lesson plan

EXCURSIE: Voorstelling De keos van Kees

A lesson plan by Kunst is Dichterbij Dan je Denkt (KIDD)

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.


Voel jij ook wel eens heel veel? Van alles tegelijk? Heb je dan het gevoel dat je kan ontploffen? En als je dan ontploft wil je dan verdwijnen? En als je verdwijnt, waar ga je dan naar toe? Zijn je emoties dan weg? En hoe kom je daarna weer tevoorschijn? 
Kees kent dit gevoel in ieder geval wel. Zij voelt nooit een beetje, maar altijd alles heel erg veel. Dan lijkt het alsof ze oorwarmers op heeft. Dan begint haar kop te roken en alles te draaien. Ze ontploft. En niet alleen zij, ook haar moeder heeft dat af en toe. 
Als Kees ontploft dan is ze er gewoon even niet. Maar dat begrijpt niet iedereen altijd even goed.  
Maar ja, hoe kom je na zo’n ontploffing weer tevoorschijn? En hoe gaan jij en de mensen om je heen met zo’n ontploffing om?  

De voorstelling laat zien wat er gebeurt als je emoties in perspectief plaatst en laat zien dat af en toe ontploffen helemaal niet erg is. Tijd en ruimte lossen het vaak vanzelf op. 
De keos van Kees is een voorstelling voor iedereen die wel eens ontploft. Want zoveel voelen is nou eenmaal best lastig en creëert chaos, “keos”. Maar zoveel voelen is ook buitengewoon bijzonder.

Disciplines:
  • Theater
  • Beeldende kunst
Leerdoelen:
  • Leerlingen maken kennis met theater en theaterbezoek
  • Leerlingen leren over verschillende emoties
  • Leerlingen uiten een gevoel in een kunstwerk

voorbereidende les

In de voorbereidende les bereidt de leerkracht de leerlingen voor op de inhoud van de voorstelling en de praktische zaken rondom het theaterbezoek.

Naast de praktische zaken maken de leerlingen kennis met de thema's uit de voorstelling en doen daarbij de aansluitende opdracht geïnspireerd door het personage Kees.

Voorbereiding:
- Neem de woordenlijst door
- Print de lesinstructie

Benodigde materialen voor de voorbereidende les:
- Lesinstructie (in de bijlage)
- Stenen (te zoeken door de leerlingen, zie opdracht)
- verf en (kleine) kwasten
- kranten en schorten of ander materiaal als bescherming tegen verf

Document
Document

Excursie: voorstelling Keos van KEES

De voorstelling Keos van Kees laat zien wat er gebeurt als je emoties in perspectief plaatst en laat zien dat af en toe ontploffen helemaal niet erg is. Tijd en ruimte lossen het vaak vanzelf op. 
De keos van Kees is een voorstelling voor iedereen die wel eens ontploft. Want zoveel voelen is nou eenmaal best lastig en creëert chaos, “keos”. Maar zoveel voelen is ook buitengewoon bijzonder.

Over TG.AAA
TG.AAA is een nieuw theatercollectief bestaande uit: Anne Fé de Boer, Anna Keuning & Anna Nijenhuis. Samen maken we theater voor jong en oud, voor alles en iedereen, waarbij geen onderwerp wordt geschuwd. Oprecht en eerlijk verhoudenen we ons tot onszelf, de wereld en de ander. We weten onze verschillende krachten te bundelen, waardoor onze voorstellingen zowel humoristisch, talig, fysiek als fantasierijk zijn. Vol energie brengen we onze voorstellingen naar theaters en festivals. Waarmee we hopen je te doen lachen en troosten.

Praktische zaken

Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan en aanwezig zijn bij de masterclasses om een ondersteunende en leidende rol te vervullen. 

Duur van de voorstelling:
40 minuten

Naprogramma 
15-30 minuten
Direct na afloop van de voorstelling door de acteurs

Locatie:
De Voetnoot, Theaterzaal
Stadhuisplein 2
1315 HT Almere


reflectie

Na afloop van de voorstelling bieden we het naprogramma  Ontploffen voor dummies aan. Een emotie spel waarin je in no- time alles leert over ontploffen.

Duur: ±30 minuten

Bestaande uit:
- nagesprek
- Theatrale opdracht(en) rondom emoties
- nagesprek/afronding.

We bespreken:
ontplof jij ook weleens? En hoe komt dat?
Hoe ontplof je op een veilige manier?
Wat kan de omgeving doen als ze een ontploffing meemaken?
Hoe voorkom je zo’n ontploffing? Of als het wel gebeurt, wat helpt dan om je weer beter te voelen?