20 november 2020 Internationale dag rechten van het kind
1 / 36
suivant
Slide 1: Diapositive
WiskundeMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1
Cette leçon contient 36 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
20 november 2020 Internationale dag rechten van het kind
Slide 1 - Diapositive
kinderrechten
Slide 2 - Carte mentale
https:
Slide 3 - Lien
Ben je het eens of
oneens met de stelling?
Denk ook even na over het waarom
Slide 4 - Diapositive
Kinderrechten zijn alleen belangrijk in arme landen.
A
Eens
B
Oneens
Slide 5 - Quiz
Kinderrechten gelden voor alle kinderen overal ter wereld.
Arm, rijk, in oorlog of oorlogsvrij. De kinderrechten zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties.
Slide 6 - Diapositive
Het verdrag geldt sins 20 november 1989. De VS is het enige land dat het verdrag niet heeft ondertekend!
Het gaat over onderwijs, gezondheid, wonen en geloof.
Slide 7 - Diapositive
Als kinderen thuis klusjes moeten doen, dan is dat kinderarbeid.
A
Eens
B
Oneens
Slide 8 - Quiz
Klusjes in huis vallen alleen onder kinderarbeid als je daardoor niet naar school kunt. Of als ze vies, zwaar of gevaarlijk zijn.
De tafel dekken of de vaatwasser inruimen, valt daar dus niet onder.
Slide 9 - Diapositive
In Nederland is kinderarbeid verboden en zijn de regels streng. Kinderen mogen niet werken in een fabriek of de bouw.
In de Arbeidstijdenwet is opgenomen hoeveel uur een kind mag werken. Kinderen van 13 of 14 mogen bijvoorbeeld 12 uur per week werken, maar nooit tijdens schooluren!
Slide 10 - Diapositive
In sommige landen moeten kinderen iedere dag werken, omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Daardoor kunnen ze niet naar school en kunnen ze vaak niet lezen en schrijven, waardoor ze later weinig kans hebben op een baan.
Het kinderrechtenverdrag moet deze kinderen beschermen.
Slide 11 - Diapositive
Als er ergens oorlog is, dan hoeven kinderrechten niet nageleefd te worden.
A
Eens
B
Oneens
Slide 12 - Quiz
Kinderrechten moeten altijd nageleefd worden. In oorlogsgebieden is dat lastig. Door oorlogen leven miljoenen kinderen als vluchteling. Zij groeien op in een onveilige omgeving en komen moeilijk aan voedsel en schoon drinkwater. Vaak kunnen ze niet naar school, terwijl ze hier wel recht op hebben.
Slide 13 - Diapositive
Nog steeds leven heel veel kinderen in landen waar oorlog is. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en verdienen daarom extra bescherming. De regering is verplicht ervoor te zorgen dat ze niet hoeven te vechten in de oorlog. Helaas zijn er toch kindsoldaten in sommige oorlogsgebieden.
Slide 14 - Diapositive
Gehandicapte kinderen moeten anders behandeld worden dan kinderen zonder handicap.
A
Eens
B
Oneens
Slide 15 - Quiz
Alle kinderen zijn gelijk, hebben dezelfde rechten en horen gelijk behandeld te worden. Het maakt niet uit hoe ze eruit zien, waar ze wonen, en of ze rijk of arm zijn. Ook als kinderen een handicap hebben, moeten ze een zo normaal mogelijk leven kunnnen leiden.
Slide 16 - Diapositive
Voor gehandicapte kinderen is participeren in de samenleving even belangrijk als kinderen zonder handicap. Maar dagelijks staan zij voor praktische problemen die hen daarin belemmeren. Het is fijn als anderen bij dit soort problemen kunnen meedenken over oplossingen.
Slide 17 - Diapositive
Als kind bereik je niets met demonstraties.
A
Eens
B
Oneens
Slide 18 - Quiz
Door te demonstreren, kun je aandacht vragen voor een probleem. Kindervredprijswinnaar Keita uit Liberia laat zijn stem horen als hij het ergens niet mee eens is. Dankzij zijn demonstraties krijgt hij het voor elkaar dat de regering in zijn land een wet aanneemt die kinderen beschermt.
