10 Analyse

Voorkennis
1 / 27
suivant
Slide 1: Diapositive
ScheikundeMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 27 diapositives, avec diapositives de texte et 11 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 120 min

Éléments de cette leçon

Voorkennis

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Slide 3 - Lien

Slide 4 - Vidéo

Straling is energie in de vorm van golven of deeltjes. Voor dit hoofdstuk hebben we het over straling in de vorm van golven (elektromagnetische straling). 

Het is hierbij belangrijk om op te merken dat alle elektromagnetische golven energie overdragen, maar dat ze geen materie overdragen. De golven dragen energie als straling over en kunnen door een vacuüm reizen met 300 miljoen meter per seconde (m/s)

Slide 5 - Diapositive

Voorkennis elektromagnetische straling, golven en trillingen
Elektromagnetische straling is een golf, net zoals een watergolf op het wateroppervlak als men een steentje in een vijver werpt. Rond de plek waar het steentje het water heeft geraakt komen rimpels (golven) die zich steeds meer uitbreiden naar buiten toe.  

Een elektrische golf ontstaat door de aanwezigheid van elektrische lading. Een magnetische golf ontstaat als de elektrische lading de beweegt. Bijvoorbeeld door het aanzetten van een apparaat waarvan de stekker in het stopcontact zit. Dit kennen we als stroom.

Een elektrische golf die in beweging is, veroorzaakt altijd een magnetische golf en omgekeerd (zie slide 3). Door de wisselwerking tussen deze golven ontstaat er elektromagnetische straling ook wel elektromagnetische velden genoemd.


Slide 6 - Diapositive

Het woord ‘elektromagnetisch’ komt door het feit dat elektromagnetische straling bestaat uit een elektrische en magnetische trilling door de ruimte. Dit kun je goed in het onderstaande plaatje zien: = elektro-magnetische golf

Slide 7 - Diapositive

Het elektrische en magnetische veld staan altijd loodrecht op elkaar (zie vorig plaatje). Op die manier trillen beide velden in golfjes heen en weer, terwijl ze met een bepaalde snelheid vooruit gaan. De straling haalt zijn energie uit dit elektromagnetische veld. De verschillende soorten elektromagnetische straling worden verdeeld op basis van frequentie en golflengte. 

Slide 8 - Diapositive

Hoe ziet een golf eruit?






Een hoge golflengte betekent dat de afstand tussen 2 toppen groot is. De toppen liggen ver uit elkaar. Zie ook slide
Een lage golflengte betekent dat de afstand tussen 2  toppen klein is. De toppen liggen dicht bij elkaar.  Zie ook slide 


Slide 9 - Diapositive

Waar bestaat een golf uit?
Een trilling = 1 golf is een zich herhalende beweging rond een 
evenwichtsstand (de horizontale stippellijn)

1 trilling = T = 1 golf =  1 top + 1 dal = 1 Hertz 

Frequentie is het aantal trillingen binnen 1 seconde: dus 10 herz betekent
10 golven (= 10 T's = 10 trillingen) per 1 seconde
De grootste uitwijking die tijdens 1 trilling bereikt wordt wordt de amplitude (de uitslag) genoemd.


Slide 10 - Diapositive

Hoe hoger de frequentie, dus hoe sneller de trillingen elkaar opvolgen (binnen 1 seconde), hoe lager/kleiner de golflengte (de afstand tussen twee toppen). Bedenk even de evenwichtstand lijn erbij

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

De verschillende soorten elektromagnetische golven kunnen grafisch worden weergegeven in het elektromagnetisch spectrum. Zie Binas tabel 19B

Slide 13 - Diapositive

Licht is EM straling dat zich met een bepaalde golflengte door de ruimte beweegt (met een constante snelheid) . EM straling bestaat uit fotonen (een soort van energie pakketjes). De hoeveelheid energie in een foton is afhankelijk van de golflengte. De golflengte van de straling is omgekeerd evenredig met de energie van de fotonen: lange golf bevat weinig energie of kleine golf bevat veel energie.




Slide 14 - Diapositive

Formule van Planck
gebruik je om de energie van een foton te berekenen


Slide 15 - Diapositive

Nu de lessen van hoofdstuk 10

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Vidéo

Slide 18 - Vidéo

Slide 19 - Vidéo

Slide 20 - Vidéo

10.4

Slide 21 - Diapositive

Slide 22 - Vidéo

Slide 23 - Vidéo

10.5

Slide 24 - Diapositive

Slide 25 - Vidéo

Slide 26 - Vidéo

Leer de begrippen op blz 113

Slide 27 - Diapositive