'Breingeheimen' je hersenen en omgaan met anderen

Breingeheimen 
thema 1, les 1 Je hersenen en omgaan met anderen
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
M&MMiddelbare schoolmavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Breingeheimen 
thema 1, les 1 Je hersenen en omgaan met anderen

Slide 1 - Diapositive

Het sociale brein
Emoties: voor leren en relaties
Uit onderzoek blijkt dat emoties een belangrijke rol spelen bij leren. Als je iets interessant vindt, leer je het gemakkelijker dan wanneer je er geen interesse voor hebt. Je emoties bepalen voor een groot deel waar je aandacht aan geeft en waar je je gemakkelijk op kunt concentreren. Maar beter kunnen omgaan met anderen en emoties draagt ook bij aan betere leerprestaties, blijkt uit onderzoek. Sociale vaardigheden helpen je om beter te functioneren in het dagelijks leven, in de klas, op stage, bijbaantjes en in je toekomstige werk. 

Slide 2 - Diapositive

Emoties

Slide 3 - Carte mentale

Sociale vaardigheden

Slide 4 - Carte mentale

Je hersenen
Je hersenen regelen alles in je lichaam. Ze kunnen informatie van buitenaf ontvangen en berichten doorgeven. Je kunt je de hersenen voorstellen als het besturingssysteem van je lichaam. Als je bijvoorbeeld iets wilt zeggen, dan gaat er een berichtje naar je hersenen en zorgen die ervoor dat je kunt praten.

Slide 5 - Diapositive

Hoe kun je de hersenen ook wel zien?

Slide 6 - Question ouverte

86 miljard neuronen
In je hersenen zitten zo'n 86 miljard neuronen. Neuronen worden ook wel zenuwcellen genoemd. Hiernaast zie je hoe een neuron er ongeveer uitziet. Neuronen geven berichten door aan andere neuronen in je hersenen. Maar ze geven ook berichten door aan je spieren. Bijvoorbeeld als je iets wilt pakken of iemand een hand wilt geven om je voor te stellen.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

Wat is een ander woord voor neuronen?

Slide 9 - Question ouverte

Waaraan sturen neuronen berichten?

Slide 10 - Question ouverte

Berichten sturen en krijgen
Als iemand je iets vertelt, zijn het je hersenen die zorgen dat je kunt horen en begrijpen wat er gezegd wordt. Als je wilt nadenken over wat de ander gezegd heeft, zorgen je hersenen dat dit mogelijk is. Ze regelen alles in je lichaam en helpen je denken en dingen uit te voeren die je wilt doen.

Slide 11 - Diapositive

Als iemand je iets vertelt, zijn het je ....................die zorgen dat je kunt ........................ en begrijpen wat er gezegd wordt. (wat hoor er op de puntjes te staan?)

Slide 12 - Question ouverte

Wat regelen de hersenen in je lichaam?
A
Voelen
B
Zien
C
Lopen
D
Alles

Slide 13 - Quiz

Verbindingen
Neuronen geven berichten door via elektrische impulsen en chemische stofjes die neurotransmitters genoemd worden. Neuronen die vaak dezelfde berichten aan elkaar doorgeven maken verbindingen. Een neuron maakt al gauw zo'n 7000 verbindingen met andere neuronen. Ze krijgen letterlijk een band met elkaar. Zoals wij een band krijgen met mensen waar we veel mee om gaan.

Slide 14 - Diapositive

Neuronen geven berichten door via elektrische impulsen en chemische stofjes. Hoe worden we elektrische impulsen en chemische stofjes ook wel genoemd?
A
Verbindingen
B
Neurotransmitters
C
Berichten
D
Neuronen

Slide 15 - Quiz

Sporten, gamen, kletsen, lachen en roddelen...
De dingen die je regelmatig doet bepalen welke verbindingen er in je hersenen ontstaan. Dus sport of game je vaak, dan zul je daar verbindingen tussen bepaalde neuronen voor ontwikkelen. Maar klets, lach of roddel je veel, dan krijg je verbindingen die daarmee te maken hebben. Bij je geboorte heb je een aantal eigenschappen en vaardigheden meegekregen die je geërfd hebt van je ouders. Maar door de dingen die je vaak doet of waar je veel aandacht aan geeft, bepaal je zelf hoe je je verder ontwikkeld.

Slide 16 - Diapositive

Kun je door bepaalde gewoontes verkeerde verbindingen maken in je hersenen? Leg je antwoordt uit in minimaal 2 zinnen.

Slide 17 - Question ouverte

Ik voel wat jij voelt!
Je hebt vast wel een je tenen gestoten. Dat deed pijn! Maar zie je dat een ander zijn tenen stoot, dan voel je vaak ook een beetje pijn en trek je een pijnlijk gezicht. En zie je iemand die verdrietig is en huilt, dan voel jij je vaak ook een beetje verdrietig. We noemen dat inlevingsvermogen, invoelend vermogen of empathie. Dit heeft te maken met  een speciaal soort neuronen in onze hersenen. Spiegelneuronen worden ze genoemd.

Slide 18 - Diapositive

Wat zijn spiegelneuronen?

Slide 19 - Question ouverte