omgaan met kritiek en conflicten

Omgaan met kritiek en conflicten
Wat is kritiek?
Negatieve kritiek: een aanwijzing van gebreken of afkeuring. Positieve kritiek: kritiek is doorgaans gericht op het bewerkstelligen van een verandering, een verbetering dus.
Het is daarom aan jou om te leren omgaan met kritiek, in plaats van dat je kritiek probeert te vermijden.

1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
CommunicatieMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

Éléments de cette leçon

Omgaan met kritiek en conflicten
Wat is kritiek?
Negatieve kritiek: een aanwijzing van gebreken of afkeuring. Positieve kritiek: kritiek is doorgaans gericht op het bewerkstelligen van een verandering, een verbetering dus.
Het is daarom aan jou om te leren omgaan met kritiek, in plaats van dat je kritiek probeert te vermijden.

Slide 1 - Diapositive

8 Tips hoe omgaan met kritiek
1. Onthoud dat kritiek geen aanval is
2. Het maakt je flexibel
3. Blijf rustig ademhalen
4. Vraag door en durf om onderbouwing te vragen (LSD)
5. Stel jezelf de vraag: wat veroorzaakt mijn reactie?
6. Bouw zelfvertrouwen op
7. Wees kritisch op de kritiek die je ontvangt
8. Schrijf de kritiek op

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

Zelfvertrouwen:
Zelfvertrouwen is het geloof en de overtuiging in je eigen capaciteiten, waarde en vaardigheden. Het gaat om het vertrouwen hebben in jezelf en je vermogen om doelen te bereiken, obstakels te overwinnen en met uitdagingen om te gaan.

Zelfvertrouwen gaat niet alleen over het hebben van succes, maar ook over het accepteren van jezelf, inclusief je sterke punten en gebieden waarop je kunt groeien.
Hoeveel zelfvertrouwen heb jij? https://www.123test.com/nl/zelfvertrouwen/

Slide 4 - Diapositive

Visualisatie zelfvertrouwen:
Stap 1: Schrijf minimaal 5 sterke punten en positieve eigenschappen van jezelf op. 

Stap 2: Beschrijf een situatie uit het verleden waarop je iets moeilijks hebt bereikt of een obstakel hebt overwonnen. Hoe voelde je je en welke stappen heb je genomen om ze te overwinnen?
Stap 3: Kies een doel waar je aan wilt werken om je zelfvertrouwen te vergroten. Bv: een nieuwe vaardigheid leren, een presentatie geven 

Stap 4: Sluit je ogen en visualiseer jezelf terwijl je je doel bereikt en succesvol bent.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Omgaan met conflicten
Wat is een conflict? Een conflict is niets anders dan een situatie waarin twee of meer mensen tegengestelde opvattingen, belangen of behoeften hebben.
Het effect van een conflict hoeft niet negatief te zijn. Het kan ook positief zijn. Het gaat er bij een conflict om wat de betrokken partijen uiteindelijk willen bereiken

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

Soorten conflicten:
1. Inhoudelijk conflict: meningsverschillen zijn over de inhoudelijke aspecten van een situatie, zoals ideeën, standpunten of beslissingen.
2. Belangenconflict: wanneer individuen of groepen tegenstrijdige belangen hebben die niet gemakkelijk met elkaar te verzoenen zijn.
3. Sociaal-emotioneel conflict: relationele of emotionele spanningen tussen individuen. Het kan ontstaan door misverstanden, persoonlijke wrijvingen, botsende persoonlijkheden of onbevredigde emotionele behoeften

Slide 9 - Diapositive

Hoe los je een conflict op?
1. Praat rustig: Ga met de andere persoon praten op een rustige en respectvolle manier. Luister naar elkaar zonder onderbrekingen en probeer elkaars standpunten te begrijpen.

2. Zoek naar oplossingen: Denk samen na over mogelijke oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn. Probeer compromissen te vinden en werk samen aan een oplossing waar iedereen tevreden mee kan zijn.
3. Communiceer openlijk: Blijf open en eerlijk communiceren tijdens het oplossen van het conflict. Bespreek je gevoelens, behoeften en zorgen op een respectvolle manier. 

Slide 10 - Diapositive