Mijn ontwikkeling PDH ' van weggezakt bekwaam naar bewust bekwaam'

Van welke pedagoog is de uitspraak:
'Help mij het zelf te doen' en wat wordt ermee bedoelt?
1 / 18
suivant
Slide 1: Question ouverte

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Van welke pedagoog is de uitspraak:
'Help mij het zelf te doen' en wat wordt ermee bedoelt?

Slide 1 - Question ouverte

Help mij het zelf te doen
In deze LessonUp neem ik jullie mee in mijn ontwikkeling naar dit motto.
 Ik ben mij namelijk door  deze training (meer) bewust geworden dat mijn rol van docent veel groter is dan alleen maar het geven van goed voorbereidde lessen aan een klas studenten.

Het gaat niet om ‘zenden’, het gaat om samen een positief leerproces creëren.
Verschillende theorieën en onderwerpen uit de training PDH hebben mij hiervan bewust gemaakt: 
Veilig pedagogisch klimaat/ CAR/ DI-model/ Taxonomie van Bloom/ Situationele didactiek/ Het belang van feedback geven/ 
Formatief handelen

Slide 2 - Diapositive

Taxonomie van Bloom

Slide 3 - Diapositive

Leerdoelen
Ik wil me op pedagogisch didactisch vlak graag verder ontwikkelen; gericht op:
- Het vergroten van het leerrendement van mijn studenten
- Het vasthouden van motivatie en focus via activerende werkvormen
- Het vergroten van eigenaarschap bij mijn studenten en coachend begeleiden

Teamleerdoel:
Ik wil me richten op het pedagogisch didactisch handelen op teamniveau en vooral hoe we hierin beter op elkaar kunnen afstemmen.
Ik wil de beweging in ons team van sturend naar coachend onderwijs verder vormgeven en stimuleren.

Slide 4 - Diapositive

Aangepast leerdoel 
Ik heb chatGPT gevraagd om mijn leerdoelen te herformuleren a.d.h.v. de taxonomie van Bloom:
'Aan het einde van de leerperiode ben ik in staat om verschillende pedagogische en didactische strategieën te analyseren en evalueren, en deze gericht toe te passen in mijn onderwijspraktijk, met als doel het leerrendement van mijn studenten te verhogen en te kunnen controleren.'
Dit leerdoel richt zich op:
• Analyseren: Onderzoeken van verschillende didactische strategieën.
• Evalueren: Beoordelen van de effectiviteit van verschillende aanpakken voor jouw studenten.
• Creëren: Ontwerpen en implementeren van concrete lesmethoden die het leerrendement verbeteren.

Slide 5 - Diapositive

Aangepast teamleerdoel 
Ik heb chatGPT gevraagd om mijn leerdoelen te herformuleren a.d.h.v. de taxonomie van Bloom:


Slide 6 - Diapositive

Waar staan de 3 letters C,A,R, van het CAR model voor en aan welke van de drie onderdelen besteed jij het meeste aandacht?

Slide 7 - Question ouverte

Veilig pedagogisch klimaat
Competentie, autonomie en relatie. Ik besteed het meest aandacht aan de basisbehoefte relatie en ben me bewust geworden dat ik in mijn lessen ook meer naar de autonomie en competentie moet kijken. 

  • Denk na over de vraag op wat voor manier ik meer aandacht kan besteden aan de basisbehoeften autonomie en competentie

Ik weet dat een veilig pedagogisch klimaat voorwaardelijk is voor het kunnen leren en ontwikkelen. Basisbehoeften hierbij zijn CAR maar ook het bieden van structuur en voorspelbaarheid. 

Slide 8 - Diapositive

Wat is een hulpmiddel om structuur en voorspelbaarheid in je lessen te verwerken? Welk model kun je hierbij gebruiken?

