Leren in de corona tijd

Welkom bij de e-learning
Deze e-learning is gemaakt door vier tweedejaars studenten van de opleiding social work op Avans Hogeschool te Breda: Nina Weerts, Moos van Wijk, Layla Kleijberg en Roos van Stee.

Wij willen met deze e-learning een formatieve meerwaarde leveren aan studenten in coronatijd. De studenten moeten grotendeels thuis studeren, maar dit lastig zijn.


1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesHBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Welkom bij de e-learning
Deze e-learning is gemaakt door vier tweedejaars studenten van de opleiding social work op Avans Hogeschool te Breda: Nina Weerts, Moos van Wijk, Layla Kleijberg en Roos van Stee.

Wij willen met deze e-learning een formatieve meerwaarde leveren aan studenten in coronatijd. De studenten moeten grotendeels thuis studeren, maar dit lastig zijn.


Slide 1 - Diapositive

Doelstellingen
De e-learning is onderverdeeld in vier verschillende doelen:
1. Ik weet aan het einde van de e-elearning of ik liever online of offline werk.
2. Ik weet aan het einde van de e-learning welke leerstijl het beste bij mij past.
3. Ik weet aan het einde van de e-learning hoe ik een geschikte werkplek kan creëren als studenten om geconcentreerd te kunnen werken.
4. Ik weet aan het einde van de e-learning wat de belemmeringen zijn van het thuis studeren in coronatijd door onderzoek.

Wij wensen jou veel succes en plezier tijdens deze interactieve e-learning. En nu aan de slag!


Slide 2 - Diapositive

Welke leerstijl past bij jou?

Slide 3 - Diapositive

Er zijn verschillende manieren om te leren. Allereerst is het een goed idee om erachter te komen hoe jij het beste leert. Volgens de Amerikaanse psycholoog Kolb zijn er vier verschillende manieren van leren;

Doen, actief leren.
Voelen, concreet leren.
Kijken, reflectief leren.
Denken, abstract leren
Je kunt natuurlijk een voorkeur hebben voor een bepaalde leerstijl, maar dat betekent niet dat je niks kan leren van de andere leerstijlen. Klik op de volgende link om erachter te komen welke manier van leren het beste bij jou past:
    



Slide 4 - Diapositive



Uit de test kunnen dus vier verschillende stijlen komen:

Doener, heeft een nieuwe ervaring.
Dromer, observeert en reflecteert de ervaring.
Denker, analyseert en trekt conclusies.
Beslisser, past het geleerde toe in de praktijk.


Bron:https://www.testcentrumgroei.nl/opleidingen/leerstijlen
Voordelen van het weten van je leerstijl:
 Je haalt op deze manier betere resultaten en bespaart in tijd. Hierdoor behoud je jouw motivatie.
Je leert meer over jezelf, hoe jij in elkaar steekt en jouw emoties.
Versterking van de samenwerking met andere studenten. Als je al goed weet hoe je zelf werkt, kan je dat goed toepassen tijdens het samenwerken. Misschien kan je anderen zelfs helpen met het ontwikkelen van hun leerstijl.


Slide 5 - Diapositive

Welke leerstijl past het beste bij jou?

A
Doener: stage, brainstorming, groepsdiscussies
B
Dromer: groepsgesprek, rollenspel, andere zintuigen gebruiken tijdens het leren
C
Denker: samenvatten, debatteren, verbanden zoeken
D
Beslisser: werk met schema's, praktijkverhalen, opdrachten maken

Slide 6 - Quiz

Slide 7 - Vidéo

Slide 8 - Diapositive

De medewerkers die hebben deelgenomen aan deze studie bevalt het over het algemeen wel goed. Maar 16% geeft aan dat het lastig is om vanuit huis te werken. Dit kan belemmerd worden door bijvoorbeeld een gebrek aan werkplek of zorg voor de kinderen. 

