Instagram

Lekker Instagrammen?
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
MediawijsheidMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Lekker Instagrammen?

Slide 1 - Diapositive

Een foto van je kopje koffie bij Starbucks of een foto van je voetbalteam: zet jij die online? Als je antwoord ‘ja’ is, is de kans groot dat je die foto’s deelt via Instagram. Met deze leuke foto-app kun je leuke filters over de foto heen
plaatsen, waardoor je foto een speciale sfeer krijgt. Zo kun je dus heel
gemakkelijk bijzondere foto’s maken. In deze lesbrief ga je zulke speciale foto’s
maken van plekken in en om de school: wie maakt de beste en mooiste foto’s?
Documentaire over Instagram,
Hoe eerlijk is deze app? 

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Wat staat er op de foto's die je deelt op Instagram of Snapchat?

Slide 8 - Question ouverte

Wat voor foto's deel je juist niet?

Slide 9 - Question ouverte

Heb je weleens spijt van het delen van een foto?

Slide 10 - Question ouverte

De opdracht
Keuzeopdracht:

Je ontwerpt:

Verpakking van beauty product
Verpakking van levensmiddel

Indien nodig met tekst je ontwerp toelichten. Dit levert extra punten op.
Let op, het is een ontwerpopdracht, geen natekenopdracht. Inzet telt zwaar mee.






Slide 11 - Diapositive

opvallend anders
Verleiden begint met opvallen. Hoe trek je de aandacht van de consument? Kies een verpakking met een afwijkende vorm of kleur. Hierdoor spring je in het oog (en uit het schap!). Let wel op dat de kleur- en/of vormkeuze aansluit bij de verwachtingen van de consument. Zoals je weet roepen kleuren verwachtingen op, afhankelijk van de context. Wanneer de verpakking indruist tegen de verwachtingen van de consument, dan kan dit juist leiden tot een negatieve (smaak)ervaring. Alsof je een slok appelsap neemt, terwijl je melk verwacht…

Slide 12 - Diapositive

gezond 
De gezondheidstrend is aan. Consumenten hebben de voorkeur voor gezonde producten. Daar spelen marketeers handig op in door middel van gezonde claims. Gezondheidsclaims benadrukken de positieve eigenschappen van het product voor je gezondheid. Bijvoorbeeld: ‘Rijk aan calcium voor sterke botten’. Naast gezondheidsclaims zijn er ook voedingsclaims die betrekking hebben op de positieve eigenschappen van de samenstelling van het product, zoals ‘een bron van vezels’. Het gebruik van gezondheids- en voedingsclaims is in Europese wetgeving geregeld, maar er bestaat nog een groot grijs gebied. Een

Slide 13 - Diapositive

Beter voor het milieu
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de gezondheidsclaims. Consumenten zijn gevoelig voor producten die bijdragen aan een beter milieu. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor de verpakking. Naast verhalen over ‘weidekoeien’ en ‘Beter Leven Kippen’ vermelden merken daarom ook steeds vaker de milieuvoordelen van de verpakking.

Slide 14 - Diapositive

de bekende
Deze truc wordt vooral toegepast in kindermarketing, waarbij idolen als Dora en K3 op de verpakking staan afgebeeld. Maar ook volwassenen zijn gevoelig voor deze vorm van marketing. Niet voor niets zie je tegenwoordig in vrijwel elke commercial een BN’er in beeld. Jan Smit en Rene Froger zijn naast zanger tegenwoordig ook brillenverkoper. De techniek gaat enerzijds uit van vertrouwen. Als zij het gebruiken… dan zal het wel goed zijn! Anderzijds hebben BN’ers een fanbase opgebouwd en kun je van deze fans nieuwe klanten maken.

Slide 15 - Diapositive

leuke extra's
Mensen zijn ook gevoelig voor cadeautjes. Dit kan van alles zijn: van een kortingkaartje voor een pretpark tot een gratis recept. Dit soort extra’s zijn verleidelijk en verhogen de klantloyaliteit. Mensen vinden het nu eenmaal belangrijk om iets terug te doen als ze iets krijgen. Dit staat in de psychologie ook wel bekend als het principe van ‘wederkerigheid’.

Slide 16 - Diapositive