Fotokunst

Objectieve Fotokunst
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
KunstMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 20 min

Éléments de cette leçon

Objectieve Fotokunst

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Welke van de twee foto's zou volgens jou een kunstwerk kunnen zijn?

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

kunst

Slide 3 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

kunst

Slide 4 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

kunst

Slide 5 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

Beeldaspecten
Wat voor beeldaspecten gebruikt Rafman bij het kiezen van zijn Google Street View foto's?

Slide 6 - Diapositive

Wat is het verschil tussen een collectie gevonden foto’s van een amateur of een collectie gevonden foto’s van een kunstenaar? Waarom worden beide foto verzamelingen niet als kunst beschouwd?
Waar hangt dit van af?
Het is moeilijk om op basis van een vluchtige indruk te bepalen of iets kunst is of niet; vaak heeft dit ook te maken met het uitdragen van een bepaalde visie.
 
 
 
Bij welke foto is er een evenwichtige compositie en waarom?
Bij welke foto is er bewuster gekozen voor de belichting?
 
Leg uit welke foto met de meest bewuste keuzes is gemaakt?
 
 
Het maken van bewuste keuzes bij het maken of samenstellen van fotokunst is onderdeel van de visie van de kunstenaar. Een onderdeel van deze visie zijn de keuze en de inzet van beeldaspecten. 

Jon Rafman
Voor Rafman resulteert de mechanische aard waarin de Google Street View-auto's hun beelden genereren in een bepaalde stijl:

"Ongekunsteld en onverschillig, zonder menselijke intenties, kent geen bijzondere betekenis toe aan een gebeurtenis of persoon."

"onopvallende machines voor het maken van beelden waarvan het doel is om eenvoudig alles vast te leggen", een machine die "fotografeert zonder duidelijke aandacht voor ethiek of esthetiek, vanuit een zogenaamd neutraal standpunt. "

Nieuwe technologie als kunst? 
Middelen
Objectieve fotografische beelden kunnen door de intentie en visie van een kunstenaar een kunstwerk worden. 

De visie van de kunstenaar is mede afhankelijk van de inzet van de volgende middelen:

- Publiek
- Tentoonstellingsplaats
- Titel
- Context
- Gebruik en keuze voor beeldaspecten (scherpte, standpunt, belichting, lijn, compositie)

Slide 7 - Diapositive

De keuze en de inzet van de beeldaspecten kan onderdeel zijn van de visie van de kunstenaar, maar waar wordt deze visie nog meer door bepaald? Dit gaan we bespreken aan de hand van een van de foto’s van John Rafman; de kunstenaar die deze google streefview foto’s gebruikte.
 John Rafman 9-eyes
 Voor John Rafman is de relatie tussen technologie en het dagelijkse leven belangrijk. Daarom kiest hij voor Google Streetview beelden; beelden die op een geautomatiseerde manier zijn gemaakt en per ongeluk verborgen menselijke momenten vastleggen. Google streefview foto’s worden automatisch samengevoegd tot 360 graden beelden; waarin software, automatisch de meeste gezichten en kentekenplaten vervaagd, dit maakt de beelden vrij anoniem. Voor Rafman zijn de streefview beelden een enorme, onopvallende beeldmakende machine wiens doel het is om simpelweg al het mogelijke vast te leggen. Een machine die foto’s neemt zonder enige morele bezorgdheid of esthethiek, vanuit een op het oog neutraal standpunt. Hij beschouwd deze manier van foto’s maken dan ook als een meer eerlijke en transparante weergave van de realiteit. 
Hoe wordt verder nog de visie duidelijk van John Rafman?
 De visie van de kunstenaar is ook mede afhankelijk van de inzet van de volgende middelen
 Titel
John Rafman heeft zijn Google Streetview project de titel; 9-eyes gegeven. Hiermee refereert hij naar de manier waarop de foto is gemaakt; de Google Streetview camera heeft 9 kleine camera’s (ogen). De 9 foto’s worden met behulp van software samengevoegd tot een 360 graden beeld

