greenpeace

Wat doet greenplace
Niet op walvissen jagen is dus onvoldoende om hun voortbestaan en hun belangrijke bijdrage aan een gezond klimaat zeker te stellen. De walvis beschermen betekent zorg dragen voor gezonde oceanen en een einde maken aan schadelijke overbevissing. Greenpeace voert internationaal campagne voor de bescherming van de oceanen, samen met miljoenen supporters.
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Wat doet greenplace
Niet op walvissen jagen is dus onvoldoende om hun voortbestaan en hun belangrijke bijdrage aan een gezond klimaat zeker te stellen. De walvis beschermen betekent zorg dragen voor gezonde oceanen en een einde maken aan schadelijke overbevissing. Greenpeace voert internationaal campagne voor de bescherming van de oceanen, samen met miljoenen supporters.

Slide 1 - Diapositive

vandaag gaan we het hebben over green peace

Slide 2 - Diapositive

wat is greenpeace
A
een organinsatie

Slide 3 - Quiz

Oceanen

De oceanen stonden aan de oorsprong van het leven. Nog altijd zorgen ze voor de basisvoorwaarden van ons leven op aarde. Tijd om deze blauwe bondgenoot te waarderen en te beschermen.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

plastic
Plasticvervuiling is overal. Van stranden in Zuidoost-Azië tot het afgelegen Antarctica. Plastic heeft een verwoestende uitwerking op de gezondheid van gemeenschappen over de hele wereld. Het doodt schildpadden, zeevogels en andere dieren. We moeten dit probleem aanpakken bij de bron: minder plastic produceren.

Slide 6 - Diapositive

bossen
Bossen zijn het thuis van veel mensen en bijzondere dier- en plantensoorten. Ze zorgen voor zuurstof, regen en verkoeling. Eigenlijk zijn bossen de airco van de wereld, en daarmee een cruciale bondgenoot in de klimaatcrisis. Toch verwoesten machtige mijnbouw- en landbouwbedrijven de bossen en regenwouden in hoog tempo.

Slide 7 - Diapositive

Voedsel

Industriële landbouw draagt in grote mate bij aan de klimaatcrisis en is schadelijk voor het milieu, de biodiversiteit, boeren en onze gezondheid. Ondertussen harken multinationals extravagante winsten binnen uit dit oneerlijke systeem.

Slide 8 - Diapositive

pinguin
Een pinguïn zal in het wild nooit een ijsbeer tegenkomen. Pinguïns wonen op het zuidelijk halfrond. Op de Noordpool vind je ze niet. Er zijn 17 soorten pinguïns. Allemaal hebben ze vleugels, maar vliegen doen ze niet. Ze gebruiken hun vleugels om onder water te ‘vliegen’. Daar zoeken ze hun eten. Hun speklaag en dikke verenpak houdt ze warm op de ijskoude Zuidpool. Dat is wel nodig bij -60 graden. Greenpeace wil dat grote vissersschepen wegblijven uit Antartica. Zo blijft er voldoende voedsel voor dieren zoals de pinguïn.

Slide 9 - Diapositive

De dierenbieb

Een blauwe vinvis heeft tot 4.000 kilo kleine garnaaltjes per dag nodig om zijn 33 meter-lange lijf gezond te houden. De ijsbeer heeft dik Noordpoolijs nodig om goed op zeehonden te kunnen jagen. De orang-oetan vindt zijn eten in de boomtoppen van het tropisch regenwoud van Indonesië. Het

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Dieren
Steeds meer dieren staan op uitsterven omdat hun ecosystemen bedreigd en ingeperkt worden: de bossen, natuurgebieden en oceanen. We beschermen deze ecosystemen door voedsel en producten duurzamer te produceren.

Slide 12 - Diapositive

Walvissen
Veel mensen kennen Greenpeace van onze acties tegen de walvisjacht. Vanaf 1986 kwam er een verbod op deze jacht. Tegenwoordig zijn het minder zichtbare gevaren die jaarlijks honderdduizenden walvissen het leven kosten.

Slide 13 - Diapositive

het probleem 

De hoeveelheid voedsel (krill) voor walvissen holt achteruit. In de eerste plaats door industriële visserij. Er wordt veel te veel naar krill gevist, met name voor de productie van vis- en veevoer, waardoor er niet genoeg overblijft voor de walvis. Ten tweede lijdt ook krill onder onze hoge CO2-uitstoot. Dat overschot aan CO2 verzuurt de oceanen. In sommige regio’s is de hoeveelheid krill daardoor al met 80 procent afgenomen. Dat betekent minder eten voor walvissen.

Slide 14 - Diapositive