oorlog

oorlog
1 / 51
next
Slide 1: Slide
KunstMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 51 slides, with interactive quizzes, text slides and 7 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

oorlog

Slide 1 - Slide

oorlog
De eerste helft van de 20e eeuw wordt bepaald door WO I (1914-1918) en WO II (1940-1945). Beide oorlogen hebben grote invloed op de kunsten. 

Slide 2 - Slide

enthousiast 
De start WO I werd met veel enthousiasme ontvangen. Ook sommige kunstenaars deelden dat enthousiasme

Slide 3 - Slide

futurisme
De Italiaanse futuristen beschouwden de oorlog als een noodzakelijke grote schoonmaak. Het futurisme was gericht op de toekomst, alle tradities en oude normen en waarden mochten wat hun betreft de prullenbak in. Het nieuwe en moderne werd geidealiseerd. Oorlog zou al het oude vernietigen en ruimte maken voor een nieuwe moderne samenleving.   
de futuristen konden zich overigens niet vinden in alle fascistische ideeen  van de 

Slide 4 - Slide

futurisme
De futuristen bewonderden de schoonheid van het machinetijdperk dat was aangebroken: het lawaai en de snelheid van auto's, treinen en vliegtuigen. Die beweging wilden ze ook laten zien in hun werken. Alles komt voort uit actie en die actie wilden ze laten zien. In hun vormgeving verbeeldden ze beweging d.m.v. herhaling, lijnen die lijken te bewegen en vervormingen.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

kijk aandachtig naar het volgende werk

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Leg uit waarom dit een futuristisch werk schilderij is.

Slide 9 - Open question

kijk aandachtig naar het volgende werk

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Leg uit waarom dit een futuristisch werk schilderij is.

Slide 12 - Open question

'musea zijn kerkhoven.. vernietig de traditie!' '... de wereld zich heeft verrijkt met een nieuwe schoonheid: de schoonheid van de snelheid. Een racewagen (…) is mooier dan de 'Nike van Samothrace. ' Leg uit waarom deze uitspraken passen bij de futuristen

Slide 13 - Open question

Kubisme 
Het futurisme wilde graag aansluiten bij de snelle, moderne tijd, daarom gebruiken ze fragmenten van het onderwerp in hun schilderijen die ze herhalen (suggestie beweging!)
Maar ze zijn niet de enigen. Ook de kubisten geven hun onderwerp in hoekige fragmenten weer. Hierdoor zou je meerdere persectieven tegelijk kunnen zien. 

Slide 14 - Slide

Pablo Picasso -                 Les demoiselles d'Avignon 
Dit schilderij verbeeldt 5 prostituees uit een bordeel in Barcelona. De dames staan er trots op, behoorlijk uitdagend voor die tijd. Bovendien hebben ze (deels) Afrikaanse maskers als gezicht. Ze zijn ook nog heel hoekig en sterk vereenvoudigd weergegeven.  Daarmee vormen ze het begin van het kubisme.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

kijk goed naar de volgende afbeelding

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Slide

Waarom zou je het vorige schilderij kunnen omschrijven als kubistisch?

Slide 19 - Open question

Dada
De futuristen waren enthousiast over de oorlog die de oude wereld zou wegvagen. Maar niet alle kunstenaars deelden dat enthousiasme. De kunstenaars van DADA waren fel tegen de oorlog en ook tegen de burgerlijke maatschappij die de oorlog volgens hen had veroorzaakt. 

Slide 20 - Slide

Dada
Daarom maakte de DADA kunstenaars anti-kunst. Kunst die andere kunstenaars en de maatschappij belachelijk maakt. Dit doen ze bijvoorbeeld door aan de hand van toeval kunst te maken, maar ook door kunst te maken van afval

Slide 21 - Slide

Man Ray. Cadeau/Audace, 1921 
De titel is natuurlijk cynisch, want wat heb je nu aan zo'n strijkijzer

Slide 22 - Slide

Tekst
Kurt Schwitters - Merzbau
Schwitters maakte een 3-dimensionale collage, van deels gevonden materiaal

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Video

Toneel = leren
Ook in het theater waren critici van oorlog, nationaal socialisme en fascisme te vinden. Een van hen was Bertold Brecht. Hij bedacht een vorm van theater die de toeschouwer wilde laten nadenken over de samenleving (van Duitsland in de jaren 30)

Slide 25 - Slide

Episch theater
Brecht had een grote hekel aan het lijsttoneel, waar een illusie wordt gecreëerd om het publiek zoveel mogelijk bij het verhaal en de personages te betrekken. Door die illusie vergat het publiek de wereld buiten het theater en dat was juist niet de bedoeling. 

