Presentatie Vertrouwenswerk VISTA

1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
BurgerschapMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat denk jij wat de vertrouwenspersoon doet?

Slide 2 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 5 - Diapositive

Benoem dat dit het ook zo lastig maakt, iemands grens is niet altijd duidelijk. Verwijs ook naar de gedragscode en benoem dat we hierom met elkaar in gesprek moeten gaan en blijven om elkaars grenzen duidelijk te krijgen.

Slide 6 - Diapositive

Gebruik de link om een voorlichtingsfilmpje te laten zien van ROC Amsterdam, het geeft goed weer wat wij voor studenten doen. Wij willen ook zo'n filmpje maken voor VISTA.

https://eduofficenl-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/s_vos_vistacollege_nl/EdE1w4GnibVEg7m-fBwsxMYBg-TOgOUwvFL5e7y1D3tb8w?e=ieRbrE

Slide 7 - Diapositive

Kortom wij kunnen als voorportaal fungeren. Dit kan betrekking hebben op deze punten. Mocht een luisterend oor niet voldoende zijn en wil de student verder iets met zijn/haar melding dan worden alle mogelijke opties in kaart gebracht met alle voors en tegens voor de student. Vaak resulteert dit dan in een verwijzing naar de specialist op dat gebied.

Slide 8 - Diapositive

Dit zijn cijfers uit het jaarverslag 2022. Hier staat het aantal meldingen en een duiding daarbij.

Slide 9 - Diapositive

Deze willen we ook apart nog benoemen omdat hier duidelijk wordt dat er niet veel meldingen komen via studentbegeleiding. Welke verklaring is hiervoor te geven? Is dit logisch, of juist niet, wenselijk of juist niet? Bespreek dit met elkaar.

Slide 10 - Diapositive

Mentoren zijn het eerste aanspreekpunt voor de student, zowel voor het onderwijsproces als het sociaal-emotionele aspect.
LBC’ers: Op het moment dat het met een student niet lekker loopt, zowel in het onderwijsproces als het sociaal-emotionele aspect, er is bijvoorbeeld te veel verzuim, de student heeft slechte studieresultaten, er is iets aan de hand n de thuissituatie, dan wordt een LBC’er betrokken. Er is dus sprake van problematiek op verschillende leefdomeinen. De LBC’er heeft hierin een verbindende rol met mogelijke hulproutes.
De vertrouwenspersoon vangt de student/medewerker op, op het moment dat de student/medewerker zit met een probleem wat hij/zij niet kan/wil delen met de mentor/LBC’er.  Dit moet dan wel in het licht van 'ongewenste omgangsvormen', Het vertrouwelijke karakter maakt hierin een verschil. Daarnaast staat de VP naast de student/medewerker in het proces, deze doet niet aan waarheidsvinding of hoor en wederhoor. De student/medewerker houdt de regie en bepaalt de mogelijke route.
Check-It is een media platform vooral bedoelt om informatie te zoeken en te vinden over allerlei zaken die zich afspelen binnen onze Mbo-instelling en alles wat een student maar bezig kan houden.
MBO-Knooppunt zijn de meest voorkomende instanties die ondersteuning kunnen bieden bij allerlei mogelijke problemen in één of meerdere leefdomeinen van een student. Denk aan financiële problemen, psychische problemen etc. Zij bieden preventieve hulp ter voorkoming van reguliere zorg. In de praktijk zien we dat de casussen vaak al voorbij het punt van preventie zijn.
Ombudsman, in ons geval een dame, Hélène Maessen, zij onderzoekt een klacht, vooral of deze procedureel door VISTA op de juiste wijze heeft gehandeld. Vooral ook om van te leren in de toekomst. Zij doet aan waarheidsvinding en evt. hoor en wederhoor.
De klachtencommissie neemt klachten aan en zorgt dat deze op de juiste plaats in de organisatie terecht komt en wordt opgelost.
De commissie sociale veiligheid is specifiek bedoeld voor klachten rondom sociale veiligheid. Deze commissie heeft momenteel een externe voorzitter, Jacqueline Schoone en meerdere leden uit de verschillende gelederen vanuit onze organisatie.
Aandachtsfunctionarissen Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling richten zich specifiek op een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Er is een wettelijke verplichting om een vermoeden hiervan te melden, dit gaat via de meldcode. Op het moment dat hier sprake van is, gaat een team de meldcode doorlopen en weegt af of een melding noodzakelijk is.

Waar zit de overlap? Is een vraag die je aan het team LBC’ers kunt stellen.

Hoe kunnen we het best samenwerken?

Slide 11 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 12 - Diapositive

De student kan bij iedere VP terecht, de student kiest hierin wat hij/zij prettig vindt.

Slide 13 - Diapositive

We werken aan een eigen webpagina binnen mijn VISTA medewerkers, nu zijn we alleen nog te vinden op de studentenpagina en via Check-It.

We gaan samen met M&C campagnes maken om meer thema’s binnen sociale veiligheid onder de aandacht te brengen.

Er worden weer nieuwe posters gemaakt van de het nieuwe team van VP’s.

We gaan meer voorlichting geven binnen de verschillende onderwijsteams en –afdelingen binnen VISTA zodat we beter weten wie we zijn en wat we voor elkaar kunnen betekenen.

We gaan lessen ontwikkelen, deze kunnen mentoren/
burgerschapsdocenten gebruiken in hun lessen

We gaan nog andere te ontwikkelen preventieve acties uitvoeren, steeds gericht op de 3 lagen binnen VISTA, Student, Docent en Management

Verder willen we meer uniformiteit binnen het team VP’s zodat we hetzelfde zeggen en doen.

Samenwerking met andere afdelingen zowel intern of extern

Wat is onze rol bij de gedragscode?
De invulling van de laatste 2 hoofdtaken: voorlichting en preventie t.a.v. een veilig schoolklimaat en gevraagd en ongevraagd advies geven aan het CvB voeren wij o.a. door te ondersteunen bij de implementatie van de gedragscode.  
Missen we hier nog iets?

Slide 14 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is onze rol bij de gedragscode?
De invulling van de laatste 2 hoofdtaken: 

  • Voorlichting en Preventie t.a.v. een veilig   schoolklimaat 

  • Gevraagd en ongevraagd advies geven aan    het CvB 

wij geven hier o.a. uitvoering aan door te ondersteunen bij de implementatie van de gedragscode.  

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 16 - Diapositive

We hebben 13 collega’s die het vertrouwenswerk invullen. In dit overzicht staan de coördinator (Saar Vos) nog niet en op de Valkenburgerweg is nog een 3e VP ter vervanging van Ilias Alami, nl. Jeanette Kriek nog niet in de overzicht opgenomen (wordt aan gewerkt)  Evt. nog een link naar deze webpagina op het studentenportaal: 




 

Slide 17 - Diapositive

Hier is ruimte om vragen te beantwoorden/ van gedachten te wisselen