Week 10 - Mindset - Leren van fouten

 Leren van fouten 
Na deze les:
- Weet jij dat fouten maken mag!
- Heb je ontdekt dat je kunt leren van je eigen fouten.

1 / 25
suivant
Slide 1: Diapositive
StudievaardighedenMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

 Leren van fouten 
Na deze les:
- Weet jij dat fouten maken mag!
- Heb je ontdekt dat je kunt leren van je eigen fouten.

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

Je kunt niet leren zonder fouten te maken
Fouten maken is eigenlijk best wel belangrijk, want het betekent dat je echt aan het leren bent. Denk maar aan wanneer je een baby bent. Je valt waarschijnlijk wel 100 keer voordat je kunt lopen! En ook als je jonger bent, bijvoorbeeld met fietsen, val je vaak in het begin. Maar als je denkt: "Ik ben slecht in dit, ik stop ermee", dan ga je nooit leren. Fouten maken is dus superbelangrijk om nieuwe dingen te ontdekken.

Misschien ken je het verhaal van Columbus wel. Hij was eigenlijk op zoek naar India, maar ontdekte per ongeluk Amerika. Dat was een grote fout, maar wel eentje die heel veel betekende! Want zonder die fout was Amerika misschien nooit ontdekt. Fouten zijn dus niet altijd slecht, ze helpen je om nieuwe dingen te vinden.

Het is wel zo dat het soms moeilijk is om door te gaan als je fouten maakt. Maar juist dan is het belangrijk om niet op te geven! Er zijn veel beroemde mensen die beroemd zijn geworden juist omdat ze doorzetten, ondanks hun fouten.

Slide 4 - Diapositive

Beroemde mensen die niet opgaven.
Mozart bijvoorbeeld, de beroemde componist. In het begin was hij helemaal niet zo goed. Maar hij bleef oefenen en schreef pas zijn eerste echte meesterwerk toen hij 21 jaar was. Hij had toen al tien jaar lang muziek gemaakt! Ook Walt Disney had veel tegenslagen. Hij werd ontslagen bij de krant, omdat ze vonden dat hij niet creatief genoeg was. Maar in plaats van opgeven, bleef hij werken aan zijn ideeën. Uiteindelijk werd hij beroemd door zijn Disneyfilms en het pretpark.

En wat dacht je van Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp? Hij maakte eerst wel 10.000 verschillende prototypes voordat hij het licht uit een lamp kreeg. 10.000! Wat een doorzetter! Hij zei zelf: "Ik heb nooit gefaald. Ik heb alleen 10.000 manieren geleerd die niet werken."

Dus, fouten maken hoort erbij. Het is niet erg om te falen, want door je fouten te maken, leer je steeds meer en kom je uiteindelijk dichter bij je doel.

Slide 5 - Diapositive

Vraag 1
Wat gebeurt er als je bij elke fout zou denken 'laat maar zitten, ik stop ermee'

Slide 6 - Diapositive

Vraag 2
Wanneer heb jij een fout gemaakt waar je uiteindelijk iets van heb geleerd?

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Voorbeelden van fouten waar je van leert.
1. Fout bij rekenen: Je maakt een fout bij een som en leert beter na te denken en de som dubbel te checken.
2. Huiswerk vergeten: Je vergeet je huiswerk in te leveren en leert een agenda te gebruiken om alles op tijd te doen.
3. Niet goed samenwerken: In een groepsproject gaat iets mis en je leert beter af te spreken wie wat doet.
4. Iets zeggen zonder na te denken: Je zegt iets stoms en leert beter na te denken over wat je zegt voordat je het uitspreekt.

Slide 9 - Diapositive

Wat is de overeenkomst tussen deze dingen?
Aardappelchips 



Play -Doh

Slide 10 - Diapositive

De overeenkomst tussen aardappelchips en Play-Doh
Er is een grappige overeenkomst tussen Play-Doh en aardappelchips: beide zijn per ongeluk ontstaan door een fout!

Play-Doh was oorspronkelijk bedoeld als een schoonmaakmiddel voor muren. Het was een dik soort klei die mensen gebruikten om roet van muren te vegen. Maar de maker van Play-Doh ontdekte al snel dat het niet zo goed werkte voor schoonmaken. Wat hij echter wel merkte, was dat kinderen het spul heel leuk vonden om mee te spelen, omdat het zo dik en kneedbaar was. Dus in plaats van op te geven, besloot de maker wat aanpassingen te doen. Hij verbeterde het en zo ontstond Play-Doh, het speelgoed waar kinderen nu over de hele wereld mee spelen!

Aardappelchips zijn ook ontstaan door een fout. Het verhaal gaat dat in 1853 een man in een luxe restaurant aan het dineren was en zijn frieten niet dun genoeg vond. Hij stuurde zijn bord terug naar de keuken en vroeg om dunnere frieten. De kok, die geïrriteerd was, sneed de frieten toen zo dun mogelijk en bakte ze extra lang in olie. Toen de man ze proefde, vond hij ze verrassend lekker! In plaats van boos te worden, begon de kok vaker deze dunne, krokante frietjes te maken, en zo ontstaan de aardappelchips zoals we ze nu kennen.

Dus, zowel Play-Doh als aardappelchips zijn ontstaan door een misverstand of een fout, maar die fouten hebben ons wel iets heel leuks en lekkers opgeleverd!

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Helpende gedachten
Helpende gedachten zijn gedachten die je helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties en uitdagingen. Bijvoorbeeld, als je een fout maakt, in plaats van te denken "Ik ben slecht in dit," kun je denken "Ik kan beter worden als ik blijf oefenen." Zo’n gedachte helpt je om niet op te geven, maar door te zetten en te leren.

Een groeimindset is het idee dat je altijd kunt leren en verbeteren, zelfs als iets in het begin moeilijk is. Het betekent dat je gelooft dat je je hersenen kunt trainen, net zoals je spieren sterker worden door oefening. Dus als je denkt "Ik kan dit leren als ik hard werk," heb je een groeimindset. Mensen met een groeimindset geven niet op als het lastig wordt, maar blijven proberen en groeien door fouten te maken en ervan te leren.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Vidéo

Stellingen

Slide 15 - Diapositive

Fouten maken is nuttig
Eens
Oneens

Slide 16 - Sondage

Ik schaam mij als ik een fout maak
Eens
Oneens

Slide 17 - Sondage

Ik kan een fout toegeven
Eens
Oneens

Slide 18 - Sondage

Ik leer van mijn eigen fouten
Eens
Oneens

Slide 19 - Sondage

Ik kijk mijn huiswerk altijd na
Eens
Oneens

Slide 20 - Sondage

Na een voortgangsopdracht kijk ik wat ik een volgende keer anders kan doen
Eens
Oneens

Slide 21 - Sondage

Fouten maken vindt niemand leuk, maar hoe komt dat nou? Wanneer we een fout maken dan komt er een gevoel van angst of schaamte.
Het maken van een fout, kunnen we als iets negatiefs ervaren. We willen liever geen fouten maken. Misschien worden we zelfs bang om te falen. Uit angst vermijden we dus liever de fout.

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Diapositive

Slide 24 - Vidéo

Dus ... 
Wat je denkt en gelooft
bepaalt wat en hoe je iets doet 
Fouten maken hoort bij leren 


Blijf positief denken en geloof in jezelf! 

Slide 25 - Diapositive