Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
De Stijlvolle Woorden van Radna Fabias
Slide 1 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je de achtergrond van Radna Fabias beschrijven, de opbouw van haar bundel Habitus uitleggen en een analyse van de stijlfiguren maken van een van haar gedichten.
Slide 2 - Diapositive
Leg aan het begin van de les duidelijk uit wat de doelen zijn, zodat de studenten weten wat ze kunnen verwachten.
Wat weet jij al over dichteres Radna Fabias?
Slide 3 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
Wie is Radna Fabias?
Radna Fabias is een Antilliaans-Nederlandse dichteres uit Curaçao. Ze is geboren in 1983 en woont in Nederland. In 2018 debuteerde ze met haar bundel Habitus, die veel lof ontving.
Slide 4 - Diapositive
Geef wat achtergrondinformatie over Radna Fabias, zodat de studenten weten wie ze is en waar ze vandaan komt.
Hoe is Habitus opgebouwd?
Habitus is opgebouwd uit vier hoofdstukken: 'Huid', 'Mest', 'Slijk' en 'Grond'. Elk hoofdstuk heeft een eigen thema en de gedichten zijn georganiseerd rondom deze thema's.
Slide 5 - Diapositive
Geef een korte samenvatting van de opbouw van Habitus, zodat de studenten weten wat ze kunnen verwachten als ze de bundel lezen.
Analyse van stijlfiguren
Een stijlfiguur is een bijzondere manier van taalgebruik om een bepaald effect te bereiken. Voorbeelden van stijlfiguren zijn: alliteratie, assonantie, enjambement, metafoor, etc.
Slide 6 - Diapositive
Leg uit wat stijlfiguren zijn en geef een aantal voorbeelden, zodat de studenten begrijpen wat ze in de analyse kunnen verwachten.
Het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd'
Dit gedicht staat in het hoofdstuk 'Huid' en gaat over het lichaam en hoe we ons daartoe verhouden. Het gedicht bevat verschillende stijlfiguren zoals metaforen en alliteratie.
Slide 7 - Diapositive
Laat het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd' zien en geef wat achtergrondinformatie, zodat de studenten begrijpen wat het gedicht inhoudt.
Alliteratie
Alliteratie is een stijlfiguur waarbij de woorden beginnen met dezelfde klank. In het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd' wordt bijvoorbeeld veelvuldig de letter 's' gebruikt.
Slide 8 - Diapositive
Leg de stijlfiguur alliteratie uit en laat zien hoe dit in het gedicht gebruikt wordt.
Metafoor
Een metafoor is een stijlfiguur waarbij er een vergelijking gemaakt wordt tussen twee zaken die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. In het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd' wordt bijvoorbeeld het lichaam vergeleken met een kamer.
Slide 9 - Diapositive
Leg de stijlfiguur metafoor uit en laat zien hoe dit in het gedicht gebruikt wordt.
Enjambement
Enjambement is een stijlfiguur waarbij de zin niet stopt aan het einde van een versregel, maar doorloopt naar de volgende. In het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd' wordt dit vaak gebruikt om een spanning op te bouwen.
Slide 10 - Diapositive
Leg de stijlfiguur enjambement uit en laat zien hoe dit in het gedicht gebruikt wordt.
Opdracht: Analyse van stijlfiguren
Laat de studenten het gedicht 'Ik heb 1 ding geleerd' analyseren op stijlfiguren. Laat ze opschrijven welke stijlfiguren ze vinden en wat het effect daarvan is.
Slide 11 - Diapositive
Laat de studenten in kleine groepjes werken en geef ze voldoende tijd om het gedicht te analyseren. Loop rond en beantwoord vragen.
Het gedicht 'Huid'
Dit gedicht staat in het hoofdstuk 'Huid' en gaat over het lichaam en hoe we ons daartoe verhouden. Het gedicht bevat verschillende stijlfiguren zoals herhaling en enjambement.