Slide 26 - Slide

Episch theater
Brecht wil juist zo min mogelijk inleving, zodat het publiek meer tot nadenken wordt aangezet. Wanneer je iets vanaf een afstandje beschouwt, kun je er kritischer naar kijken en een objectief oordeel vellen. Daarom moet het overduidelijk zijn dat het 'maar' toneel is, zodat Brecht een maatschappijkritische kijk kan overbrengen

Slide 27 - Slide

Episch theater
Om extra te benadrukken dat het maar toneel is, maakt Brecht zoveel mogelijk gebruik van vervreemdingsaspecten. VoorbeeldenHij laat de acteurs zich rechtstreeks tot het publiek richten, soms is er een ceremoniemeester die een inleiding geeft op het stuk, decorwisselingen zijn zichtbaar voor het publiek en er wordt gebruik gemaakt van gekke maskers en grime


Slide 28 - Slide

Bekijk het volgende fragment van de Drie stuivers opera van Brecht. Hoe bereikt Brecht dat het publiek zich vooral niet kan inleven?

Slide 29 - Slide

0

Slide 30 - Video

Noem zoveel mogelijk vervreemdingaspecten die Brecht hier gebruikt heeft

Slide 31 - Open question

ballet in het verzet 
Ook choreografen gebruiken in het interbellum hun dans om uiting te geven aan hun onvrede. In De Groene Tafel geeft Kurt Jooss kritiek op de wereldleiders van dat moment. Het ballet speelt zich af rond de onderhandelingstafel waar de regeringsleiders met loze praatjes het naderende onheil (jaren 30 Duitsland) proberen te bezweren.

Slide 32 - Slide

De Groene Tafel
De titel slaat op de scène met tien grotesk gemaskerde Mannen in het Zwart die elkaar aan weerszijden van een (conferentie)tafel uitdagen en opzwepen tot de oorlog uitbreekt en De Dood zijn intrede doet. In de zes volgende scènes regeert De Dood als een gladiator die zijn buit binnenhaalt zonder onderscheid te maken tussen soldaten, burgers, partizanen, vluchtelingen en profiteurs. Het stuk eindigt met de beginscène: De groene tafel als een vicieuze cirkel.

Slide 33 - Slide

Slide 34 - Video

kunst in dienst van dictators 
Zowel Hitler als Stalin begreep dat ze de kunsten konden gebruiken om hun denkbeelden over te brengen aan het volk. Kunst moest daarvoor wel aan strenge eisen voldoen. Hitler (en later Stalin ook) wilde alleen realistische kunst. Dat zou het volk tenminste begrijpen

Slide 35 - Slide

Entartete Kunst
Alle moderne (niet realistisch werkende) kunstenaars waren daarmee  Entartet volgens Hitler. Deze zogenaamde ontaarde kunstenaars konden uiteraard niet op dezelfde manier doorgaan. 

Slide 36 - Slide

Rijkscultuurkamer
In 1933 richtte Goebels de Rijkskulturkammer op. Alle schrijvers en kunstenaars moesten lid worden van deze organisatie. Geen lid betekende dat het strafbaar was om kunst te maken in het openbaar. Deze Kulturkammer was een onderdeel van de gelijkschakelingspolitiek van de Nazi's; iedereen moest hetzelfde denken. Uiteraard mochten vooruitstrevende kunstenaars geen lid worden van de Kulturkammer...

Slide 37 - Slide

Rijkskultuurkamer
Lidmaatschapsboekje
Georg Herting was beeldend kunstenaar.
Zonder dit bewijs geen verkoop of productie mogelijk 

Slide 38 - Slide

Entartete Kunst
Felix Nussbaum
Selbstbildnis mit Judenpass
uiteraard was voor Joodse kunstenaars en schrijvers een lidmaatschap van de Kulturkammer uitgesloten.

Slide 39 - Slide

kijk goed naar de volgende afbeelding

Slide 40 - Slide

Entartete kunst
De soldaat van Grosz

Slide 41 - Slide

waarom zou Hitler het schilderij op de vorige dia als Entartet bestempelen?

Slide 42 - Open question

Muziek
Een krantenartikel over entartete Musik, de componisten Strawinsky en Hindemith

Slide 43 - Slide

Literatuur
Boeken van schrijvers die geen lid waren van de Kulturkammer of verderfelijke boeken die al eerder waren verschenen, werden door middel van grote boekverbrandingen uitgebannen. 

Slide 44 - Slide

Nationaal-socialistische kunst
Maar wat wil Hitler dan wél? Duidelijk herkenbare kunst waarin dé voorbeeld Duitser wordt weergegeven, zodat Hitler zijn nationaalsocialistische waarden aan het volk kon overbrengen

Slide 45 - Slide

bekijk het volgende fragment
van Lenie Riefenstahl

Slide 46 - Slide

Slide 47 - Video

Waarom zou deze film als propagandafilm kunnen worden bestempeld? Bespreek aspecten van de vormgeving in je antwoord.

Slide 48 - Open question

Slide 49 - Video

Waarom vond Lenin een beeld sterker dan woorden?

Slide 50 - Open question

Welke 2 kunststromingen werden door de Russische overheid ingezet voor propaganda?

Slide 51 - Open question