Coaching

Magazine: Coaching
1 / 17
next
Slide 1: Slide
VoedingMBOStudiejaar 1

This lesson contains 17 slides, with interactive quiz and text slides.

Items in this lesson

Magazine: Coaching

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Wat is jou rol als coach in jouw leerbedrijf?

Slide 2 - Mind map

Sociale Hygiëne betekent:

'Dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Bij dit onderwerp zijn de volgende doelen:


  • Welke taken horen bij je rol als coach?
  • Hoe geef je op een goede manier feedback? 

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

1. De rol van de coach
In de horeca starten voortdurend nieuwe medewerkers en studenten die het reilen en zeilen van het bedrijf nog niet kennen. Een goede begeleiding is voor hen onmisbaar. Als ervaren gastheer of gastvrouw met een coachende rol is het jouw taak om kennis te delen en nieuwe collega’s wegwijs te maken. Dit doe je bijvoorbeeld in een coachingstraject.

Als coach begeleid je medewerkers of studenten in het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van bepaalde doelen. Het bepalen van doelen en het werken aan de doelen en vaardigheden doet de medewerker zo veel mogelijk zelf.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Formuleren van doelen
  • Reflectiemoment 
  • Doel
  • Doelstelling opstellen volgens SMART

S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acceptabel
R = Realiseerbaar/realistisch
T = Tijdscongruent/-gebonden


Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Formuleren van doelen
Specificeren:
  • Wat wil je bereiken?
  • Waarom wil je dit bereiken?
  • Wie zijn daarbij betrokken?
  • Waar ga je dit doen?
  • Wanneer ga je dit doen?

Meetbaar maken:
  • Hoeveel moet er gebeuren?
  • Hoe ga je dat meten?
  • Hoe ziet het eindresultaat eruit?

Acceptabel:
  • Sta je volledig achter je doel?
  • Staan je collega's hier ook positief tegenover?






Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Formuleren van doelen
Realiseerbaar:
  • Is het haalbaar?
  • Is het niet te makkelijk?
  • In hoeverre heb je de kennis, middelen en kunde in huis om het te bereiken?

Tijdscongruent:
  • Wanneer start je?
  • Wanneer ben je klaar?
  • Wanneer heb je je doel gehaald?


Slide 7 - Slide

This item has no instructions

1. De rol van de coach
Door als coach medewerkers actief en professioneel te begeleiden, schep je kansen voor hen om zich te ontwikkelen. De manier waarop je coacht, verschilt per persoon. Iedere coach en medewerker is anders. De ervaring die iemand heeft is hierbij ook belangrijk: een student begeleid je anders dan een nieuwe medewerker met horeca-ervaring in andere bedrijven. De coachingstechnieken die je gebruikt zijn eigenlijk wel altijd hetzelfde.

Als coach probeer je medewerkers te motiveren en enthousiasmeren. Dit zijn voorbeelden van coachingstechnieken, net als feedback geven, afspraken maken en zelfreflectie. Beoordelen is geen coachingstechniek en hoort meer bij leidinggeven.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

1. De rol van de coach
Afspraken maken

Om medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden, maak je afspraken met elkaar. Afspraken kunnen gaan over wat een medewerker gaat doen om iets te leren. Bijvoorbeeld een wijncursus volgen of een bezoek brengen aan een bierbrouwerij om te leren over het proces van bierbrouwen. Als je studenten begeleidt, moet je vaak ook afspraken maken over het uitvoeren van opdrachten en de planning die daarbij hoort. Je kunt ook afspraken maken over het gedrag van medewerkers.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Een belangrijke taak van een coach is uitvinden wat medewerkers motiveert. Hoe krijgt iemand zin om zijn taken uit te voeren? Als je weet wat medewerkers motiveert en je speelt hier als coach op in, dan houd je medewerkers enthousiast voor hun werk.
Er zijn verschillende manieren waarop medewerkers gemotiveerd kunnen raken. Dit kan door zaken van binnenuit of van buitenaf: intrinsieke (motivatie vanuit de persoon zelf)en extrinsieke motivatie.(externe bron, vooruitzicht op een beloning)

Hoe word jij vooral gemotiveerd in je werk als zelfstandig werkend gastheer/ -vrouw?

