theater

Theater 
Kunst algemeen Hofcultuur 
zestiende en zeventiende eeuw
1 / 27
suivant
Slide 1: Diapositive
KunstMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

Cette leçon contient 27 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 7 vidéos.

Éléments de cette leçon

Theater 
Kunst algemeen Hofcultuur 
zestiende en zeventiende eeuw

Slide 1 - Diapositive

Theater 
Tijdens de renaissance wordt in Italië volop onderzoek gedaan naar de klassieken. Zo ook op het gebied van theater. De klassieke theaterstukken zijn bewaard gebleven, maar er is geen kennis over hoe de uitvoering (enscenering en spel) er echt uitzag. Gedurende de 16e eeuw worden er verwoede pogingen gedaan om de klassieke stukken weer op de oorspronkelijke wijze op te voeren. Er worden zelfs speciale theaters gebouwd.

Slide 2 - Diapositive

Teatro Olimpico
In Vicenza (Italië) probeert de Accademia Olimpico de klassieke kunst (met name theater en literatuur) in hun stad weer tot leven te brengen. Daartoe wordt het Teatro Olimpico gebouwd door de architect Palladio. Hij baseert zijn ontwerp op de regels voor de decors die Sebastiano Serlio heeft beschreven. Serlio onderscheidt verschillende decors voor de 3 klassieke theatervormen: komedie, tragedie en satyrspelen.

Slide 3 - Diapositive

Tragedie 
Voor tragedie bestaat het decor uit een klassiek stadsgezicht . Of zoals Serlio zegt: 'Gebouwen voor tragedies moeten gemaakt worden voor belangrijke personages, want die daden van liefde, vreemde avonturen en wrede woorden (zoals in klassieke en moderne tragedies te lezen zijn) vinden altijd plaats in de woningen van grote heren, hertogen, vorsten en koningen. Daarom moet u in zulke gevallen alleen maar statige huizen toepassen.'

Slide 4 - Diapositive

decor voor een klassiek tragedie, aldus Serlio

Slide 5 - Diapositive

Komedie
Het decor voor komedie is een combinatie van renaissance-architectuur  en gotiek. Serlio schrijft daar het volgende over: 'Het eerste toneel is komisch, aangezien de huizen voor burgers kleinere afmetingen moeten hebben en vooral mogen een bordeel, of huis van lichte zeden, een herberg en een kerk niet ontbreken.'

Slide 6 - Diapositive

decor voor een komedie, aldus Serlio

Slide 7 - Diapositive

Satyrspel
Het satyrspel speelt zich af in de natuur en krijgt daarom een natuurlijke omgeving.
Serlio schrijft hier het volgende over: 'Satyrische taferelen moeten satyrspelen voorstellen, waarin u al die dingen moet plaatsen die onbeschaafd en landelijk zijn -daarom sprak Vitruvius over scènes vol bomen, wortels, gras, heuvels en bloemen met wat landelijke behuizingen. stmatige dingen geschilderd worden, zo moet u ook met bomen, gras en andere dingen doen.'


Slide 8 - Diapositive

decor voor een satyrstuk, aldus Serlio

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Slide 11 - Vidéo

Teatro Olimpico
Het Teatro Olimpico heeft een vaste toneelwand met openingen die uitzicht bieden op een straat. Deze straat is deels 3d uitgevoerd, maar ook deel geschilderd. Palladio baseerde zijn theater op wat er bekend was over de klassieke theaters. Deze kennis ontleende hij aan de geschriften van Vesuvius en ruïnes van klassieke theaters. Het publiek zit in een halve cirkel voor het podium. 

Slide 12 - Diapositive

Het Teatro Olimpico is bedoeld voor de uitvoering van klassieke tragedies. Leg uit waarom de achterwand en coulissen passen binnen Serlio's regels.

Slide 13 - Question ouverte

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

Romeins theater in Orange, Frankrijk

Slide 16 - Diapositive

Bekijk de afbeeldingen van Teatro Olimpico en het theater in Orange. Noem twee aspecten van de vorm waarom het Teatro Olimpico overeenkomt met een theater uit de oudheid.

Slide 17 - Question ouverte

Commedia dell'arte 
Terwijl men in theater probeert het klassieke theater weer tot leven te brengen, komt op straat een nieuwe theatervorm tot stand: de commedia dell'arte. Dit straattoneel kent geen vaste regels, de acteurs improviseren hun tekst. Centraal staat de liefde tussen 2 jonge mensen. Een belangrijke rol is er voor de 'maschere' (de maskers), karikaturen die in alle commedia dell'arte voorstellingen terugkeren. Deze voorstellingen worden gegeven door rondtrekkende gezelschappen.

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Vidéo

Slide 20 - Vidéo

Het succes van de vaste types binnen de commedia dell'arte heeft alles te maken met de voorspelbare karakters ervan. Leg uit waarom deze zo succesvol zijn bij het publiek.

Slide 21 - Question ouverte

Slide 22 - Vidéo

Elizabethaans theater 
In het 16e eeuwse Engeland ontstaat een bloeiende theatercultuur. Er bestaan vrije gezelschappen met vaak een vaste speelplek. Er worden namelijk meerdere vaste theaters gebouwd in Londen en Londenaren zijn verzot op het theaterbeozek. Het publiek komt uit alle lagen van de samenleving.

Slide 23 - Diapositive

Elizabethaans theater 
Shakespeare is al tijdens zijn leven een grote naam in het Engelse theater. Hij schrijft een geheel eigen repertoire, dat geen kopie meer is van klassieke theaterstukken. Zijn stukken worden overal in Europa opgevoerd. 

Slide 24 - Diapositive

Slide 25 - Vidéo

In Engeland komt het theater tot bloei in publieke theaters, in plaats van aan de hoven zoals in Italië en Frankrijk. Leg uit wat dit betekent voor de samenstelling van het publiek en leg uit welke invloed dit heeft op de stukken.

Slide 26 - Question ouverte

Slide 27 - Vidéo