Nederland 1978-2008 - 5

Nederland
1978-2008
1 / 20
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

Cette leçon contient 20 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Nederland
1978-2008

Slide 1 - Diapositive

Syllabus
De introductie van internet, de doorbraak van de mobiele telefoon en de komst van digitale sociale netwerken veranderden de communicatie. Niet alleen de leefstijl van jongeren, maar ook die van ouderen,raakte daardoor meer geglobaliseerd. De digitale revolutie werd in Nederland snel opgepakt.

Slide 2 - Diapositive

Syllabus
Migratie nam verder toe. Door het Verdrag van Schengen werd vanaf het midden van de jaren 1980 vrij verkeer van personen binnen Europa mogelijk. Dit bevorderde de internationale oriëntering van Europese burgers. Zo studeerden steeds meer studenten een periode in het buitenland. Bij conflicten en humanitaire crises in de wereld liep de instroom van asielzoekers soms sterk op. Verschillende Nederlandse kabinetten en vrijwel alle politieke partijen ondersteunden tot het einde van de jaren 1990 het idee van een multiculturele samenleving.

Slide 3 - Diapositive

Leg uit waarom het Verdrag van Schengen de internationale oriëntering van Europese burgers bevorderde.

Slide 4 - Question ouverte

Immigratie
1974 Gastarbeiders krijgen recht op gezinshereniging
maar vaak geen goede integratie.

Slide 5 - Diapositive

Immigratie (2)
Economische crisis of oorlog leiden tot een toestroom van vluchtelingen naar o.a. Nederland 

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Is de maker van deze kaart een voor- of tegenstander van de multiculturele samenleving?

Slide 9 - Question ouverte

Syllabus
Rond 2000 nam de polarisatie in Nederland toe. Niet iedereen profiteerde van de economische groei. Mensen ervoeren een kloof tussen burgers en politiek en verzetten zich tegen Europese samenwerking en het multiculturalisme. Over migratie en de rol van de islam in een open samenleving ontstonden heftige debatten. De terreuraanslagen van 11 september 2001 en de moord op de politicus Pim Fortuyn in 2002 joegen angst aan en vergrootten de tegenstellingen.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Pim Fortuyn
Speerpunten:
  • mislukte integratie allochtonen
  • positie van de islam

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Vidéo

Volgens Pim Fortuyn was er een grote kloof tussen de politiek en de gewone burger. Dit onderwerp is in de syllabus vaker naar voren gekomen. Bij welke groepen / politieke partijen?

Slide 16 - Question ouverte

11 september 2001

Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Vidéo

Syllabus
Vanaf 2002 werd het multiculturalisme vervangen door beleid dat gericht was op integratie of assimilatie van groepen migranten. Een nieuwe economische crisis die in 2008 uitbrak toonde opnieuw de tegenstellingen die in de samenleving waren ontstaan. Tegelijkertijd behoorde Nederland in het eerste decennium van de 21 eeeuw nog altijd tot de welvarendste, gelukkigste en meest gelijkwaardige landen van de wereld.

Slide 19 - Diapositive

Vanaf 2002 werd het multiculturalisme vervangen door beleid dat gericht was op integratie of assimilatie van groepen migranten. Waarom vanaf 2002?

Slide 20 - Question ouverte