Boeddhisme - Het leven van de Boeddha 2

Boeddhisme: het leven van de Boeddha 2


2019/2020 V5 PIII
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
LevensbeschouwingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Boeddhisme: het leven van de Boeddha 2


2019/2020 V5 PIII

Slide 1 - Diapositive

Wat vooraf ging:
  • Er zijn meerdere boeddha's geweest
  • Als we het hebben over de Boeddha hebben we het eigenlijk altijd over de incarnatie van Siddhartha Gauma.
  • Siddhartha Gauma leefde in Noord-India en Zuid-Nepal.
  • Siddhartha Gauma was een prins die werd afgesloten van lijden en vergankelijkheid. 
  • Toch kwam de prins ermee in aanraking en dit bracht hem op een zoektocht naar een leven zonder lijden en vergankelijkheid

Slide 2 - Diapositive

Leerdoelen Boeddha's leven 2
De leerling kan:
9. Onder woorden brengen welk besef (en missie) Siddhartha krijgt nadat hij de stad in is geweest en hoe hij tot dat besef is gekomen.  
10. Aan de hand van voorbeelden onder woorden brengen wat de hendendaagse (westerse) trend is als het gaat om het inzicht dat Siddhartha krijgt ('Het leven is lijden').



Slide 3 - Diapositive

Boeddha's leven (vervolg)
Opdracht: Lees nogmaals het laatste stukje van paragraaf 2 (H1), te beginnen vanaf de rechterkolom op blz. 47 en bestudeer + slide 5 t/m 7 + 12 en maak  leerdoel 9 en 10 jezelf meer eigen.
- Werk dit uit in je eigen aantekeningen. 
- Maak daarna de vragen op de 
daaropvolgende slides. 


Slide 4 - Diapositive

Lijden en vergankelijkheid
Lijden en verganklijkheid zijn twee van de belangrijkste elementen binnen het boeddhisme.  Lijden betekent dat je ergens last van hebt, men zegt ook wel dat je dan pijn hebt. Dit kan iets kleins zijn maar ook iets heel groots. Vergankelijkheid wil zeggen dat iets niet blijvend is, dat iets veranderd. Zie het als een moment dat je niet kan vasthouden en weer voorbij gaat. Ook dit kan klein en groot zijn. In deze les en in de volgende les(sen) worden deze begrippen verder uitgediept. 

Slide 5 - Diapositive

Ascese
Weet jij nog wat ascese is?
Dit is door middel van (een strenge) zelfdiscipline jezelf onthouden van alle vormen van genot. Zoals: Leven buiten de samenleving, niet (meer) getrouwd zijn, onthouden van erotiek, onttrekken aan het gewone leven en onthechting van alles . 

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

1. Leg in eigen woorden uit waarom het zien van een oude man, een zieke man en/of een dode man Siddhartha ertoe kan beseffen dat er lijden en vergankelijkheid is in de wereld.

Slide 8 - Question ouverte

2. Leg in eigen woorden uit waarom (in navolg van vraag 1) het zien van een bedelmonnik Siddhartha ertoe kan beseffen dat hij het beste asceet zou kunnen worden.

Slide 9 - Question ouverte

3. Omschrijf een voorbeeld vanuit jouw eigen levenservaring dat je in aanraking bent gekomen met een ouder of een ziek iemand (of dit bij jezelf hebt ervaren) of dat je hebt meegemaakt dat iemand is overleden. Denk eens terug aan wat je toen zelf hebt ervaren (of nu nog doet) als het gaat over lijden en vergankelijkheid. Probeer dit in eigen woorden te omschrijven.

Slide 10 - Question ouverte

4. Geef aan of (en zo ja hoe) het voorbeeld dat je hebt genoemd bij vraag 3 jouw manier van denken over het leven heeft veranderd. Heeft dit ook iets betekend voor jouw manier van leven?

Slide 11 - Question ouverte

Het leven is lijden
Lees het artikel uit de Trouw 'We lijken het lijden verleerd'. Beantwoord daarna de vragen op de volgende slides. 

Slide 12 - Diapositive

5. Welke rol speelt social media volgens de Wachter in de 'leukigheidscultuur'?

Slide 13 - Question ouverte

e6. Heb jij zelf ooit het gevoel dat social media een belemmering vormt is als het gaat over het met andere mensen kunnen of willen delen van wat er werkelijk in jou omgaat? Kun je dit toelichten?

Slide 14 - Question ouverte

7. Geef aan de hand van voorbeelden aan wat volgens de Wachter 'onvermijdelijk lijden' is.

Slide 15 - Question ouverte

8. Leg uit waar het volgens de Wachter vandaan komt dat we vandaag de dag vaak doen alsof het lijden er niet is.

Slide 16 - Question ouverte

9. De Wachter gebruikt het moment van de Goede Vrijdag als voorbeeld voor wanneer we (gezamenlijk) meer stilstaan bij het (gezamenlijke) lijden. Waarom is Goede Vrijdag hier een specifiek moment voor? (Let op, dit antwoord staat niet in het artikel en moet je dus zelf bedenken)

Slide 17 - Question ouverte

10. De Wachter geeft als oplossing dat men met elkaar moet lijden in plaats van dit alleen te doen. Welke veranderingen (ten opzichte van vòòr de coronacrisis) zie jij om je heen als het gaat over het ontstaan van meer medeleven en medemenselijkheid?

Slide 18 - Question ouverte

Terugkoppeling: Leerdoelen Boeddha's leven 2
De leerling kan:
9. Onder woorden brengen welk besef (en missie) Siddhartha krijgt nadat hij de stad in is geweest en hoe hij tot dat besef is gekomen.  
10. Aan de hand van voorbeelden onder woorden brengen wat de hendendaagse (westerse) trend is als het gaat om het inzicht dat Siddhartha krijgt ('Het leven is lijden').



Slide 19 - Diapositive