groep 6

Lesson plan with 16 Lessons
Lesplan BIJZONDERE GEBOUWEN - groep 6
Begrijpend lezenWereldoriëntatie+1BasisschoolGroep 6
Introductie
Welkom bij het blok rond het thema 'Bijzondere gebouwen'!In dit blok verkennen de leerlingen bijzondere bouwvormen vanuit verschillende perspectieven. Van ijshotel tot tiny house en van oude gebouwen die in een nieuw jasje worden gestoken tot wonen onder de grond of in de woestijn. Dat en meer!In dit lesplan vind je:De vijf lessen van dit blok met ieder drie lesdelen.Bij iedere les de doelen voor de leerlingen.De tien aangeboden belangrijke moeilijke woorden per les.De complete woordenlijst van dit blok.De woordenschattoets van dit blok.Hand-outs voor de leerlingen. De vijf teksten die in de lessen centraal staan. Extra's: met interessante filmpjes en boekentips.Dit lesmateriaal is tot stand gekomen in de periode 2021 - 2024 in het project UGO (Utrecht Gelijke Onderwijskansen) op basis van het curriculum van de voormalig Brede School Academie (BSA) Utrecht en in samenwerking met de gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen PCOU Willibrord, SPO Utrecht en KSU. Het project UGO eindigt op 1 oktober 2024.
les 1 - het ijshotel
DoelenDe leerlingen:weten meer over iglo's; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten wanneer en hoe het idee voor het ijshotel is ontstaan en hoe het hotel gebouwd wordt; kunnen de tekst samenvatten m.b.v. van de vraagwoorden (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe); weten meer over het Rietveld Schröder huis en/of over het ontwerpen van een gebouw; kunnen in de online catalogus van de bibliotheek een boek uitkiezen en kunnen vertellen waarom dat boek hen aanspreekt; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
les 2: wonen onder de grond
DoelenDe leerlingen:weten meer over de gangen in de Sint Pietersberg; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten meer over wonen onder de grond; kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een tabel; weten meer over architecten en/of over kraanmachinisten; kunnen vertellen welk boek ze graag willen lezen en waarom; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
voorheen UGO - Gelijke Onderwijskansenvoorheen UGO - Gelijke Onderwijskansen
Lesson plan with 16 Lessons
Lesplan DE WERELD ONDER WATER - groep 6
Begrijpend lezenWereldoriëntatie+1BasisschoolGroep 6
Introductie
Welkom bij het blok rond het thema 'De wereld onder water'!In dit blok verkennen de leerlingen de wereld onder water. Van de mysterieuze stad onder water Nan Madol tot overbevissing en van koraalriffen tot freediven en reuzeninktvissen.In dit lesplan vind je:De vijf lessen van dit blok met ieder drie lesdelen.Bij iedere les de doelen voor de leerlingen.De tien aangeboden belangrijke moeilijke woorden per les.De complete woordenlijst van dit blok.De woordenschattoets van dit blok.Hand-outs voor de leerlingen. De vijf teksten die in de lessen centraal staan. Extra's: met interessante filmpjes en boekentips.Dit lesmateriaal is tot stand gekomen in de periode 2021 - 2024 in het project UGO (Utrecht Gelijke Onderwijskansen) op basis van het curriculum van de voormalig Brede School Academie (BSA) Utrecht en in samenwerking met de gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen PCOU Willibrord, SPO Utrecht en KSU. Het project UGO eindigt op 1 oktober 2024.
