Les 4 NEN/ISO NORMEN​

NEN/ISO NORMEN​
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
BouwkundeMBOStudiejaar 4

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

NEN/ISO NORMEN​

Slide 1 - Diapositive

De Rijksoverheid ziet normen namelijk vooral als hulpmiddel om aan wettelijke eisen te voldoen. 

Een fabrikant van speeltoestellen kan bijvoorbeeld gebruikmaken van normen voor glijbanen of draaimolens. Zo toont deze aan dat de toestellen aan de wetgeving voldoen. Voor sommige producten, diensten of processen vindt de wetgever het zo belangrijk dat een norm wordt gevolgd, dat de norm door de wet wordt verplicht. Bijvoorbeeld bij stopcontacten, speeltoestellen of medische hulpmiddelen. 

Slide 2 - Diapositive

Normen zorgen dat een bepaalde basiskwaliteit van een methode of materiaal gegarandeerd is
Daarom werken organisaties graag volgens een norm want dan weten ze zeker dat ze die kwaliteit bieden. In Nederland wordt vaak gewerkt volgens de NEN-norm, maar ook ISO is hier een bekende naam. NEN staat voor NEderlandse Norm, NEN-EN voor Europese Norm, ISO verwijst naar de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. NEN beheert en publiceert voor Nederland geldende normen op zeer uiteenlopende gebieden. Er bestaan ruim 1500 specifiek Nederlandse normen en er zijn er nog veel meer geldig in Nederland omdat ze bijvoorbeeld vanuit Europa komen (NEN-EN, Eurocodes) of op wereldschaal geldig zijn (ISO).

Slide 3 - Diapositive

NEN ISO NORMEN​
NEN staat voor NEderlandse Norm, ​NEN-EN voor Europese Norm, ​
ISO verwijst naar de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. https://www.nen.nl/bouw​
​Welke NEN normen zijn verplicht?​
Als je gebruik maakt van de NEN-norm weet je dus zeker dat op dat onderdeel aan het Bouwbesluit zal worden voldaan. Het gebruik van NEN-normen is echter niet verplicht. NEN-normen worden opgesteld en uitgegeven door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).​




Slide 4 - Diapositive

Er zijn voor veel onderwerpen normen beschikbaar.
Voorbeelden zijn normen over gebruiksvoorwerpen, de bescherming van persoonsgegevens, keuringsmethoden, brandwerendheid van bouwmaterialen en de nummering van weken. Bekende normen zijn ISO 9000 (voor kwaliteitssystemen) en NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties). Bijv: Sinds 1982 zijn in de NEN 2741 voor cementgebonden dekvloeren de toleranties voor de vlakheid van afgewerkte vloeren opgenomen. Eind 2001 is er een nieuwe NEN-norm gepubliceerd, de NEN 2747, waarin de meet- en berekeningsmethoden staan beschreven voor het meten van de vlakheid. van vloeren in het algemeen.

Slide 5 - Diapositive

Normen in de bouw zorgen voor uniformiteit, veiligheid en duidelijkheid
De bouw omvat vele facetten. Denk hierbij aan de kennis en kunde van de ontwerpers tot aan het vakmanschap van bijvoorbeeld de tegelzetter en de technici in de installatiebranche. Voor deze hele sector is veiligheid een belangrijk item. Daarom zijn normen belangrijk. Zoals normen op het gebied van onder andere brandveiligheid van bouwwerken en circulair bouwen. Deze normen schrijft NEN samen met allerlei organisaties uit de sector. Van grote tot kleine organisaties. Iedereen kan meepraten over de inhoud van normen. Alleen zo kan de norm worden gedragen door de hele sector.
NEN biedt naast de normen ook diverse trainingen aan om normen van de bouw beter te begrijpen, maar ook om deze juist te kunnen toepassen.


Slide 6 - Diapositive

Hoe komt een norm tot stand? Wanneer er vanuit belanghebbenden behoefte is aan vastgelegde afspraken rondom een bepaald onderwerp, kunnen hier normen voor worden vastgelegd. 
Belanghebbenden kunnen bijvoorbeeld zijn: organisaties, producenten, brancheverenigingen, dienstverleners of de overheid. NEN peilt of er behoefte is voor een dergelijke norm en coördineert vervolgens het proces. Belanghebbende partijen werken samen aan de ontwikkeling van de norm. De normcommissie wordt hierbij begeleid door NEN. Na de ontwikkeling wordt de norm door NEN gepubliceerd en kan deze worden geïmplementeerd door gebruikers.


Slide 7 - Diapositive

KOMO-PRODUCTCERTIFICAAT​
KOMO is hét kwaliteitskeurmerk voor bouw en infra​

De afkorting KOMO staat voor Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken.​
 


Slide 8 - Diapositive

Wat is een KOMO procescertificaat?​
Een KOMO-procescertificaat is een document dat verklaart dat het eindresultaat van een proces in overeenstemming is met de in het certificaat vastgelegde 'specificaties' en dat het daarvoor benodigde proces in overeenstemming is met de in het certificaat vastgelegde processpecificaties.​

Slide 9 - Diapositive

Voordeel Komo certificering
  • KOMO is het bewijs dat u aan de eisen voldoet (levert de juiste en aantoonbare kwaliteit)
  • KOMO = objectief getoetst door onafhankelijke deskundigen
  • KOMO wordt internationaal geaccepteerd.
Kijk voor meer informatie over komocertificeren: https://www.komo.nl/wilt-u-certificeren/komo-productcertificaat/


Slide 10 - Diapositive