Slide 12 - Diapositive
Laat het gedicht 'Huid' zien en geef wat achtergrondinformatie, zodat de studenten begrijpen wat het gedicht inhoudt.
Herhaling
Herhaling is een stijlfiguur waarbij een woord of zin meerdere keren wordt herhaald. In het gedicht 'Huid' wordt bijvoorbeeld veelvuldig de zin 'ik ben' gebruikt.
Slide 13 - Diapositive
Leg de stijlfiguur herhaling uit en laat zien hoe dit in het gedicht gebruikt wordt.
Opdracht: Analyse van stijlfiguren
Laat de studenten het gedicht 'Huid' analyseren op stijlfiguren. Laat ze opschrijven welke stijlfiguren ze vinden en wat het effect daarvan is.
Slide 14 - Diapositive
Laat de studenten in kleine groepjes werken en geef ze voldoende tijd om het gedicht te analyseren. Loop rond en beantwoord vragen.
Het gedicht 'Lichaam'
Dit gedicht staat in het hoofdstuk 'Slijk' en gaat over het lichaam en hoe we ons daartoe verhouden. Het gedicht bevat verschillende stijlfiguren zoals herhaling en enjambement.
Slide 15 - Diapositive
Laat het gedicht 'Lichaam' zien en geef wat achtergrondinformatie, zodat de studenten begrijpen wat het gedicht inhoudt.
Opdracht: Analyse van stijlfiguren
Laat de studenten het gedicht 'Lichaam' analyseren op stijlfiguren. Laat ze opschrijven welke stijlfiguren ze vinden en wat het effect daarvan is.
Slide 16 - Diapositive
Laat de studenten in kleine groepjes werken en geef ze voldoende tijd om het gedicht te analyseren. Loop rond en beantwoord vragen.
Het gedicht 'Wij zijn'
Dit gedicht staat in het hoofdstuk 'Mest' en gaat over identiteit en hoe deze gevormd wordt. Het gedicht bevat verschillende stijlfiguren zoals herhaling en enjambement.
Slide 17 - Diapositive
Laat het gedicht 'Wij zijn' zien en geef wat achtergrondinformatie, zodat de studenten begrijpen wat het gedicht inhoudt.
Opdracht: Analyse van stijlfiguren
Laat de studenten het gedicht 'Wij zijn' analyseren op stijlfiguren. Laat ze opschrijven welke stijlfiguren ze vinden en wat het effect daarvan is.
Slide 18 - Diapositive
Laat de studenten in kleine groepjes werken en geef ze voldoende tijd om het gedicht te analyseren. Loop rond en beantwoord vragen.
Het gedicht 'Grond'
Dit gedicht staat in het hoofdstuk 'Grond' en gaat over de relatie tussen mens en natuur. Het gedicht bevat verschillende stijlfiguren zoals enjambement en herhaling.
Slide 19 - Diapositive
Laat het gedicht 'Grond' zien en geef wat achtergrondinformatie, zodat de studenten begrijpen wat het gedicht inhoudt.
Opdracht: Analyse van stijlfiguren
Laat de studenten het gedicht 'Grond' analyseren op stijlfiguren. Laat ze opschrijven welke stijlfiguren ze vinden en wat het effect daarvan is.
Slide 20 - Diapositive
Laat de studenten in kleine groepjes werken en geef ze voldoende tijd om het gedicht te analyseren. Loop rond en beantwoord vragen.
Terugblik
Vat samen wat er tijdens de les besproken is en vraag de studenten wat ze geleerd hebben.
Slide 21 - Diapositive
Stel vragen om te controleren of de studenten begrijpen wat er besproken is. Geef ruimte voor vragen en discussie.
Reflectie
Laat de studenten reflecteren op de les en vraag wat ze nog willen leren over Radna Fabias en haar werk.
Slide 22 - Diapositive
Geef de studenten de ruimte om te reflecteren en feedback te geven. Gebruik deze feedback om de les te verbeteren en aan te passen voor de toekomst.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 23 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 24 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 25 - Question ouverte
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.