07
Als we evolutionaire denken, hoe zou je dit gedrag (=het eten van haar partner) van de bidsprinkhaan kunnen verklaren?