Toetsbespreking V6 ges T2 2021

Toetsbespreking T2
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.
1 / 25
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

Cette leçon contient 25 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Toetsbespreking T2
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.

Slide 1 - Diapositive

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven (zie soms commentaar docent)

een punt met een golfje ervoor wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Diapositive

vraag 1          max. 2p
1.  troepen Napoleon TV 7
2. 2e industriële revolutie TV 8
3. loopgraven  TV 9 I (1914-1918)
4. macht komen communisten TV 9 II (1917)
5. pearl harbour  TV 9 IIII (1941)
6. DDR  TV 9 IV (na 1949)
5,2,4,1,3,6     /       5,2,1,4,3,6

Slide 3 - Diapositive

VRAAG 2        max.  2p
de VS is gebasseerd op verlichte principes want na dat Amerika onafhankelijk was geworden hebben ze als gebestuursvorm gekozen dat er een rechtelijke, wetgevende en een uitvoerende macht kwamen. een voorbeeld hiervan zijn het congres en het witte huis waar de president zit. dit kwam allemaal uit verlichte ideëen dat niet alle macht bij 1 persoon kwam te liggen maar bij het volk.

omdat het bestuur bij de wetgevende, rechtelijke en uitvoerende macht kwam te liggen had het volk nog niet veel te zeggen omdat deze organen vooral bestonden uit rijke mannen wat dus niet volledig volgens verlichte ideëen was.

Slide 4 - Diapositive

vraag 3 deel 1        max 2 p
Paine sluit meer aan bij de ideeën van Locke omdat hij verwijst naar de noodzakelijkheid van de overheid om te regeren wat aansluit bij het sociale contract van Locke

Paine sluit meer aan bij de volkssoevereiniteit van Rousseau omdat hij wel de noodzaak voor een overheid ziet vanwege het onvermogen van morele deugd om de wereld te regeren, maar nergens over een vorst spreekt wat dus aansluit bij de volksoevereiniteit

Slide 5 - Diapositive

vraag 3 deel 2    max 2 p
Het hele fragment zegt dat de overheid bedoeld is om te regeren omdat morele deugd dat niet kan. De tekst noemt dan dat vrijheid en veiligheid daarmme ook het einde van de overheid kunnen zijn. Dit helpt de revolutionairen steun te vergaren omdat de Engelse overheid als onrechtvaardig werd gezien (no taxation without representation). De tekst zegt dat het dan acceptabel is om in opstand te komen/je te verzetten

Slide 6 - Diapositive

vraag 4  deel 1     max 1 p
1. past bij rationeel optimisme en 'verlicht denken' dat werd toegepast op alle tereinnen van de samenleving: godsdient, politiek, economie en sociale verhoudingen. Door het verlichte denken ging men anders kijken naar de slechte omstandigheden van slavernij en de positie van vrouwen.

-

Slide 7 - Diapositive

vraag 4 deel 2     max 1p
De opkomst van politiekmaatschappelijke stromingen: Liberalisme, nationalisme, socialisme, confessionalisme en feminisme. Dit kenmerkend aspect past hierbij, omdat ze het heeft over rechten van de vrouwen wat dus het feminisme laat zien. Ze is haar tijd ver vooruit, dus misschien past het ook niet, maar het hoort wel bij het feminisme en dus een politiekmaatschappelijke stroming en past het dus bij dit kenmerkend aspect

Slide 8 - Diapositive

vraag 4 deel 3     max 1p
. De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap. 3 past bij dit ka omdat er in 1793 franse revolutie aan de gang was, en Olympe werd vermoord tijdens de Franse revolutie tijdens de periode van terreur.

Slide 9 - Diapositive

vraag 5          max 2 p
De Restauratie leidde tot het herstellen van de oude monarchiën in Westerse landen na de tijd van Napoleon. Echter, niet iedereen was het daarmee eens en er ontstonden democratische revoluties. De Restauratie waarin de traditionele bestuursvormen werden hersteld, gaven extra aanleiding voor revoluties, omdat de oude monarchie datgene was wat verlichtingsidealen absoluut niet wilden, vanwege de standenmaatschappij en machtsverschillen.

Slide 10 - Diapositive

Vraag 6      max 2p
Dit wetsontwerp sluit goed aan bij de ideeën van de confessionelen, omdat zij geloofden wat er in de Bijbel stond. Volgens de Bijbel hoort de man te werken en de vrouw hoort thuis te zorgen voor de kinderen en de huishoudelijke klusjes te doen. Het idee dat vrouwen bij huwerlijk eervol ontslag werd aangezegd past dus goed bij de ideeën van de confessionalisten. Dit wetsontwerp sluit niet goed aan bij de ideeën van de feministen, want zij waren er juist voor gelijkheid tussen de man en de vrouw en vinden daarom ook dat vrouwen mogen werken als ze dat willen.

Slide 11 - Diapositive

vraag 7       max 3 p
- ART.6 past bij de stroming socialisme. Dit is omdat het socialisme als doel had een klasseloze samenleving, dit is in de bron te zien aan: 'Er is geen onderscheid van standen in de Staat.', wat neerkomt op een klasseloze samenleving.

