VK week 1 les 6

VK week 1 les 6
Boek: 
PWB basisboek

PWB: Hoofdstuk 18 
Inrichting en 
verzorging van ruimtes
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
DidactiekMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

VK week 1 les 6
Boek: 
PWB basisboek

PWB: Hoofdstuk 18 
Inrichting en 
verzorging van ruimtes

Slide 1 - Diapositive

Terugblik
Waar ging de les vorige week over? Wat heb je er van meegenomen afgelopen week?

 

Slide 2 - Diapositive

Hoe ziet voor jullie een ideale klas- of opvangruimte eruit? Wat vinden jullie belangrijk in de inrichting?
Neem 5 minuten de tijd om dit voor jezelf op te schrijven.

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Vidéo

Voorkennis-test

Slide 5 - Diapositive

Ontwikkelingsgebieden en Ruimte-inrichting
  • Cognitieve ontwikkeling: Materialen en inrichting: Plaats educatieve materialen zoals puzzels, boeken en constructiespeelgoed in hoeken waar kinderen kunnen experimenteren en problemen kunnen oplossen.
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling: Inrichting: Creëer ruimtes voor samenwerking, zoals groepswerkplekken en rollenspelhoeken. Zorg dat kinderen met elkaar kunnen spelen en communiceren, maar dat er ook rustige plekken zijn waar ze zich kunnen terugtrekken als het te druk wordt.
  • Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Zorg voor voldoende beweegruimte, zoals een open vloer voor dansen of gymnastiekactiviteiten - Fijne motoriek: Tafels waar kinderen kunnen knutselen, tekenen of bouwen met klein speelgoed zoals LEGO of kralen.
  • Creatief-expressieve ontwikkeling:Inrichting: Voorzie knutselhoeken met gemakkelijk toegankelijke materialen zoals papier, stiften, verf en scharen. Creëer een ruimte waar kinderen hun creativiteit kunnen uiten.

Slide 6 - Diapositive

Praktische Tips voor het Inrichten van Ruimtes 
  • Tip 1: Zorg voor een duidelijke indeling - Maak onderscheid tussen werk- en speelruimtes. Zo weten kinderen precies waar ze kunnen werken en waar ze kunnen spelen zonder afgeleid te worden.
  • Tip 2: Gebruik van kleuren - Kleuren kunnen een ruimte rust of juist energie geven. Gebruik zachte kleuren in de lees- of rusthoek en fellere kleuren in speelruimtes om activiteit te stimuleren.
  • Tip 3: Flexibele inrichting - Zorg dat meubels verplaatsbaar zijn zodat je de ruimte gemakkelijk kunt aanpassen aan verschillende activiteiten of groepsgrootten.
  • Tip 4: Zorg voor overzicht - Gebruik doorzichtige opbergboxen of label de kastjes, zodat kinderen gemakkelijk kunnen zien waar welk materiaal te vinden is. Dit bevordert ook het opruimen.
  • Tip 5: Stimuleren van zintuigen -Voeg verschillende texturen, geluiden en visuele elementen toe om de zintuigen van kinderen te prikkelen. Denk aan zachte kussens, voelmaterialen, muziekhoeken of bewegende decoraties.

Slide 7 - Diapositive

Spelmateriaal
  • Veiligheid. 
  • Het versterken van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. 
  • ‘Open’ materialen. 
  •  Afwisseling van materiaal. 
  • Geschikt voor alleen en samenspel. 
  • Het ‘echte’ leven interesseert kinderen in hoge mate. 

Slide 8 - Diapositive

Opdracht
Iedere groep krijgt een specifieke ruimte toegewezen (bijv. een kleuterklas, een groep 5 lokaal, een lokaal verzorging op een middelbare school, een lokaal voor VK). De opdracht is om voor deze ruimte een indeling te maken waarbij je rekening houdt met verschillende ontwikkelingsgebieden van de kinderen. Denk aan de leeftijd, het soort activiteiten en de behoeften van de kinderen.
De groepen maken een schets of plattegrond van hun ideale ruimte-indeling en presenteren hun ideeën aan de rest van de klas.



Slide 9 - Diapositive

Casus
Je werkt als onderwijsassistent in groep 3. De leerkracht vraagt je om de ruimte zo in te richten dat er een plek is waar de kinderen zelfstandig kunnen werken, een speelhoek waar ze samen kunnen spelen, en een rustig plekje voor kinderen die zich willen terugtrekken. Er zijn tafels, kasten, wat losse materialen zoals kussens, en een boekenrek. Hoe zou jij de ruimte indelen en inrichten?

  • Welke zones zou je maken in deze ruimte?
  • Welke materialen zijn geschikt voor de verschillende plekken?
  • Hoe zorg je voor een goede balans tussen werken, spelen en rust?

Slide 10 - Diapositive

Opdracht voor volgende week
Ga een ruimte (klaslokaal ) observeren tijdens stage of werkplek. Schrijf op wat goed werkt aan de inrichting en wat je zou willen verbeteren.

Slide 11 - Diapositive