Presentatie 22 november

Presentatie 22 november
Alberto Palsgraaf
Irene Molenaar 
Maaike Scholten 
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
WelzijnMBOStudiejaar 4

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Presentatie 22 november
Alberto Palsgraaf
Irene Molenaar 
Maaike Scholten 

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Afbeelding buurtgroen

Slide 3 - Diapositive

Groen en werken
Het Buurtgroenbedrijf (BGB) is onderdeel van DBWE: De BlauweWijkEconomie. Vanuit passie en talent van buurtbewoners uit het Spijkerkwartier worden sociale ondernemingen ontwikkeld zoals Dazo wat staat voor voor: Dit Adres Zoekt Ondernemers. Dazo zet zich in voor een duurzame, circulaire en inclusieve wijkeconomie. Eén van de wijkondernemingen wat binnen het Netwerk van Dazo van start is gegaan is het BuurtGroenBedrijf. Het BGB werkt met vrijwilligers en huurt professionals in op ZZP basis.

Slide 4 - Diapositive

Wat voor initiatieven uit je eigen omgeving zijn passend in een dazo constructie?

Slide 5 - Question ouverte

Groen en ontmoeten
Omdat het BGB in opdracht werkt van de buurt is er een gezamenlijk eigenaarsschap, meer verbondenheid en een gevoel van meer veiligheid in de buurt. De sociale cohesie vergroot in de wijk omdat mensen elkaar bij projecten ontmoeten en mensen werken blijvend met elkaar samen bij het onderhoud van deze projecten/ het onderhoud van de openbare ruimte. Op deze manier ontstaan er sociale netwerken.

Slide 6 - Diapositive

Groen en participeren
Samen met de bewoners van het Spijkerkwartier zet het BGB zich in voor de wijk. Met als doel om een groene, sociale, duurzame, inclusieve en toekomstbestendige wijk te realiseren. Projecten die met bewoners worden uitgevoerd zijn: tegels wippen, hemelwater opvangen, bollen planten, hekjes vlechten of buurtbokashi maken en allerlei vormen van vergroenen. Mensen uit de wijk kunnen meedoen, zichzelf ontwikkelen, leren van groen, er is sprake van een toename van zingeving en arbeidsvaardigheden.

Slide 7 - Diapositive

Welke woorden vind je passend in de groene bolletjes

Slide 8 - Question ouverte

Slide 9 - Diapositive

functie van het wormenhotel

Slide 10 - Carte mentale

Slide 11 - Diapositive

Circulair en werken/ participeren

Spijkerzwam werkt met vrijwilligers/ mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vrijwilligers halen het koffiedik op bij diverse partners, helpen mee in het hele proces (mengen substraat, oogsten e.d.) , het contact houden met de afzetmarkt en leveranciers en het promoten en verwerken van de oesterzwammen. Door zowel consumenten en producenten te betrekken bij dit proces wordt voedselverspilling tegen gegaan en wordt afval weer een grondstof.

Slide 12 - Diapositive

Circulair en leren
Spijkerzwam heeft tevens als missie om bewustwording te creëren door consumenten (maar ook producenten) te informeren en inspireren op een circulaire manier te laten denken en handelen. De oesterzwammen worden op een eerlijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd.

Slide 13 - Diapositive

Welke woorden vind je passend in de gele bolletjes

Slide 14 - Question ouverte

afbeelding voedselbos

Slide 15 - Diapositive

Groen en ontmoeten: 
Bewoners uit de wijk ontmoeten bijvoorbeeld mensen van de Boomgaard en de biologische tuinbouwvereniging. Maar ook contact tussen bewoners en overheidsorganisaties zoals gemeente Arnhem (de landschapsarchitect maar ook de wethouder die de eerste boom geplant heeft), waterschappen, de provincie e.d. Inmiddels 45 mensen betrokken bij het voedselbos.

Slide 16 - Diapositive

Groen en participeren
Er is een initiatiefgroep opgericht en op den duur een stichting, er is met elkaar een plan gemaakt, er zijn subsidienten bij betrokken, mensen hebben in de wijk zelf geld opgehaald, er is een penningmeester, er is om de week een aanplantgroep e.d.

Slide 17 - Diapositive

Groen en leren
Er wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd met de vliesjes van de koffiebonen van Peeze als bodemverbeteraar. Er wordt nu al geleerd en geëxperimenteerd met het voedselbos. Maar ook als het voedselbos ontwikkeld is zal de locatie een educatieve functie hebben voor basisscholen, zo komt er een gemeenschappelijke schoolmoestuin.

Slide 18 - Diapositive

Groen en wonen
In plaats van 2500 zonnepanelen komt op de voormalige akkergrond (mais) een voedselbos. Groen wordt strategisch ingezet om de rechten van bewoners die aan het voedselbos wonen te behouden: vogelweide bij huizen, geen toegang voor bezoekers voedselbos. Op deze wijze behouden bewoners hun weidse uitzicht. Bovendien is de wijk Elderveld in Arnhem Zuid een zogenaamde “Bloemkoolwijk” uit de jaren 70, de ontwikkeling van een voedselbos heeft een positieve uitstraling naar de omliggende wijken.


Slide 19 - Diapositive

Welke woorden vind je passend in de rode bolletjes

Slide 20 - Question ouverte

Jullie indruk?
😒🙁😐🙂😃

Slide 21 - Sondage