Slide 19 - Diapositive
Ieder kind kan een bijdrage leveren en zo de wereld in beweging brengen. Opkomen voor kinderrechten in de eigen omgeving is gemakkelijker dan ver weg. Kinderen zijn dan vanzelf meer betrokken.
Slide 20 - Diapositive
Internationale kindervrede prijs
Opdracht
Doe een klein onderzoekje naar de IKP.
Noteer wat je te weten komt in een
notitie en post deze in Seesaw
timer
5:00
Slide 21 - Diapositive
Slide 22 - Diapositive
Om Prakash: 'Volwassenen moeten luisteren naar kinderen en hun rechten respecteren.'
A
Eens
B
Oneens
Slide 23 - Quiz
In India waar Om Prakash vandaan komt, werken veel kinderen. Arme ouders gaan vaak een lening aan bij landeigenaren en geven in ruil daarvoor hun kind als onderpand. Het kind moet vervolgens voor de landeigenaar werken totdat de schuld en rente zijn terugbetaald.
Slide 24 - Diapositive
Om Prakash vindt dat daar verandering in moet komen. Dan kan alleen als bazen, landeigenaren en ouders de rechten van kinderen respecteren en naleven. Zodat kinderen naar school kunnen.
Hij heeft er voor gezorgd dat inmiddels honderden kinderen een geboortecertificaat hebben.
Slide 25 - Diapositive
Een andere winnaar (2013): Malala
Cette vidéo n'est plus disponible
Slide 26 - Diapositive
Malala: 'Een kind, een leraar, een pen en een boek kunnen de wereld veranderen.'
A
Eens
B
Oneens
Slide 27 - Quiz
Malala groeit op in Pakistan. Het is niet gebruikelijk dat meisjes middelbaar onderwijs volgen in haar cultuur, maar zij doet dit wel. Haar vader is hoofd van de school en gaat tegen de eeuwenoude traditie in. Als de Taliban in 2007 de macht overneemt verslechterd het dagelijkse leven snel.
Slide 28 - Diapositive
Malala wil in een wereld leven waar iedereen naar school kan. Arm of rijk, jong of oud, jongen of meisje: onderwijs is belangrijk voor iedereen. Dankzij onderwijs leer je wat er in de wereld gebeurt en leer je je eigen mening vormen. In 2012 plegen de Taliban een aanslag op Malala.
Slide 29 - Diapositive
Een andere winnaar (2016): Kehkashan
Slide 30 - Diapositive
Winnaar Kehkashan(2016): 'Het is twee voor twaalf; we moeten nu iets doen, anders leven er straks ijsberen onder palmbomen.'
A
Eens
B
Oneens
Slide 31 - Quiz
Kehkashan wordt op Wereldmilieudag
(5 juni) geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zet zich al vanaf haar 8ste jaar in voor de bescherming van het milieu. Ze plant haar eerste boom en brengt kinderen in haar omgeving bij elkaar om afval in de zamelen en te recyclen.
Slide 32 - Diapositive
Kehkashan wordt op Wereldmilieudag
(5 juni) geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zet zich al vanaf haar 8ste jaar in voor de bescherming van het milieu. Ze plant haar eerste boom en brengt kinderen in haar omgeving bij elkaar om afval in de zamelen en te recyclen.
Slide 33 - Diapositive
Door klimaatverandering warmt de aarde op en smelten gletjers en ijskappen, er is meer kans op overstromingen, orkanen en droogte.
Met haar organisatie Green Hope leert Kehkashan kinderen en jongeren hoe zij kunnen bijdragen aan een beter mileu.
Slide 34 - Diapositive
Opdracht
Wie is de winnaar van de laatste kindervrede prijs. Waarom kreeg zij de prijs en ben je het met haar missie eens? Post een notitie met foto's over haar en haar werk in Seesaw en geef ook jouw mening