Klik op de link voor een interactieve puzzel:

Naast dit onderzoek is er ook nog een andere survey gehouden. Deze was wat grootschaliger en niet alleen gericht op de studenten en medewerkers van het Erasmus. Dit onderzoek is gedaan door Marijke Siemons. Uit de eerste 1000 resultaten is gebleken dat bijna de helft zich zorgen maakt over hun gezondheid, sport en bewegen staat namelijk op een wat lager pitje. De productiviteit is ook drastisch omlaag gegaan.  

Slide 9 - Diapositive

Welke vorm van leren heeft het beste resultaat?
A
online ( via een scherm)
B
offline ( via papier)
C
beide

Slide 10 - Quiz

Geluidsfragment
In het geluidsfragment worden de voordelen van online werken verteld. Je kan het natuurlijk allemaal negatief bekijken, maar je kan ook het positieve eruit halen en dit word verteld in het fragment.


 

Slide 11 - Diapositive

Is jouw mening veranderd na het maken van de E-learning?

werk nog steeds liever online
werk nog steeds liever offline

Slide 12 - Sondage

Geschikte werkplek afstandsleren


Wie vandaag naar aanleiding van de COVID-19 crisis op het internet op zoek gaat naar tips over afstandsleren, vindt heel veel informatie terug over soft- en hardware om          e-learning te faciliteren.






 ICT is een krachtig hulpmiddel om in de huidige omstandigheden onderwijs te kunnen blijven geven. Als men het heeft over de inrichting van een fysieke leeromgeving thuis, houdt men het meestal kort: ‘zorg dat je ergens rustig kan gaan zitten en ruim op voor je aan de slag gaat’.


Toch is het nuttig om wat langer bij de leeromgeving thuis stil te blijven staan. Het schoolse werk dat tot nu toe thuis gebeurde, bestond vooral uit huiswerk maken en studeren. Wat er nu gebeurt, gaat verder: er wordt nieuwe leerstof aangeboden die leerlingen zich voor een stuk zelfstandig eigen moeten maken en die later opnieuw wordt herhaald in de les (preteaching). Leerlingen zijn bovendien de hele dag thuis, dus ook op vlak van tijd verandert er veel. De ruimte waarin we leven is ook vatbaar voor (her)interpretatie en verandering.

Slide 13 - Diapositive

“Wanneer leerlingen thuis leren, is het belangrijk dat ze zich veilig voelen, dat ze worden aangemoedigd en ze hun verhaal kwijt kunnen: “Een goede leeromgeving draagt bij aan een positieve leerhouding, wakkert nieuwsgierigheid aan en geeft zelfvertrouwen.”







 

“Een belangrijk element is echter dat leerlingen eigenaarschap krijgen over het leerproces: een sterk eigenaarschap kan tekorten aan de leeromgeving (zoals matige begeleiding) compenseren. Eigenaarschap omvat verantwoordelijkheid maar vooral (het gevoel van) controle.”









“Afleiding is het belangrijkste risico. Elektronisch multitasken (afwisselend studiemateriaal bekijken en sociale media bezoeken).”
 (Arnou, Gustaaf, & Heymans, 2020)

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

Afsluiting
Het einde is in zicht, de volgende vragen zijn open vragen. Die gaan over het behalen van de leerdoelen, geef hier zo goed mogelijk antwoord op om een goede zelfreflectie te krijgen

Slide 16 - Diapositive

Werk je liever online of offline? Waarom?

Slide 17 - Question ouverte

Welke leerstijl past het beste bij jou? Geef een voorbeeld van leren die past bij jouw leerstijl.

Slide 18 - Question ouverte

Hoe werk jij geconcentreerd?

Slide 19 - Question ouverte

Welke belemmeringen heb jij thuis als het gaat om leren? Hoe ga je hiermee om?

Slide 20 - Question ouverte

Bedankt voor het maken van onze e-learning, succes nog!

Slide 21 - Diapositive