- ART.7 past bij de stroming liberalisme. Dit omdat het liberalisme het belangrijkste uitgangspunt van de liberalen, van vrijheid voor het invidu was. Dit is in artikel 7 te zien aan: 'De vrijheid van de persoon is gewaarborgd.'.

-ART.14 past bij de stroming confessionalisme, omdat het gaat over de vrijheid van het geloof. 'De vrijheid van eredienst,', hieraan is te zien dat het past bij de confessionalistische stroming.

Slide 12 - Diapositive

vraag 8 deel 1 Max 1p
gegeven 1 past bij de industriële revolutie omdat er door innovatie nieuwe machines ontstonden waardoor productie nog sneller ging, wat dus bijdroeg aan de industriële revolutie.

Slide 13 - Diapositive

vraag 8 deel 2 Max 1p
Het tweede gegeven droge bij aan de Industriële Revolutie, omdat er veel arbeiderswoningen waren er veel mensen dicht bij de fabriek konden wonen. Dit zorgde ervoor dat er veel arbeiders waren en dus genoeg mensen om in de fabriek te werken, wat nodig is voor een Industrie, het is dus een bijdrage aan de Industriële Revolutie.

Slide 14 - Diapositive

vraag 8 deel 3 Max 1p
Het verkrijgen van spoorwegaansluiten draagt bij aan de Industriele Revolutie, omdat het hierdoor makkelijker en goedkoper word om goederen te verplaatsen. Ook konden ze in veel grotere mate goederen verplaatsen. Dit is belangrijk voor de Industriele Revolutie, omdat hierdoor nogmaals massaproductie word vermakkelijkt en beter word gemaakt.

Slide 15 - Diapositive

vraag 9     max 2p
Een totale oorlog. Dat is een oorlog waar de hele samenleving bij is betrokken. Dit is in de bron goed terug te zien aan, bijvoorbeeld, het voedseltekort.


Het voeren van twee wereldoorlogen. De bron beschrijft het grote tekort aan eten in Duitsland tijdens de eerste wereldoorlog. Dat tekort is ook ontstaan vanwege de eerste wereldoorlog. Er was veel eten nodig voor de soldaten aan het front, maar er werd tegelijkertijd minder geproduceerd (de boeren moesten namelijk vechten in het leger).

Slide 16 - Diapositive

vraag 10     max 3p
- Deze poster toont het doel van de KPD, de communistische partij Duitsland. Namelijk de macht krijgen en een Communistische staat in Duitsland stichten, door een revolutie. Dit is te zien aan de 'Rode' (communistische) vlag die in het Rijksdag gebouw, het parlementsgebouw van Duitsland wordt gestoken en het rijksdaggebouw daardoor verwoest wordt.

- Deze poster is in tegenspraak met het via een revolutie een communistische staat stichten, omdat het een stem poster is: 'Wählt Spartakus'. Dit toont aan dat het gaat om een verkiezingsposter en dus via de parlementaire weg gaat.


- Het was een noodzakelijk, om deze poster te maken, omdat na de oorlog er een democratie was en er veel tegenstand was. De communsiten konden dus niet gelijk de macht overnemen en waren genoodzaakt om eerst een partij op te richten.


.

Slide 17 - Diapositive

vraag 11 deel 1    max 2p
Bewering 1: Deze bewering is juist. Het Dawesplan is er gekomen omdat de Duitse overheid de voormalig werknemers van het Ruhrgebied bleef doorbetalen. Dit deden ze terwijl er al amper geld was voor het herstel van Duitsland. Om te zorgen dat ze alles konden blijven betalen drukten ze geld bij. Hierdoor ontstont enorme inflatie en was geld niks meer waard. Daarom moest Amerika te hulp schieten. Zonder de overname van het Ruhrgebied was dit niet nodig geweest.

Slide 18 - Diapositive

vraag 11 deel 2    max 2p
deze uitspraak is juist, want de economische en bestuurlijke stabiliteit waar het Dawesplan voor zorgde was maar van tijdelijke aard. Dit kwam door de Beurskrach die plaatsvond. In de VS stortte de economie in elkaar, maar doordat de Weimarrepubliek door het Dawesplan met die van de VS verbonden was, kwam dit land ook in de economische problemen terecht. Meerdere landen werden geraakt door deze economische crisis.

let op : er wordt gevraagd naar economische en bestuurlijke stabiliteit
dus moet het volgende erbij staan voor 2 punten:

door de economische crisis kwam er een einde aan het vertrouwen in de regering waardoor Hitler aan de macht kon komen.