Slide 9 - Question ouverte

Directe Instructiemodel (DI-model)
 Door te werken met het Directe Instructiemodel kun je zorgen voor structuur en voorspelbaarheid in de lessen waardoor de student weet waar hij aan toe is en een gevoel van controle heeft over het verrichten van de opdrachten.
Ik ben me bewust geworden dat ik mijn lessen eigenlijk altijd al voorbereid aan de hand van het DI model. Dat ik heel duidelijk ben maar soms te lang instructie geef waardoor de aandacht van de student verloren kan gaan. Aan evalueren kom ik vaak niet toe. Ik wil soms te veel in één les.
Bij het opstellen van lesdoelen is de taxonomie van Bloom wat op de achtergrond geraakt. Ik wil de lesdoelen van de lessen en van de module concreter en duidelijker omschrijven. Op welk niveau wil ik studenten iets leren?  (onthouden/begrijpen/toepassen/analyseren/evalueren/creëren).

Slide 10 - Diapositive

Situationele didactiek
Om erachter te komen wat studenten van mij nodig hebben om optimaal te kunnen leren, kun je de mate van competentie en mate van motivatie in kaart brengen (in kaart brengen van de onderwijsbehoefte). 

Hierbij worden de studenten ingedeeld: hoge motivatie/ lage motivatie/ hoge competentie/ lage competentie. 
  • Een student met lage competentie en lage motivatie heeft baat bij duidelijke instructies.
  • Een student met lage competentie en hoge motivatie (de student die net vol enthousiasme een opleiding is gestart bijvoorbeeld) heeft baat bij begeleiding en hulp.
  • Een student met hoge competentie en lage motivatie heeft baat bij een coachende stijl waarin uitdaging wordt geboden (praktijkopdrachten) en waarbij wordt gecoacht op motivatie
  • Een student met hoge competentie en hoge motivatie heeft baat bij een docent die stimuleert en activeert, die uitdagende opdrachten geeft
 Zo kan ik  situationele didactiek toepassen  om mijn begeleiding af te stemmen op de motivatie en competentie van  mijn studenten  en kan ik inschatten waar zij baat bij hebben in  hun leerproces. 

Slide 11 - Diapositive

Hoe maak jij gebruik van de theorie over situationele didactiek?

Slide 12 - Question ouverte

Het belang van feedback geven
Bij het coachen van de student in zijn leerproces is het geven van feedback belangrijk. Feedback geeft antwoord op 
3 vragen:  Feedup: Waar ga ik naar toe? Feedback: Hoe sta ik ervoor? Feedforward: Wat is mijn volgende stap? 

Ik wil het feedbackmodel toepassen in mijn lessen (feed-up, feedback, feed-forward) op taak-, proces- en zelfregulatieniveau: 

Ik ben me meer bewust van de invloed van situationele didactiek bij het geven van feedback. 
Bijvoorbeeld een student die hoge motivatie en hoge competentie heeft, geef ik uitdagende opdrachten waarmee ik de student uitdaag en stimuleer. Deze student zal ik vooral feedback geven op het niveau van zelfregulatie (hoe ga je het leerdoel gebruiken/ Lig je op schema met je werk/ wat is je volgende stap in je leerproces?)
Een laag gemotiveerde student en lage competentie zal ik eerder taakgerichte opdrachten geven en ook taakgerichte feedback geven. 







Slide 13 - Diapositive

Formatief handelen
 Gaat over het leerproces, over de vraag 'waar staan ze nu, zijn ze nog aan boord'?  Wat helpt jou naar de vervolgstap? Wat moet ik (docent) doen om jou naar de volgende  stap te krijgen?

D.m.v. formatief toetsen kan de docent voorkennis ophalen, zien waar ze staan in het leerproces en aansluiten bij de zone van naaste ontwikkeling. 
Door tussentijds formatief te toetsen (kahoot, socrative, of andere kleine opdrachten) kun je het leerproces van de student in de gaten houden. 