les 1 - NAN MADOL
DoelenDe leerlingen:weten meer over Schokland; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten meer over de verdwenen stad Nan Madol; kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een mindmap; weten meer over archeologie en/of over werelderfgoed; kunnen vertellen waarom ze wel of niet het Boekentip-boek (fictie) zouden willen lezen; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
les 2: greenpeace tegen overbevissing
DoelenDe leerlingen:weten meer over de Doggersbank in de Noordzee; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten meer over de acties van Greenpeace tegen overbevissing; kunnen de tekst samenvatten door toetsvragen te bedenken bij de belangrijkste informatie uit de tekst; weten meer over Greenpeace en/of over dieren in de Noordzee; kunnen vertellen waarom ze wel of niet het Boekentip-boek (non-fictie) zouden willen lezen; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
voorheen UGO - Gelijke Onderwijskansenvoorheen UGO - Gelijke Onderwijskansen
Lesson plan with 16 Lessons
Lesplan IN HET DONKER - groep 6
Begrijpend lezenWereldoriëntatie+1BasisschoolGroep 6
Introductie
Welkom bij het blok rond het thema 'In het donker'!In dit blok passeren verschillende kanten van het thema 'Donker' de revue. Van nachtdieren tot blindengeleidehonden en van angst voor het donker tot de diepzee en zonsverduisteringen.In dit lesplan vind je:De vijf lessen van dit blok met ieder drie lesdelen.Bij iedere les de doelen voor de leerlingen.De tien aangeboden belangrijke moeilijke woorden per les.De complete woordenlijst van dit blok.De woordenschattoets van dit blok.Hand-outs voor de leerlingen. De vijf teksten die in de lessen centraal staan. Extra's: met interessante filmpjes en boekentips,Dit lesmateriaal is tot stand gekomen in de periode 2021 - 2024 in het project UGO (Utrecht Gelijke Onderwijskansen) op basis van het curriculum van de voormalig Brede School Academie (BSA) Utrecht en in samenwerking met de gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen PCOU Willibrord, SPO Utrecht en KSU. Het project UGO eindigt op 1 oktober 2024.
les 1 - angst voor het donker
DoelenDe leerlingen:weten meer over wat griezelen met je lichaam doet.; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten meer over angst voor het donker bij kinderen en wat ouders eraan kunnen doen; kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een mindmap; weten meer over nyctofobie en/of over (andere) angsten; hebben kennisgemaakt met een boekklassieker (fictie)en kunnen uitleggen waarom dit boek hen wel of niet aanspreekt; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
les 2: de zonsverduistering
DoelenDe leerlingen:kunnen vertellen hoe een zonsverduistering ontstaat; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws; weten meer over over zonsverduisteringen en waarom die stroomproblemen kunnen veroorzaken; kunnen de tekst samenvatten door zelf toetsvragen te bedenken over de belangrijkste informatie uit de tekst; weten (nog) meer over eclipsen en/of over de zon zelf; kunnen iets vertellen over de biografie van de auteur van hun leesboek; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
voorheen UGO - Gelijke Onderwijskansenvoorheen UGO - Gelijke Onderwijskansen
Lesson plan with 16 Lessons
Lesplan ETEN IS WETEN - groep 6
Begrijpend lezenWereldoriëntatie+1BasisschoolGroep 6
Introductie
Welkom bij het blok rond het thema 'Eten is weten'!In dit (pittige!!) blok verkennen de leerlingen het onderwerp 'eten' vanuit een aantal perspectieven. Van voedselverspilling tot fermenteren en van genetische modificatie tot voedingshypes. In dit lesplan vind je:De vijf lessen van dit blok met ieder drie lesdelen.Bij iedere les de doelen voor de leerlingen.De aangeboden belangrijke moeilijke woorden per les.De complete woordenlijst van dit blok.De woordenschattoets van dit blok.Hand-outs voor de leerlingen. De vijf teksten die in de lessen centraal staan. Extra's: met interessante filmpjes en boekentips,Dit lesmateriaal is tot stand gekomen in de periode 2021 - 2024 in het project UGO (Utrecht Gelijke Onderwijskansen) op basis van het curriculum van de voormalig Brede School Academie (BSA) Utrecht en in samenwerking met de gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen PCOU Willibrord, SPO Utrecht en KSU. Het project UGO eindigt op 1 oktober 2024.
les 1 - voedingshypes
DoelenDe leerlingen:weten wat superfoods zijn en kunnen hier meer over vertellen;weten meer over het nieuws;leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; kennen een aantal voedingshypes en kunnen uitleggen waarom deze wel/niet gezond zijn;kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een tabel;weten meer over andere voedingshypes en/of over obesitas/diabetes kunnen vertellen waarom ze wel of niet het Boekentip-boek (fictie + non-fictie) zouden willen lezen; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
les 2: gezond eten - eetstoornis van deze tijd?
