Week 1| VS1: Bronnen van Energie in Groningen en introductie Energietop

Week 1: VS1 | Bronnen van Energie in Groningen
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 120 min

Éléments de cette leçon

Week 1: VS1 | Bronnen van Energie in Groningen

Slide 1 - Diapositive

Over de module

In jouw dagelijks leven zul je er waarschijnlijk weinig van merken, maar toch hebben we een groot energieprobleem: we gebruiken meer energie dan we hebben en dit heeft gevolgen voor het mileu. Niet alleen in Nederland, of Europa, maar in de hele wereld wordt nagedacht over hoe we in de toekomst met energie om kunnen gaan. 

In deze module ga je je verdiepen in verschillende soorten energie die worden gebruikt in Nederland en Europa. Je meet je eigen energieverbruik en maakt een persoonlijk actieplan om duurzamer met energie om te gaan. Zo kun jij ook bijdragen aan een schonere toekomst.
Energietop en energieplan
Samen met je medeleerlingen neem je deel aan een Energietop. Jullie verdelen jezelf in groepen. Iedere groep vertegenwoordigt een land.

Bekijk de Module Beoordelingscriteria om te zien aan welke eisen je missie moet voldoen. Volg de stappen:
1. Ontwerpen energievoetafdruktest
2. Energieverslag maken
3. Interviewen
4. Eigen energieplan

Uiteindelijk presenteren jullie het energieplan dit telt 3x mee.

Slide 2 - Diapositive

Beeldfragmenten en vragen!
Het oog geeft aan dat er vragen bij een filmfragment worden gevraagd.
Vraag en antwoord!
Het vraagteken geeft antwoord op gestelde vragen uit de slides.
Interactieve kaarten en externe weblinks!
De punaise geeft aan dat er een link kan worden bekeken met daarin interactieve kaarten, statistiek of andere websites die relevant zijn voor het onderwerp van de slide.
Tips voor het maken van aantekeningen!
Rode woorden - begrippen die belangrijk zijn voor het SO
Blauwe woorden -begrippen en woorden zijn ter verduidelijking en belangrijk bij het beantwoorden van aardrijkskundige vragen

Slide 3 - Diapositive

Leerdoelen

  • Je kan de gevolgen van energieverbuik voor de economie in Nederland beschrijven en verbinden aan de verschillende economische sectoren.
  • Je kan maatregelen benoemen om de negatieve gevolgen van het energieverbuik in nederland te minimaliseren.

Slide 4 - Diapositive

Het Energie vraagstuk
Is..?
Het energievraagstuk verwijst naar het probleem dat - vooral - de rijke landen steeds meer elektriciteit en warmte willen produceren terwijl de voorraad fossiele brandstoffen (kolen, gas en aardolie) steeds kleiner wordt. 

Slide 5 - Diapositive

Fossiele brandstoffen
Zijn..?
Fossiele brandstoffen bevatten koolstof die miljoenen jaren geleden door planten is vastgelegd. De koolstof kwam destijds niet vrij als CO2 (na sterfte van de planten) omdat het onder lagen aarde terechtkwam. In de lange tijd onder de grond fossiliseerde het materiaal en was geen onderdeel meer van de koolstofcyclus. Maar doordat we het nu gebruiken als brandstof komt de koolstof vrij in de atmosfeer als een flinke hoeveelheid extra CO2. 

Slide 6 - Diapositive

Het klimaatvraagstuk
Energie lijkt belangrijker te zijn geworden dan milieu. Duurzaamheid gaat vaak over duurzame energie. Klimaatverandering gaat over de CO2-uitstoot van groot- en kleinschalige verbranding van fossiele brandstoffen. De oplossingen zijn woningisolatie, zonnepanelen en het sluiten van kolencentrales. Anders eten, ander vervoer, anders consumeren, dit zijn enkele oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.

Slide 7 - Diapositive

Duurzame energie
Is..?
Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas. De verbranding van deze fossiele brandstoffen draagt sterk bij aan klimaatverandering.

Slide 8 - Diapositive

Energieverbruik
Energieverbruik per huishouden daalt..
Energieverbruik gedaald in 2018

Slide 9 - Diapositive

Gasvelden in Groningen
Geschenk uit de bodem NPO2
De aardbevingen in Groningen brengt veel ellende. Hoe zorgt de overheid ervoor dat Groningen rustig blijft, terwijl ze aardgas blijft pompen?

Slide 10 - Diapositive

Gas in Groningen
De aardgasbel of het aardgasveld van Slochteren is een grote hoeveelheid aardgas die zich onder Midden-Groningen, rond de plaats Slochteren, bevindt, en door de NAM wordt geëxploiteerd.

Slide 11 - Diapositive

Aardbevingen door gaswinning
Waar..?
De aardbevingen vinden plaats in de directe omgeving van de gasreservoirs. Gasreservoirs in Nederland bevinden zich onder andere in Groningen, Drenthe, Friesland en in Noord-Holland zoals bij Bergen en Castricum. De grootste is het Groningen-gasveld. KNMI

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo