Oude examens verwerken in een LessonUp-les

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

alt

Het Is bijna mei en dat betekent dat de examens eraan komen. Leerlingen moeten aan de bak en zijn zich (hopelijk) volop aan het voorbereiden.

Docenten kunnen het laatste duwtje in de rug geven om ze klaar te stomen. Doordat examens een terugkerend fenomeen zijn, is er een mooi database met mooi vragen ontstaan. Hoewel er soms wordt gemopperd over de (kwaliteit) van de examens; zitten er ook prachtige vragen bij die eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld in een LessonUp les en hierdoor kun je jouw klas nog beter voor bereiden op wat er komen gaat.

Probeer LessonUp gratis uit

Ervaar wat LessonUp voor jou kan betekenen en maak vandaag nog een gratis account aan. De eerste 30 dagen ontvang je gratis het pro-abonnement. Na de proefperiode wordt je abonnement automatisch omgezet in een gratis abonnement met beperkte functionaliteiten.

alt

Het examen één op één plaatsen

Alle examens zijn, een uitzondering daargelaten, als PDF-bestand te vinden op Examenblad.nl. Deze bestanden kun je downloaden en uploaden naar een LessonUp-les. Het makkelijkst is hiervoor gebruik te maken van het component Afbeelding, via de knop +component.

alt

Dit laatste doe je via het tabblad Media, bij de instellingen van het hotspot. Vervolgens is de koppeling met de afbeelding gemaakt. De afbeelding hiernaast komt uit deze Wiskunde-les.

Interactieve examenles

Het is ook mogelijk om de vragen uit het examen volledig interactief te maken, waarbij je gebruik maakt van de interactieve lesonderdelen. De les kun je dan vervolgens eenvoudig delen met de leerlingen. Met de directe feedback kunnen zich zo goed voorbereiden.

In deze geschiedenislessen is scheiding gemaakt tussen lessen met meerkeuzevragen en sleepvragen. Uiteraard is dat een persoonlijke keuze. Net zoals het gebruik van open vragen. Dit vraagtype hebben we in deze tip buiten beschouwing gelaten.

alt

Meerkeuzevragen

Deze vragen zijn snel om te zetten naar een LessonUp-les. Een paar dingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • de inleidende tekst, alsmede de opdracht, kan soms uitgebreid zijn. Maak daarom gebruik van een component Tekst, en tekstgrootte 1;
  • eventuele bronnen, ook tekstbronnen, kun je toevoegen als component Afbeelding, die in te zoomen is door de leerlingen. Voor het beste effect maak je een uitsnede van het PDF. Dit kan worden gedaan op je computer.
alt

Sleepvragen

Omdat sleepvragen veelzijdig zijn, kun je een groot deel van de examenvragen omzetten naar dit interactief lesonderdeel. Uiteraard verschilt het per vak, niveau en examen op welke manier dit kan. Bij alle opdrachten is het sleepdoel onzichtbaar gemaakt om niet teveel van het antwoord weg te geven. Een aantal mogelijkheden:

Teksten/afbeeldingen plaatsen in de juiste volgorde

Gebruikte onderdelen: component Tekst/component Afbeelding als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen

alt

Combinaties maken met een afleider

Gebruikte onderdelen: component Tekst als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen.

alt

Meerdere antwoorden kiezen

Gebruikte onderdelen: component Tekst als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen

alt

Antwoorden plaatsen in de juiste kolom

Gebruikte onderdelen: component Tekst als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen

alt

Antwoorden plaatsen in een zin

Gebruikte onderdelen: component Tekst als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen

alt

Benoemen/herkennen in een bron (component Tekst)

Gebruikte onderdelen: component Tekst als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen, component Afbeelding voor de bron.

alt

Benoemen/herkennen in een bron (component Hotspot)

Gebruikte onderdelen: component Hotspot als sleeponderdeel, onzichtbare sleepdoelen, component Afbeelding voor de bron.