DoelenDe leerlingen:weten meer over anorexia nervosa;weten meer over het nieuws;leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten wat orthorexia nervosa is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen van deze eetstoornis zijn;kunnen een aantal verschillen en overeenkomsten noemen tussen de in de tekst genoemde verschillende eetstoornissen; kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een tabel;weten meer over een veganistische/vegetarische levensstijl en/of over ‘blauwe zones’;kunnen vertellen waar en wanneer ze vaak lezen en waarom; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
voorheen UGO - Gelijke Onderwijskansenvoorheen UGO - Gelijke Onderwijskansen
Lesson plan with 16 Lessons
Lesplan HOE OVERLEEF IK - groep 6
Begrijpend lezenWereldoriëntatie+1BasisschoolGroep 6
Introductie
Welkom bij het blok rond het thema 'Hoe overleef ik?'!In dit blok verkennen de leerlingen het thema ‘Hoe overleef ik?’. In les 1 bekijken ze een aantal survivaltips en in les 2 leren de leerlingen over navigeren. Vervolgens bestuderen ze in les 3 het fenomeen wildplukken. In les 4 verdiepen ze zich in kaartlezen. Tenslotte lezen ze in de 5e en laatste tekstles over het voorspellen van het weer: hoe kun je dat doen met behulp van de natuur? In dit lesplan vind je:De vijf lessen van dit blok met ieder drie lesdelen.Bij iedere les de doelen voor de leerlingen.De aangeboden belangrijke moeilijke woorden per les.De complete woordenlijst van dit blok.De woordenschattoets van dit blok.Hand-outs voor de leerlingen. De vijf teksten die in de lessen centraal staan. Extra's: met interessante filmpjes en boekentips.Dit lesmateriaal is tot stand gekomen in de periode 2021 - 2024 in het project UGO (Utrecht Gelijke Onderwijskansen) op basis van het curriculum van de voormalig Brede School Academie (BSA) Utrecht en in samenwerking met de gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen PCOU Willibrord, SPO Utrecht en KSU. Het project UGO eindigt op 1 oktober 2024.
les 1 - Survival
DoelenDe leerlingen:kunnen vertellen hoe sommige dieren in de stad overleven; leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws;weten wat belangrijk is bij overleven in de natuur;kunnen de tekst samenvatten m.b.v. een tip-lijstje; weten meer over over survivallen en/of over hoe instinct dieren helpt in de natuur te overleven ;kunnen vertellen wat hun favoriete boek is en waarom; kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
les 2: wegwijs in de wereld van kaartlezen
DoelenDe leerlingen:weten meer over de Atlas Maior van Baeu en over hoe kaarten in de Gouden Eeuw werden gemaakt;leren tien nieuwe woorden en kunnen deze toepassen; weten meer over het nieuws;kunnen een aantal belangrijke punten noemen bij kaartlezen;kunnen de tekst samenvatten door zelf toetsvragen te bedenken over de belangrijkste informatie uit de tekst;weten meer over weet je meer over (land)kaarten, atlassen en/of over geocaching;kunnen vertellen waarom ze wel of niet het Boekentip-boek (non-fictie) zouden willen lezen;kunnen vertellen wat ze deze les geleerd hebben en welke vragen ze nog hebben.
voorheen UGO - Gelijke Onderwijskansenvoorheen UGO - Gelijke Onderwijskansen