Formatief handelen:
Zorgt voor inzicht in het leerproces van de student. Voor zowel student als docent.
Student en docent willen weten wat de student al kan, wat de student nog moet leren en hoe de student dat het beste kan doen.
Feedup-feedback-feedforward

Slide 14 - Diapositive

Weer terug bij 'Help mij het zelf te doen'
Het gaat niet om ‘zenden’, het gaat om samen een positief leerproces creëren. Hoe? Door voorkennis over die klas op te halen. Voorkennis ophalen over de lesstof: wat weten de verschillende studenten al over het onderwerp, wat is de startpositie van de individuele studenten in het leerproces? Maar ook, hoe gemotiveerd zijn ze, hoe competent zijn ze? En hoe reageer ik daar als docent op? Op welke manier kan ik de student begeleiden zodat hij of zij wel eigenaar blijft van zijn eigen leerproces.

Eigenlijk ben ik me bewust geworden dat ik meer samen wil werken met de studenten aan hun leerproces. Ik zei dit altijd al wel maar begrijp nu ook beter hoe en waarom ik dat in mijn lessen moet gaan doen.
- Formatief handelen is een focuspunt geworden; ik gebruik formatieve toetsing om het leerproces van studenten te monitoren en gerichte feedback te geven.
- Ik gebruikt Bloom’s taxonomie om lesdoelen concreet te formuleren op verschillende niveaus (zoals onthouden, toepassen, creëren).
  - Ik heb activerende didactiek ingezet door leeractiviteiten te verdelen over de leerfasen (DI-model) en werkvormen te kiezen die aansluiten bij de behoeften van studenten.

Slide 15 - Diapositive

Samenwerken op teamniveau
**Startpunt**: Je wilde bijdragen aan het pedagogisch-didactisch handelen van je team en de overgang van sturend naar coachend onderwijs stimuleren.
- **Ontwikkeling**:
  - Je hebt gewerkt aan het herkennen van de fase waarin je team zich bevindt (los zand en storming) en concrete acties bepaald, zoals evalueren, structuur bieden, en omgaan met feedback.
  - Je hebt tools zoals het SCARF-model en formatieve evaluaties ingezet om teamleden te begeleiden en bewust te maken van hun rol.
- **Volgende stap**:
  - Actieve teamtraining organiseren gericht op eenduidigheid in lesopbouw en feedback.
  - Werk samen aan een concreet stappenplan om van sturend naar coachend onderwijs te bewegen.

Slide 16 - Diapositive

Integreren van AI in je onderwijspraktijk
**Startpunt**: Je wilde leren hoe AI-tools jouw didactische en pedagogische aanpak kunnen versterken en studenten ondersteunen.
- **Ontwikkeling**:
  - Je hebt AI gebruikt om je leerdoelen te herformuleren volgens Bloom’s taxonomie.
  - Je experimenteert met AI om activerende werkvormen en opdrachten te ontwerpen, en je wilt studenten begeleiden in het effectief inzetten van AI in hun eigen leerproces.
- **Volgende stap**:
  - Ontwikkel concrete voorbeelden van hoe AI het leerrendement kan verhogen (bijv. door het automatiseren van feedback of het ontwerpen van gepersonaliseerde oefeningen).
  - Neem je team mee in een workshop over het verantwoord gebruik van AI in onderwijs.

Slide 17 - Diapositive

Concrete groei en verbeterpunten
Sterke punten:
-  Duidelijke focus op het vergroten van leerrendement en eigenaarschap bij studenten.
- Ik pas zowel pedagogische als didactische modellen toe, zoals het DI-model, het CAR/SCARF-model, en formatief handelen.
- Je neemt initiatief om je team te ondersteunen en gezamenlijk te groeien naar coachend onderwijs.

Verbeterpunten:
1. Studentgericht werken:  Ik wil meer kennis vergaren over het leerproces van mijn  individuele studenten en dit gebruiken om gepersonaliseerde begeleiding en feedback te bieden.
2. Teamontwikkeling: Werk samen met je team aan eenduidigheid en afstemming in lesopbouw en feedback, zodat studenten een consistent onderwijsaanbod ervaren.
3. AI integratie: Ontwikkel meer praktische toepassingen van AI in het onderwijs en deel deze met studenten en collega’s.


Slide 18 - Diapositive