Nieuwsbegrip Statiegeld op plastic flesje

Statiegeld op plastic flesjes
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 1,2

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Statiegeld op plastic flesjes

Slide 1 - Diapositive

Sinds 1 juli zijn kleine lege plastic flessen geld waard. Er wordt namelijk statiegeld op geheven, net als op de grotere flessen. Bij inlevering ervan krijg je 15 cent. Je kunt aan het logo op de fles zien of er statiegeld op zit. Statiegeld op kleine flessen wordt ingevoerd omdat er nog steeds te weinig wordt gerecycled. Omdat plastic niet of nauwelijks vergaat, is het heel schadelijk voor het milieu. Hopelijk liggen de Nederlandse bermen voortaan niet meer bezaaid met plastic flesjes. 

Slide 2 - Diapositive

20 jaar
Het heeft 20 jaar geduurd voordat dit besluit werd genomen. Al in 2000 werd het invoeren van statiegeld op kleine flesjes besproken in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft vorig jaar besloten om de maatregel in te voeren. Jaarlijks gaan er in Nederland 900 miljoen plastic flesjes over de toonbank. Naar schatting belanden er daarvan 100 miljoen in het milieu. Dat schreef het kabinet bij de bekendmaking van de maatregel. Het heeft lang geduurd om het besluit te nemen. De industrie is namelijk altijd tegen statiegeld op kleine plastic flesjes geweest vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn. De kosten zitten vooral in de nieuwe techniek. Want er moeten speciale machines komen die de flesjes pletten. De huidige inzamelapparaten kunnen dat niet. Men verwacht dat met dit statiegeldsysteem 90 procent van de statiegeldflessen daadwerkelijk zal worden ingeleverd. 

Slide 3 - Diapositive

Plastic soep
Het kan jaren duren voordat een plastic fles is opgelost tot minuscule deeltjes plastic. Deze deeltjes belanden steeds vaker in de zee. Via de voedselketen komen ze dan weer terecht in de mens. Want vissen krijgen het plastic binnen. En mensen krijgen het weer binnen als ze vis eten. Wat de gevolgen voor de gezondheid zijn, is niet bekend. Maar het is duidelijk dat plastic giftige chemische stoffen bevat. De nieuwe maatregel moet de groei van de plasticsoep een halt toeroepen. 

Slide 4 - Diapositive

Inleveren
Aan het logo op het etiket kun je zien of er statiegeld op het flesje zit. Oude flesjes zonder statiegeld kun je niet inleveren. Er is ook een app gemaakt. Daarmee kun je de streepjescode scannen om te zien óf en hoeveel statiegeld erop zit. Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. Die wordt namelijk gescand door de machine waar je het flesje inlevert. De statiegeldmachines zijn zo aangepast dat ze nu ook de kleine flesjes met het logo herkennen. 

Slide 5 - Diapositive

Je kunt je flesje ook inleveren bij tankstations langs de snelweg. Later komen er ook innamepunten op NS-stations. Scholen en sportclubs mogen ook flesjes innemen. Maar ze zijn niet verplicht om het statiegeld terug te geven. Ze kunnen er dus zelf voor kiezen. Scholen mogen het statiegeld bijvoorbeeld aan een goed doel geven. Sportclubs mogen het statiegeld zelf houden. Ze kunnen het voor de club gebruiken. 

Slide 6 - Diapositive

Verbod op wegwerpplastic
Het gebruik van plastic wordt steeds meer aan banden gelegd. De nieuwe statiegeldregel komt nagenoeg tegelijk met het verbod op wegwerpplastic. Sinds 3 juli 2021 is de Europese wet van kracht die onder andere plastic borden, bestek, rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes verbiedt. Consumenten lijken enthousiast te zijn over de maatregelen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek begin 2018 dat 84 procent van de ondervraagden voorstander was van statiegeld op kleine plastic drankflesjes. Zo'n 75 procent vond statiegeld op drankblikjes een goed idee. Vanaf eind 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes. 

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

Sinds 1 juli zit er statiegeld op kleine plastic flesjes.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 10 - Quiz

Jaarlijks worden er 900 miljoen kleine plastic flesjes weggegooid op straat.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 11 - Quiz

Waar moet statiegeld voor zorgen?
A
voor meer vissen in de zee
B
voor minder plastic zwerfafval
C
voor minder gebruik van plastic flessen

Slide 12 - Quiz

Hoeveel flessen worden op straat weggegooid?
A
900 miljoen
B
100 miljoen

Slide 13 - Quiz

Waarom is plastic schadelijk voor de natuur?

Slide 14 - Carte mentale

Waaraan kan je zien dat er statiegeld op een fles zit?
A
Aan de grootte van de fles
B
Aan een logo

Slide 15 - Quiz

Hoeveel statiegeld staat er op een kleine fles?
A
25 eurocent
B
15 eurocent
C
40 eurocent
D
10 eurocent

Slide 16 - Quiz

Wanneer krijg je je statiegeld terug?

Slide 17 - Carte mentale

Het maakt niet uit waar je het flesje inlevert om statiegeld te ontvangen.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 18 - Quiz

Sportclubs en scholen mogen lege plastic flesjes inzamelen.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 19 - Quiz

Sportclubs en scholen mogen geen statiegeld ontvangen.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 20 - Quiz

Scholen mogen met het statiegeld de school opknappen.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 21 - Quiz

Sportclubs mogen het statiegeld voor zichzelf houden.
A
Waar
B
Niet waar

Slide 22 - Quiz

Wat betekent statiegeld?
A
Extra geld dat je moet betalen voor plastic flessen en kratten. Dat geld krijg je terug als je ze leeg bij de winkel inlevert.
B
Extra geld dat je moet betalen voor plastic flessen en kratten. Dat geld krijg je aan het eind van de maand terug van de regering.

Slide 23 - Quiz

Waarom denken deskundigen dat er echt minder zwerfafval komt door statiegeld?

Slide 24 - Carte mentale

Denk jij dat statiegeld ons zal helpen van plastic zwerfafval af te komen? Licht je antwoord toe.

Slide 25 - Carte mentale

Slide 26 - Vidéo