Domein F vwo

Domein F
samenwerken en onderhandelen

boekje speltheorie
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Domein F
samenwerken en onderhandelen

boekje speltheorie

Slide 1 - Diapositive

Nash evenwicht
Hoe ook alweer evenwicht bepalen?

Een Nash evenwicht is een situatie binnen de speltheorie waarbij geen enkele speler zijn opbrengst kan verbeteren door eenzijdig een andere keuze te maken.

Met andere woorden: een situatie waarbij het voor geen enkele speler voordelig is daarvan af te wijken, als de andere speler(s) dat niet ook doet.

Slide 2 - Diapositive

Gevangenendilemma?
Is dit een voorbeeld van een gevangenendilemma?

Slide 3 - Diapositive

Gevangenendilemma
Een Nash-evenwicht hoeft geen gevangenendilemma te zijn.
Een gevangendilemma is wel altijd een Nash evenwicht.

Bij een prisoners dilemma ontstaat een Nash-evenwicht dat niet optimaal is. Eenzijdig handelen kan de uitkomst niet verbeteren, maar door samenwerking zou een betere uitkomst tot stand kunnen komen.

Slide 4 - Diapositive

Oplossingen gevangendilemma
Bij zelfbinding ‘bindt’ een partij zich vrijwillig aan het maken van een bepaalde keuze.
Zelfbinding kan op allerlei manieren, maar wordt voor de tegenpartij pas geloofwaardig wanneer er kosten verbonden zijn aan het niet-uitvoeren van de voorgenomen strategie.

Met andere woorden; zelfbinding wordt geloofwaardiger wanneer de bindende partij een negatieve consequentie verbindt aan zijn dominante strategie.  
Wanneer de ander weet dat jij bij het breken van je belofte nadeel zult ondervinden, zal de belofte eerder geloofd worden.
gezamenlijke opbrengst
 
wanneer bedrijven een gezamenlijk belang krijgen, zullen ze ook andere keuzes gaan maken.  

sociale normen/druk gewoontes of sociale druk kunnen de keuzes zodanig beïnvloeden dat er een betere uitkomst uit komt.

Slide 5 - Diapositive

Verzonken kosten
Kosten die al gemaakt zijn en niet kunnen worden teruggedraaid vanwege het specifieke karakter van de uitgave.

In dat kader wordt ook wel gesproken van specifieke kosten/een specifieke investering. Alleen op de vooraf bedoelde manier kunnen de kosten worden terugverdiend.

Slide 6 - Diapositive

voorbeeld verzonken kosten
Een kleine gemeente in de Alpen wil een nieuwe skigebied aanleggen als economische impuls voor de regio. Een slimme ondernemer begint alvast met de bouw van een groot hotel en de aanleg van een eigen skilift.
Hotel en skilift zijn specifieke investeringen. Ze kunnen alleen worden terugverdiend als de gemeente het skigebied ontwikkelt.

Berovingsprobleem 
Bij deze specifieke investering is de ondernemer afhankelijk van de gemeente. Als de gemeente de plannen van het skigebied stopzet, kan de ondernemer de gemaakte investeringen niet meer terug verdienen. Hij wordt als het ware ‘beroofd’ van zijn geplande opbrengsten.

De gemeente zou de ondernemer zelfs kunnen ‘dwingen’ om mee te betalen aan de aanleg van het skigebied door te dreigen met het stopzetten van de ontwikkeling van het gebied. Omdat de ondernemer al zoveel geld als verzonken kosten heeft uitgegeven, kan hij wellicht beter meebetalen

Slide 7 - Diapositive

Meeliftgedrag
Meeliftersgedrag ontstaat wanneer iemand (gratis) kan profiteren van de aankoop/inspanning van een ander.
Collectieve goederen
Collectieve goederen zijn goederen waarvan iedereen kan profiteren als ze er eenmaal zijn. Je kunt niemand uitsluiten van gebruik als hij/zij niet betaalt.
Daarom zal de overheid iedereen moeten dwingen om mee te betalen door belastinginning. Alleen door gedwongen betalen is meeliftersgedrag niet mogelijk.
En omdat de overheid via belasting die betaling mag afdwingen, is de overheid de enige die de collectieve goederen kan leveren.

Slide 8 - Diapositive

simultaan / sequentieel spel
Simultaan spel: spelers moeten gelijktijdig hun actie bepalen.
sequentieel spel
Bij een sequentieel spel nemen de spelers na elkaar een beslissing. De eerste speler heeft daarbij wellicht voordeel, omdat hij rekening kan houden met de reactie van de andere speler.
Bij een sequentieel spel gebruiken we een beslisboom om alle mogelijke (combinaties van) acties in kaart te brengen en te analyseren.

Slide 9 - Diapositive

Beslisboom

Slide 10 - Diapositive