De Filosofie van Wetenschap: Theorie en Waarden

De Filosofie van Wetenschap: Theorie en Waarden
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

De Filosofie van Wetenschap: Theorie en Waarden

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je de fundamentele concepten van de filosofie van wetenschap begrijpen en de rol van theorie en waarden in de wetenschap bespreken.

Slide 2 - Diapositive

Introduceer het leerdoel van de les aan de studenten.
Wat weet je al over de filosofie van wetenschap?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is de filosofie van wetenschap?
De filosofie van wetenschap is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de aard van wetenschappelijke kennis, methodologie en de onderliggende concepten van wetenschap.

Slide 4 - Diapositive

Beschrijf kort wat de filosofie van wetenschap inhoudt. Vraag de studenten om voorbeelden te geven van wetenschappelijke kennis.
Waarom is de filosofie van wetenschap belangrijk?
De filosofie van wetenschap stelt vragen over hoe wetenschap werkt en helpt ons om de grenzen en beperkingen van wetenschappelijke kennis te begrijpen.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit waarom de filosofie van wetenschap belangrijk is in het begrijpen van de wetenschap.
Theorieën in de wetenschap
Theorieën zijn samenhangende verklaringen die op basis van bewijs en redenering zijn opgebouwd. Ze helpen ons om fenomenen te begrijpen en voorspellingen te doen.

Slide 6 - Diapositive

Beschrijf de rol van theorieën in de wetenschap en vraag de studenten om voorbeelden van wetenschappelijke theorieën te geven.
Waarden in de wetenschap
Waarden, zoals objectiviteit, eerlijkheid en betrouwbaarheid, spelen een belangrijke rol in de wetenschap. Ze beïnvloeden de keuzes die wetenschappers maken en de interpretatie van gegevens.

Slide 7 - Diapositive

Beschrijf de rol van waarden in de wetenschap en vraag de studenten om voorbeelden van waarden in de wetenschap te geven.
Wetenschappelijke revoluties
Wetenschappelijke revoluties zijn periodes waarin bestaande wetenschappelijke theorieën en paradigma's worden uitgedaagd en vervangen door nieuwe ideeën en concepten.

Slide 8 - Diapositive

Leg uit wat wetenschappelijke revoluties zijn en geef voorbeelden van bekende wetenschappelijke revoluties, zoals de Copernicaanse revolutie.
De invloed van waarden op wetenschappelijke revoluties
Waarden kunnen een rol spelen bij wetenschappelijke revoluties, omdat ze de acceptatie of afwijzing van nieuwe ideeën kunnen beïnvloeden. Ze kunnen ook leiden tot debatten en controverses in de wetenschappelijke gemeenschap.

Slide 9 - Diapositive

Beschrijf hoe waarden invloed kunnen hebben op wetenschappelijke revoluties en vraag de studenten om voorbeelden te geven van controversiële wetenschappelijke debatten.
Samenvatting
In deze les hebben we de filosofie van wetenschap besproken, de rol van theorie en waarden in de wetenschap besproken en gekeken naar wetenschappelijke revoluties.

Slide 10 - Diapositive

Vat de belangrijkste punten van de les samen en beantwoord eventuele vragen van de studenten.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.