Troef
LOB Methode - Jij hebt de kaarten al in handen

Troef - je hebt je kaarten al in handen!

Jouw talent, jouw troefkaart
Troef is de nieuwe, praktijkgerichte LOB-methode van LessonUp Original. De lessen helpen leerlingen voorbereiden voor hun toekomst.
De methode werkt met een herkenbare metafoor: je talenten als jouw troefkaarten. Net zoals in een kaartspel vergroot een sterke hand je kansen op succes. Door inzicht te krijgen in hun kwaliteiten en persoonlijkheid, leren leerlingen hoe ze deze effectief kunnen inzetten voor studie- en beroepskeuzes.
Troef brengt (letterlijk) in kaart wat een leerling daadwerkelijk motiveert en in beweging zet. Het maakt motivatie zichtbaar en helpt docenten bij krachtige LOB-gesprekken, zowel klassikaal als individueel. 
De opbouw van Troef
Elke leerling heeft zijn troefkaarten al in handen—Troef helpt ze ontdekken en slim inzetten! In elke les komt een nieuwe troefkaart aan bod, gekoppeld aan een leerdoel. Stap voor stap leren leerlingen de kracht van hun talenten kennen en benutten voor hun toekomst. Aan het eind van de methode hebben ze een persoonlijk kaartspel dat niet alleen hun groei laat zien, maar ook gesprekken op school en thuis op gang brengt. 

De 5 troefkaarten en hun betekenis

Kwaliteiten – De kampioensgordel
De eerste Troefkaart staat voor de kwaliteiten van de leerlingen. Wat zijn je kwaliteiten? Ken je die van jezelf en hoe kan je ze in je voordeel laten werken? Met behulp van een kwaliteitentest komen de leerlingen achter hun (verborgen?) talenten en leren ze in welke werkvelden deze zeer welkom zijn.
De Kampioensgordel staat symbool voor de unieke combinatie van kwaliteiten per leerling. De leerlingen worden zich bewust dat ze deze troefkaarten kunnen uitspelen, of dat nu in een studie, een beroep of een andere uitdaging is.
Drijfveren – De Olympische vlam
Troefkaart 2 staat voor de drijfveren van de leerlingen. Wat motiveert je? Wat zet jou in beweging? Dat is wat deze les naar boven wordt gehaald. Los van (school-)prestaties en cijfers, wat kan je en waar wordt je blij van? Ontdek je drijfveren en word geïnspireerd en aangewakkerd door je klasgenoten.
De Olympische vlam staat symbool voor doorzettingsvermogen, passie en het nastreven van doelen. De leerlingen ontdekken wat hen drijft en hoe zij dit vuur brandend houden om hun doelen te bereiken.

Ontdekkingen - De safarijeep
De troef die je leert uitspelen staat voor de ontdekkingstocht die jij maakt. Om een juiste keus te maken voor later is het goed een realistisch beeld te hebben. En dat beeld wordt niet ruimer als je op je plek blijft zitten. Je zult op ontdekkingstocht moeten en het gaan ervaren.
De jeep staat symbool voor avontuur, nieuwsgierigheid en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. De leerlingen gaan in deze les op verkenningstocht naar hun kansen en mogelijkheden. Door hun horizon te verruimen, ontdekken zij hun opties. 
Keuzes - De wegwijzer
Als derde troefkaar gaan de leerlingen aan de slag met keuzes maken. Je hoofd staat er waarschijnlijk nog niet naar, maar de keuzes die je nu maakt hebben invloed op jouw toekomst. Welke troeven heb je in handen en hoe kan je oefenen in het maken van een goede keuze? Je volgt de vier stappen: Interesse, Informatie, Opties en Meningen.
De wegwijzer laat letterlijk zien dat je leerlingen meerdere richtingen op kunnen. Lopen ze verkeerd, dan zijn er andere richtingen om op te gaan. De leerlingen leren doordacht keuzes te maken om lange omwegen te voorkomen.
Netwerk - Het voetbalveld
De laatste troef die we uitspelen is een sterk netwerk. Je kunt veel bereiken met je eigen kwaliteiten, maar met de juiste mensen om je heen kom je nog verder! Wat heb je aan een goed netwerk, hoe bouw je het op en hoe zet je dat netwerk slim in? Een les die leerlingen bewust maakt van de waarde van contacten die hen kansen kunnen geven, vooruit helpen en laten ontwikkelen.
Het voetbalveld is een metafoor voor teamwork, want net als in een voetbalwedstrijd bereiken je leerlingen meer door samen te werken. Ze hebben medespelers (een netwerk) nodig om te scoren en hun doelen te bereiken. 

thema 1 - kwaliteiten