Slide 19 - Diapositive

vraag 12  deel 1  max 3p
De tekenaar verwacht dat het kanseliersschap van Hitler niet al te revolutionair, schokkend en enerverend wordt. Dit is ten eerste te zien aan hoe Hitler is afgebeeld, als een klein jongetje die wordt uitgezwaaid door zijn moeder wanneer hij naar school of scouting gaat. Hij wordt dus gezien als niet erg dreigend, wel onschuldig. Ten tweede heeft Hitler een ketting aan zijn voet met een zware bal eraan zodat hij 'niet te veel afdwaalt'. De bal bestaat uit fijne veilige conservatieve controles, hij heeft dus een limiet aan zijn macht omdat hij gecontroleerd wordt door het conservatieve parlement die dus veel van zijn heftige ideeen zal afwijzen.

Slide 20 - Diapositive

vraag 12 deel 2   max 2p
De verwachting van de tekenaar is niet uitgekomen, ten eerste was de Rijksdagbrand in 1933. Hier gaf Hitler de communisten onterecht van de schuld, waardoor zij uitgeschakeld werden, communistische partijen werden zelf verboden, en hij zijn macht vergrootte. Er gebeurde dus al snel iets heel groots, waarin Hitler niet zo onschuldig bleek te zijn achteraf.
Ten tweede was de machtigingswet in 1933 aan de orde. Hierbij kreeg Hitler alle macht van het parlement vanwege een 'noodsituatie'. Hij had slim gebruik gemaakt van de Rijksdagbrand als reden dat hij snel knopen door moest kunnen hakken als dat nodig was zonder eerst naar het parlement te gaan. Zo kreeg hij alle macht en werd hij dus niet meer tegengehouden door de conservatieve controles.

Slide 21 - Diapositive

vraag 13          max. 3p
Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens en de betrokkenheid van de burgerbevolking bij oorlogvoering. De wapens waren massavernietigingwapens, die nu dus zelfs verboden zijn en ook waren de gericht op het maken van burgerslachtoffers, niet enkel het vernietigen van het doelwit. Ook omdat ze niet alleen op het station werden gegooid om communicatie af te kappen, maar ook juist op het stadscentrum waar een hoop mensen zijn gestorven. (2 punten)
- De Duitse bezetters speelden in op de bevolking om te laten zien dat de Amerikanen de slechten waren, omdat ze een bevriende stad hadden gebombardeerd en een hoop burgerslachtoffers hadden gemaakt. Zo kwam er minder sympathie voor de geallieerden en juist meer voor de Duitse bezetters (1 punt)

Slide 22 - Diapositive

vraag 14                2p
een economische reden voor het verstrekken van Marshallhulp was dat er zo een afzet markt kwam voor de producten uit eigen land hierdoor zou de economie van Amerika ook beter worden.

een politieke reden was dat Amerika bang was dat er door armoede de kans groter was dat het communisme op kwam zetten in europese landen zoals in 1948 ook in Griekenland gebeurde. door marshallhulp zouden ze dit kunnen verminderen dit was gunstig voor Amerika omdat ze het communisme als dreiging zagen.

Slide 23 - Diapositive

vraag 15                max 2p
Ulbricht streeft een communistische staat na, hij wilt namelijk een klassenloze samenleving is te lezen. Punt 3 geeft aan dat de socialistische burger een einde moet helpen maken aan de uitbuiting van de ene mens door de andere. Er moet dus niet iemand boven iemand anders staan die diegene kan uitbuiten. -


- In de DDR was sprake van een opbouwing van een Totalitair regime, Een Totalitair regime houdt in dat het denken en doen van de burger gecontroleerd/beinvloed wordt. Dit is te zien aan dat het allemaal geboden zijn die het denken en doen van een mensen beïnvloeden. Bijvoorbeeld: 'Gij zult uw kinderen ... lichamelijk geharde mensen.'. Hieruit is te zien dat het denken en het doen beïnvloed wordt, dus is er sprake van een opbouwing van een Totalirair regime.



Slide 24 - Diapositive

vraag 16          max 4p
De DDR-regering geeft als reden voor het bouwen van de muur dat de West-Duitse regering het slecht voorheeft met de DDR. In de bron noemen ze "Door West-Duitse en West-Berlijnse worden systematisch burgers van de DDR geronseld en wordt een regelrechte mensenhandel georganiseerd". Ze proberen de inwoners van de DDR dus bang te maken voor de BRD.

-Deze verklaring komt niet overeen met het daadwerkelijke economische motief van de DDR om het land af te sluiten, omdat ze eigenlijk de leegloop van het land wilden voorkomen. Veel inwoners vluchtten naar West-Duitsland, maar de DDR had haar arbeiders nodig voor het draaiend houden van de economie. Dat was het werkelijke motief om het land af te sluiten, dus het komt niet overeen.

-De verklaring was meer gericht op de eigen inwoners dan als uitleg voor het buitenland, omdat het buitenland wist hoe de vork in de steel zat. Zij wisten wel dat de BRD geen mensenhandel bedreef met inwoners van de DDR. Echter, voor de regering van de DDR was het belangrijk om met een verklaring te komen, zodat de burgers niet in opstand kwamen. Door burgers bang te maken voor de BRD leek het net alsof de DDR het beste deed voor haar inwoners.

Slide 25 - Diapositive