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Feedback geven

Feedback geven is een belangrijk onderdeel van het begeleiden van medewerkers. Als je feedback op een goede manier geeft, kan het de samenwerking in een team en het functioneren van individuele medewerkers verbeteren.

Wat is feedback geven?
Feedback geven is een proces waarbij je aangeeft wat goed ging, wat beter kan en hoe je dit kunt verbeteren. Het doel is gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag veranderen in gewenst gedrag. Je kunt ook feedback geven om een bepaalde techniek te verbeteren.

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Feedback geven

De sandwichmethode
Feedback geven is aangeven wat goed gaat én wat beter kan. Een manier waarop je dit kunt doen is de sandwichmethode. Je begint en eindigt met iets positiefs en het verbeterpunt zit er tussenin. Je begint met benoemen wat de medewerker in een concrete situatie goed doet. Daarna zeg je wat beter kan, waarbij je ook een passende oplossing geeft. Je sluit af met iets dat in het algemeen goed gaat. Een risico van deze methode is wel dat medewerkers deze methode kennen en het verwachten. De feedback kan dan averechts werken.


Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Feedback is bedoeld om de ander te helpen in zijn ontwikkeling en om de samenwerking beter te maken. Om op een goede manier feedback te geven kun je gebruik maken van modellen, zoals de sandwichmethode. 

Een ander model is het 4G-model.

Gedrag
Je benoemt eerst het gedrag dat je wilt (laten) veranderen. Gebruik hierbij een ik-boodschap en vermijd woorden als nooit, altijd en overal. Houd het bij wat jij feitelijk waarneemt in een bepaalde situatie.

Gevolg
Benoem vervolgens wat het effect is van het gedrag op jou of op anderen. Dit helpt de ander bewust te maken van de gevolgen van zijn of haar gedrag. Vermijd ook bij deze stap woorden als nooit, altijd en overal en gebruik een ik-boodschap.










Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Feedback is bedoeld om de ander te helpen in zijn ontwikkeling en om de samenwerking beter te maken. Om op een goede manier feedback te geven kun je gebruik maken van modellen, zoals de sandwichmethode. 

Een ander model is het 4G-model.

Gevoel
Nadat je het gedrag en het gevolg van het gedrag hebt benoemd, vertel je de ander wat voor gevoel het gedrag jou geeft. Spreek ook hierbij vanuit jezelf: het gevoel van anderen ken je niet.

Gewenst
Welk gedrag wil je van de ander zien? Je benoemt in de laatste stap het gewenste gedrag. Wees hierbij duidelijk en stel realistische doelen.









Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Coach jezelf

Feedback geven hoort bij je rol als coach. Je coacht mensen om hen beter, gemotiveerder of enthousiaster te maken. Dit geldt niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Door feedback te vragen aan anderen en door op jouw gedrag te reflecteren, coach je jezelf om een betere gastheer of gastvrouw te worden. Het kijken naar je eigen gedrag en het effect ervan op anderen noem je zelfreflectie.

Tweerichtingsverkeer
Een goede manier van feedback geven is om iemand zelf achteraf te laten aangeven wat goed en fout ging. Op deze manier is feedback tweerichtingsverkeer. Niet alleen de feedbackgever is aan woord, maar het is een gesprek tussen de feedbackgever en ontvanger.











Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Samenvatting
  • Je rol als coach is om medewerkers en studenten te begeleiden in hun werk als gastheer of gastvrouw.

  • Door mensen te coachen draag je bij aan hun ontwikkeling tot een goede medewerker en kun je de samenwerking in een team verbeteren.


  • Medewerkers coachen doe je onder andere door ze te motiveren en enthousiasmeren, door afspraken met ze te maken en door het geven van goede feedback.


  • Feedback ontvangen en zelfreflectie zijn belangrijke onderdelen om jezelf te coachen als gastheer of gastvrouw. 

Slide 16 - Slide

This item has no instructions




Maak de magazine coaching
Theorieopdracht coaching & begeleiden



Slide 17 - Slide

This item has no instructions