Les 15: Ken je rechten (KLAAR)

1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
MaatschappijkundeMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 3

Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 70 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

              Startklaar
  • Op je plek zitten 
  • Telefoon in het Zakkie 
  • Jas over de stoel, oortjes in de tas, tas op de grond
  • Schoolspullen op tafel: Boek, Chromebook, JdW-map, etui 
timer
3:00

Slide 2 - Diapositive

1. Startklaar
Bij de start van iedere les verwelkomt de docent de leerlingen bij de ingang van de deur, noemt leerlingen bij naam, maakt oogcontact en besteedt aandacht aan hun welbevinden. De docent geeft het goede voorbeeld en spreekt hoge verwachtingen uit voor het verloop van de les door succescriteria op gewenst gedrag, schooltaal en effectief leren te benoemen. De leerlingen zijn startklaar: ingelogd in LessonUp, telefoons opgeborgen in het Zakkie, en JdW-map op tafel.

WERK & MEDIA



Les X: Titel les
Maatschappijleer
HB3B
Les 15: Ken je rechten (H8.3)
 
Maatschappijkunde Kader 3
2024-2025
WERK

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

           Leerdoelen
- Je kunt uitleggen wat een arbeidsovereenkomst is en wat hierin staat (R)
- Je kunt het doel van de Arbowet uitleggen (R)
- Je kunt de begrippen minimumloon, brutoloon en nettoloon uitleggen (R) 

Slide 4 - Diapositive

3. Leerdoelgericht werken
De docent geeft het onderwerp, RTTI geformuleerde leerdoelen en de lesopbouw aan. De docent weet de leerdoelen goed te laten aansluiten bij de voorkennis en het (taal)niveau van de leerlingen. Gedurende de les wordt continu een terugkoppeling naar de leerdoelen gemaakt om de mate van beheersing te controleren.   
Contracten
Als werknemer ben je in loondienst. Je werkt vaak vaste dagen, hebt een leidinggevende en een contract. Je hebt ook een arbeidsovereenkomst, daarin staan de afspraken tussen werkgever en werknemer. Bijvoorbeeld:

  • Functie
  • Werktijden
  • Lengte van het contract
  • Loon
  • Aantal vakantiedagen
  • Proeftijd

Slide 5 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

CAO
Meestal hoort er bij jouw arbeidsovereenkomst een collectieve arbeidsovereenkomst (cao): afspraken over werk voor alle werknemers binnen een hele bedrijfstak. Een bedrijfstak is bijvoorbeeld de horeca, de bouw of de zorg. In de cao staat onder meer hoeveel vrije dagen je minimaal moet krijgen en hoeveel je betaald krijgt bij overwerk. 

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Arbowet: werk veilig en gezond
Het is belangrijk dat je op een gezonde en veilige manier aan het werk bent. Daarom dragen bouwvakkers stevige schoenen en een helm. Op een kantoor heb je een goede stoel nodig, anders krijg je last van je nek of je rug. In de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) staat waaraan gezonde en veilige werkplekken moeten voldoen 

Voor jongeren zijn er speciale arbo-regels. Ze mogen bijvoorbeeld niet zwaar tillen en niet te lang achter elkaar werken. De Arbowet geldt voor zowel betaald werk als voor vrijwilligerswerk. 

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Het juiste loon
Hoeveel je precies verdient, is afhankelijk van het soort werk dat je doet, je leeftijd, je opleiding, je kennis en ervaring. Om ervoor te zorgen dat niemand te weinig geld verdient, geldt voor werknemers vanaf 15 jaar het minimumloon. Dat is het salaris dat je minimaal moet verdienen als je in loondienst bent.

Het brutoloon is het loon dat je afspreekt in je contract. Hier gaan nog loonbelasting en premies af. Iedereen die werkt, moet die betalen. Je werkgever regelt dit voor jou. Het nettoloon is het bedrag dat na belasting en premies op je bankrekening wordt gestort. 

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Zwartwerk
Als je een arbeidsovereenkomst hebt, werk je 'wit'. Je betaalt dan belasting en premies en hebt alle rechten die in je contract staan. Maar niet iedereen werkt wit. Sommigen werken 'zwart'. Bij zwartwerk betaal je geen belastingen en premies, dus het lijkt of je meer geld krijgt. Maar je hebt geen rechten. Je krijgt niets als je ziek bent en je bent niet verzekerd bij een ongeluk. Zwartwerken is verboden en er staat een flinke boete op. 

Slide 9 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Recht op werk
Werken is een recht. Daarom staat in de Grondwet dat de overheid haar best moet doen om voor voldoende banen te zorgen. Maar dat betekent niet dat iedereen automatisch werk vindt. 

Als het je niet lukt om een baan te vinden, heb je recht op een uitkering. Vaak heb je dan wel een sollicitatieplicht: je moet blijven zoeken naar een baan. In sommige gevallen hoef je niet te solliciteren. Bijvoorbeeld als je zorgt voor een ziek familielid (mantelzorg) of als je bijna met pensioen gaat. 

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Opdrachten H8.3 (blz. 223-224)
Opdracht 1 t/m 10

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Huiswerk voor volgende keer
Samenvatting H8.3 (blz. 225) invullen

Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

           Begrippen
           uit deze les
- arbeidsovereenkomst
- Arbowet
- minimumloon
- brutoloon
- nettoloon

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions