Ons bloed bestaat uit rode bloedcellen (zuurstoftransport), witte bloedcellen (infectiebestrijding), bloedplaatjes (bloedstolling) en plasma (transport van voedingsstoffen). Deze werken samen om ons lichaam gezond te houden. Via de slagaders, aders en haarvaten wordt bloed door het lichaam gepompt. Het hart stuurt bloed door de kleine bloedsomloop naar de longen om zuurstof op te nemen en via de grote bloedsomloop naar de organen om zuurstof en voedingsstoffen af te geven.
Bij een hartinfarct gaat dit proces mis. Een kransslagader, die het hart zelf van zuurstof voorziet, raakt verstopt door een bloedstolsel. Dit ontstaat als de vaatwand beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een ophoping van vet of ontsteking. Het deel van het hart dat door deze slagader wordt voorzien, krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd.
De hartslag kan hierdoor verstoord raken, waardoor het bloed niet meer efficiënt wordt rondgepompt. Zonder goede bloedtoevoer worden organen zoals de hersenen en nieren ook minder goed van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Ondertussen kunnen bloedplaatjes te veel stollen en de verstopping verder verergeren.
Een gezonde leefstijl is essentieel om dit te voorkomen. Door niet te roken, gezond te eten, regelmatig te bewegen en stress te beperken, blijven je hart en bloedvaten in betere conditie. Dit vermindert de kans op beschadigingen en bloedstolsels in de bloedvaten en daarmee de kans op een hartinfarct.