Slide 8 - Diapositive

Context
Zo heeft Rafman foto’s uit de Google Streetview database geplaatst binnen de context van de hedendaagse kunst maar ook in de context van de
digitalisering en automatisering binnen de fotografie. Hij beschouwd deze foto’s als documentaire fotografie en probeert de balans te herstellen tussen de fotograaf en het onderwerp, de realiteit zonder dat deze wordt overruled door de blik van de fotograaf. Bij het uitkiezen van de beelden wordt hij beïnvloed door zijn kennis van de geschiedenis van de fotografie en fotografische strominingen. Een voorbeeld zijn de amerikaanse straatfotografie en foto’s die zijn gemaakt tijdens de depressie. 
 

Slide 9 - Diapositive

Voor John Rafman is bijvoorbeeld de relatie tussen technologie en het dagelijkse leven belangrijk. Daarom kiest hij voor Google Streetview beelden; beelden die op een geautomatiseerde manier zijn gemaakt maar per ongeluk verborgen menselijke momenten vastleggen.
Publiek: In het geval van John Rafman bestaat zijn publiek uit doorsnee internet gebruikers die hij bewust wil maken van de gerefotografeerde beelden die voor iedereen toegankelijk zijn.
Tentoonstellingsplaats: Waar wordt het werk tentoongesteld en hoe is dit belangrijk voor het concept. Zo koos John Rafman ervoor om zijn geselecteerde Google Street view foto’s weer te delen op een massaal en laagdrempelig platform als tumblr.
Titel: Wat is je titel en hoe draagt de titel bij aan je concept. John Rafman heeft zijn Google Streetview project de titel; 9-eyes gegeven. Hiermee refereert hij naar de manier waarop de foto is gemaakt; de Google Street view camera heeft 9 kleine camera’s (ogen).
Context: De context van een kunstwerk is belangrijk om het werk in het perspectief te plaatsen van de wereld om ons heen. Zo heeft Rafman foto’s uit de Google Streetview database geplaatst binnen de context van de hedendaagse kunst maar ook in de context van de digitalisering en automatisering binnen de fotografie.


Gebruik hiervoor de 'Stappenplan' en handleiding ‘Visie Fotokunst.’

Handleiding Visie Fotokunst
Maak van een Google Street View beeld een foto kunstwerk. 

Locatie
Kies uit de volgende plaatsen: 
Nagoro: Poppen dorp. 
Aoshima:  Katteneiland.
Khadzhi Dimitur: Communistisch monument. 
Valle de Cocora: Park met grote palmbomen.

STAPPENPLAN
1. Kies een plaats van de locatie lijst.
2. Zoek fotografische composities waarbij je je visie en intentie kan laten zien door middel van experimenteren met de genoemde middelen. Gebruik voor het vastleggen van je foto’s de screenshot functie van je computer of mobiele telefoon.
3. Maak nu een keuze voor je best gelukte kunst foto en geef in het bijschrift aan over welke onderdelen uit de handout je hebt nagedacht.
4. Upload je foto op LessonUp.

Slide 10 - Diapositive

Opdracht
Aan de hand van wat ik jullie net verteld hebt gaan jullie zelf kijken of jullie fotokunst kunnen maken van google streefview beelden. Hiervoor kunnen jullie de hand-out gebruiken bij het maken van een visie.

Upload hier je kunstfoto..

Slide 11 - Question ouverte

Controlevragen:
Heb je een fotokunstwerk gemaakt of ben je te werk gegaan als amateur?
Heb je nu je onderdelen vanuit de hand-out hebt toegepast je eigen kunstvisie gecreëerd?
 
het kopieren van een werkmethode van een kunstenaar is geen visie. 
ook wanneer je al deze stappen volgt, kan het zijn dat het werk geen kunst is. Is jouw visie van hoogwaardige kwaliteit? Is het vernieuwend? Biedt het bepaalde unieke inzichten?
 


Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions